Srebro za Žnidarčiča ter Žnidaršiča in Žganjarja, bron pa za Debeljaka in C2 Hočevar-Cof.

0
222

Izkupiček slovenske reprezentance v spustu na divjih vodah na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Avstriji je znova odličen. Osvojili so štiri posamične kolajne in dve ekipni. Kajakaš Nejc Žnidarčič ter dvojec Peter Žnidaršič in Luka Žganjar so bili drugi, kajakaš Vid Debeljak ter Simon Hočevar in Blaž Cof v dvojcu pa tretji. V popoldanskih ekipnih tekmah so bili kajakaši drugi, ekipa dvojcev pa tretja.

Podobno kot na prejšnjih velikih tekmah v letošnji sezoni tudi na Dunaju ni šlo brez slovenskih predstavnikov na zmagovalnem odru. Tako med kajakaši kot med dvojci so po dve stopnički zasedli naši reprezentanti, znova pa so na ekipni tekmi do kolajne prišli tudi kajakaši in dvojci. Nejc Žnidarčič je še enkrat več priveslal do srebrnega odličja, saj je s progo od njega bolje opravil le francoski reprezentant Paul Graton. Na tretje mesto se je uvrstil še en Slovenec Vid Debeljak, Tim Kolar pa je v cilj priveslal s sedmim časom finala.

»Že tretjič zapored sem drugi. Res sem si želel zmagati, ampak moram reči, da sem vseeno vesel drugega mesta, ker bila proga zelo zahtevna. Običajno zmeraj želim zmagati, tukaj pa sem že takoj rekel, da bom zadovoljen s katero koli medaljo. Naredil sem dve, tri manjše napake, tudi brez njih bi bila s Francozom zelo izenačena. Vsi smo delali napake. Zadovoljen sem z drugim mestom, medalja je medalja, čeprav niti ne vem, katera že. Super! Proga je zelo tehnična, verjetno ena najbolj zahtevnih, saj se vidi, da je proga slalomska, ker je ozka in zavita. Treba je biti natančen. Vsaka napaka se kaznuje, ali si v zidu in se ti tekma pokvari ali pa te vrže na drugo stran v val in spet izgubiš ogromno časa,« je po tekmi povedal Nejc Žnidarčič.

Uspeh je dopolnil še bronasti Vid Debeljak. Mladi tacenski kajakaš je tudi lani na tekmi svetovnega pokala na Dunaju stal na zmagovalnih stopničkah, ko je bil tretji, Žnidarčič pa je takrat zmagal. »Na tekmi se mi je res poklopilo. Ne vem, od kje sem potegnil to. “Ful” sem vesel. Že lani na treningih tu nisem blestel, ampak kot kaže se mi poklopi v finalu. Z vožnjo sem zadovoljen. Bila je optimalna, zgornji del je bil res hiter in mislim, da bi težko šel še hitreje, v spodnjem delu pa mi je že malce zmanjkalo moči. Morda se mi pozna še od včeraj,« je po uspehu dejal Debeljak, ki za razliko od večine spustašev še ni zaključil s sezono. Čez en mesec ga namreč čaka še nastop na svetovnem prvenstvu za mlajše člane v Združenih državah Amerike. »Sedaj si bom privoščil malo počitka, potem pa grem nazaj na vodo trenirat za svetovno prvenstvo. Tam nas bo šest ali sedem kandidatov za zmago. Kot sem slišal bo sprint kar dolg, tako da se bomo dobro udarili,« pa se je še ozrl v prihajajoče tedne.

Do kolajn enakega leska sta priveslala tudi oba slovenska dvojca na Dunaju. Mlajša Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta branila lanskoletni naslov prvakov, a na lastni koži občutila znan rek, da je lažje osvajati kot braniti. Premoč sta morala priznati francoski posadki Damien Mareau in Pierre Troubday. Novo kolajno sta osvojila tudi aktualna evropska prvaka Simon Hočevar in Blaž Cof. Po dveh srebrnih kolajnah s svetovnih prvenstev – leta 2013 sta v Solkanu zaostala za Luko Božičem in Sašem Taljatom, lani pa za Žnidaršičem in Žganjarjem – sta tokrat okoli vratu prejela bronasti odličji.

»Zadovoljna sva. Medalja je bila cilj, saj je to glavna tekma sezone in to sva želela. Če bi ubranila naslov, bi bilo vrhunsko, ampak pravijo, da je braniti vedno težje kot osvajati. Francozoma se je voda res odprla. Čas 42 sekund je vrhunski za dvojce, tako da sva zadovoljna z medaljo. S tem sva dokazala, da sva se v zimskem obdobju dobro pripravila. Brez besed sem,« je bil navdušen Žganjar.

Peter Žnidaršič se je včeraj soočal z zdravstvenimi težavami, danes pa se je že počutil precej boljše: »Včeraj je zdravstveno stanje vplivalo na vožnji, danes pa niti ne, ker sem se uspel spraviti toliko k sebi, da ni vplivalo na tekmo. Danes zjutraj sva opravila še dve vožnji, ker nisva bila povsem sigurna, nisva bila še povsem pripravljena. V finalu sta prisotna pritisk in trema, nama pa se običajno sestavi dobra vožnja. Na srečo se je tudi sedaj. Če bi bila še kakšna vožnja prej takšna ali vsaj podobna, pa tudi ne bi škodilo. Vsaj zaradi treme.«

Po velikem razočaranju v sobotni posamični kanuistični vožnji, ko se mu ni uspelo prebiti v finale, je bil po preizkušnji dvojcev Blaž Cof veliko boljše volje: »Današnja kolajna je velik obliž na včerajšnjo rano. Dan mi ni bil prav nič všeč, imel sem nekaj smole, danes je pa luštno. Lepo je biti tretji. Vožnja ni bila idealna, saj naju je v zgornjem delu odnašalo iz linije, precej sva se mučila in se zaletavala v valove, ampak sva pa stisnila do konca, saj sva vedela, da tu ne smeš odnehati, ampak se moraš boriti do konca. Končni čas ni bil slab, bil je podoben kot včeraj. Na tej progi hitro lahko izgubiš kakšno stotinko, ampak mi je bil zelo zanimiv ta napet boj in sem zelo užival.« Hočevar in Cof tako nadaljujeta uspešno serijo, saj sta doslej na vseh velikih tekmah v sprintu, na katerih sta startala, osvojila kolajno. »Upam, da bo naslednje leto na svetovnem prvenstvu še zlata. Še naprej bova vztrajala in se trudila biti med najboljšimi,« pa je nov naskok na svetovni vrh že napovedal Cof.

V posamičnem finalu kanuistov je nastopil le Simon Hočevar, ki je v kvalifikacijah zasedel peto mesto. V finalu je v močni konkurenci priveslal do osmega mesta. Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Francoz Guillaume Alzingre, srebro je pripadlo nemškemu kanuistu Normenu Webru, bron pa Italijanu Mattiu Quintarellu.

Po posamičnih finalnih preizkušnjah so v popoldanskem delu programa sledile še ekipne. Slovenski kajakaši so branili naslov prvakov, ki so ga lani v nekoliko drugačni zasedbi priveslali v Italiji. V prvi vožnji so bili tretji, v drugo pa so veslali še hitreje in le za 11 stotink sekunde zaostali za Francozi. Na tretje mesto so se uvrstili Čehi. V prav zadnji kategoriji dneva so se Slovenci odločili še za start v ekipni vožnji dvojcev, kar se je izkazalo za odlično potezo. Poleg standardne dvojice Žnidaršič – Žganjar so se v umetni kanal podali še Hočevar, Cof, Žnidarčič in Frančeškin. Simon Hočevar in Blaž Cof sta za to priložnost razšla, saj je Hočevar veslal z Maksom Frančeškinom, Cof pa z Nejcem Žnidarčičem. Čeprav so sprva nameravali nastopiti le v prvi vožnji, so tam dosegli četrti čas, zato so se na progo podali še drugič. Uspela jim je lepa in hitra vožnja, ki jim je prinesla bronasto kolajno. Tudi kanuisti Simon Hočevar, Blaž Cof in Luka Žganjar so bili po prvi vožnji uvrščeni na tretje mesto, a sta jih v drugo prehiteli dve ekipi (šteje namreč boljši čas izmed dveh voženj), tako da so prvenstvo končali na petem mestu.

Rezultati: http://www.wc-vienna2015.at/results/