Stroji v Tacnu brnijo, evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah vse bližje

0
51

Le še 48 dni nas loči od začetka ECA I Feel Slovenia evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah, ki bo med 15. in 19. majem potekalo v Kajakaškem centru Tacen. Najpomembnejša sanacijska dela po uničujočih lanskoletnih poplavah še vedno potekajo, da bi pravočasno zagotovili primerne pogoje za treninge in prihajajoče prvenstvo stare celine.

Organizatorji so na novinarski konferenci v ljubljanski Mestni hiši predstavili napredek pri sanacijskih delih ter razkrili več informacij o samem prvenstvu. To se bo z otvoritvijo začelo 15. maja, odprtje prvenstva pa bo še posebej zanimivo, saj bo potekalo na Ljubljanici pri Tromostovju, vanj pa bodo vključeni tudi mladi kajakaši iz ljubljanskih in slovenskih kajakaških klubov. Že pred tem, v ponedeljek, 13. maja, bo na Ljubljanici pri Čevljarskem mostu potekal tudi tradicionalni promocijski paralelni slalom. Prve tekme bodo na sporedu v četrtek, 16. maja, ko dopoldne čakajo kvalifikacije kajakašice in kajakaše, popoldne pa bodo še ekipne tekme v omenjenih kategorijah. V petek dopoldne bodo v kvalifikacijah nastopali kanuisti in kanuistke, popoldne pa se bodo ti merili za kolajne v ekipnih tekmah. V soboto dopoldne sledijo polfinalne in finalne tekme kajakašic in kajakašev, popoldne pa nova z medaljami nagrajena disciplina, in sicer sprint kajakaškega krosa. Ta bo štel kot kvalifikacijska tekma za nedeljski popoldanski kajakaški kros v skupinah na izpadanje (četrtfinale, polfinale, finale). V nedeljo dopoldne se bodo v polfinalu in finalu merili kanuisti in kanuistke.

Ekipne tekme in posamična finala ter nedeljski kajakaški kros si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu na TV Slovenija 2, posamična polfinala pa bo televizija prenašala na kanalu MMC. Vstopnice za ogled prvenstva bodo v prodaji od 10. aprila dalje na Eventimu.

Tacenske brzice bodo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah letos gostile tretjič, prvič je bilo na Savi organizirano leta 2005, drugič pa leta 2017. »Letošnja organizacija je še poseben izziv zaradi lanskoletnih avgustovskih poplav. Zdaj smo v zaključnem delu urejanja prizorišča in ostalih dejavnosti, ki se tičejo organizacije prvenstva. To bo za nas veliko prvenstvo. Gre za prvo veliko tekmovanje v olimpijskem letu, na prvenstvu pa bo kar nekaj držav izbiralo športnike za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Tudi pri nas bo to ena izmed kvalifikacijskih tekem za tekmovalca, ki bo nastopil v kanuju – Benjamina Savška ali Luko Božiča. Prvenstvo bo imelo posebno težo za Pariz tudi za našo ekipo. Pričakujemo približno 30 držav, kot na predhodnem prvenstvu, dobrih 200 tekmovalcev in 150 spremljevalcev. Tu bodo še novinarji, pri organizaciji pa bo sodelovalo tudi veliko prostovoljcev,« je uvodoma povedal Andrej Jelenc, direktor Kajakaške zveze Slovenije.  

Poleg prostovoljcev in organizacijske ekipe bo pomemben del k organizaciji prispevala tudi Mestna občina Ljubljana. Marko Kolenc, vodja oddelka za Šport Mestne občine Ljubljana, je ob tem povedal: »Mestna občina Ljubljana kot vsako leto, ne samo pri organizaciji večjih tekmovanj kot je evropsko prvenstvo, pri svetovnih pokalih sodeluje s Kajakaško zvezo, da so vsi ti dogodki izvedeni na najvišji organizacijski ravni. Letos sodelujemo pri organizaciji ne samo finančno, temveč tudi v obliki storitev, ki jih izvajajo podjetja Mestne občine Ljubljana. Pripravljamo en kup akcij, dogodkov, ki bodo obiskovalcem olajšali prevoz in ogled tekmovanj.«

Organizacija tovrstnih velikih športnih prireditev je vselej velik izziv, tokrat pa je zaradi v poplavah uničenega kajakaškega centra vse skupaj še toliko zahtevnejše. »Rekonstrukcija kajakaškega poligona ta hip poteka dobro. Danes nam je sicer malo zagodla visoka Sava, tako da se je današnji program zamaknil za štiri dni. Mislim, da to večje težave ne predstavlja. Moram se zahvaliti županu, ki je dosegel pri izvajalcu gradbenih del, da je pohitel, da je naredil to dobro in lepo. Tacen ima že povsem drugačno podobo kot pred mesecem dni, ko je bilo vse še luknjasto in porušeno. Odlično sodelujemo tudi z vsemi mestnimi podjetji: ljubljanskimi parkirišči in tržnicami, ljubljanskim potniškim prometom, snago, tudi z mestnim redarstvom. Vsi nam gredo zelo na roko,« je uvodoma povedal Jakob Marušič, vodja organizacije prvenstva.

Ta upa, da bodo vsa potrebna večja dela zaključena pred 20. in 21. aprilom, ko bo Ljubljana gostila tekmo ECA evropskega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bo hkrati tudi izbirna tekma za sestavo slovenske reprezentance. Trenutno potekajo dela na mostu, ki so sicer zaradi narasle Save zdaj nekoliko na čakanju, pa tudi na napeljavah. Mreža cevi je že položena, v prihodnjem tednu pa naj bi dokončno napeljali podatkovno mrežo in mrežo električne napeljave.

»Malo več težav imamo z nadomeščanjem opreme, ki smo jo izgubili v poplavah. Ta se počasi nadomešča, prejšnjo smo več let zbirali na kup, več let postopoma dopolnjevali, zdaj moramo praktično vse narediti na novo, od startnih zapornic, do ciljnih položajev, nosilcev, ki držijo fotocelice in tako dalje. Tu se moram za pomoč zahvaliti civilni zaščiti, ki nam je obljubila začasne montažne objekte za čas naših tekmovanj. Cel kup podjetij, s katerimi sodelujemo, nam zelo pomaga, dajejo nam popuste, če le lahko, tako da se je privatni sektor na to odzval zelo pošteno in nam gredo zelo na roke. Najbrž do začetka evropskega prvenstva proge več kot zakrpati največjih lukenj ne bomo mogli, ker vodostaj kot kaže ne bo padel toliko, da bi jo lahko čisto osušili. Naša želja je, da bi bila proga do leta 2031 prenovljena in celoten center postavljen,« je še dodal Marušič.

Izjemno pomemben del bo dodal generalni sponzor Kajakaške zveze Slovenije, družba Holding Slovenske elektrarne d.o.o., ki se je pridružil tudi kot generalni sponzor prihajajočega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah. »Velik posluh imamo pri partnerjih prvenstva. Uspeli smo pridobiti nekaj podjetij za sponzorstva in v veliko veselje nam je, da je dolgoletni generalni sponzor Kajakaške zveze Slovenije HSE, ki je generalni sponzor KZS že skoraj 20 let, praktično od vsega začetka, tudi k temu prvenstvu pristopil kot generalni sponzor. To nam močno pomaga pri pokrivanju vseh stroškov, ki nastajajo z organizacijo in nadomestitvijo vseh materialnih sredstev ter pogojev, ki jih potrebujemo za izvedbo tekmovanja,« je povedal Andrej Jelenc.

Prvenstvo bo organizirano s smernicami trajnostnega razvoja, kjer z organizacijsko ekipo tesno sodeluje agencija Sport Media Focus. »Kajakaška zveza je ena redkih zvez, s katerimi sodelujemo, ki je že več let aktivna na tem področju. Naš cilj je samo bolj sistemsko se lotiti tega in bolj organizirano. Verjetno je to zato, ker je to šport, ki se dogaja v naravi in stik z vodo ne bi mogel biti bolj neposreden. Vsa komunikacija bo usmerjena v to, da je vodo treba spoštovati in se ji prilagajati in potem bomo vsi zmagovalci. Naredili smo akcijski načrt s 50 ukrepi, s katerimi želimo doseči, da bo dogodek čim bolj trajnosten. Velik poudarek bo tudi na lokalni skupnosti, ne le na okoljskem stebru trajnosti. Z lokalno skupnostjo smo vzpostavili dialog na več ravneh in iščemo skupne interese, tudi v šolami,« je uvodoma povedal Gašper Pavli z omenjene agencije.

Ob tem je Pavli izpostavil nekaj predvidenih aktivnosti: »Lep projekt je sodelovanje z EKO šolami, en dan bo vegetarijanski dan, kar bomo na tekmovanjih izvedli prvič. Eno sodelovanje smo podedovali od kajakaške zveze, in sicer sodelovanje z italijansko univerzo Sant’ Anna, kjer posebej preučujejo trajnost pri organizaciji in dogodkih, tako da bomo zelo podrobno izmerili ne samo ogljični, ampak celoten okoljski odtis dogodka, kar je zelo zahtevno z vidika metodologije in zbiranja podatkov. Mobilnost je najbolj pereč problem, zato pripravljamo mobilnostni načrt, kjer tesno sodelujemo z LPP in LPT. V vsej komunikaciji bomo spodbujali deljenje prevoza, sopotništvo,  kolesarenje, prihod z vlakom, peš za Ljubljančane itd. Dokaz, da je bila kajakaška zveza pred časom že leta 2010, ko je bilo tu svetovno prvenstvo, je bila maskota potočni rak, ki je simbol za čisto vodo.  Tako da smo jo znova obudili, saj je idealna maskota.«

Več o prvenstvu lahko najdete na spletni strani www.slalomtacen.com