Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ljubljani prestavljeno

0
520

Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je sporočila, da bodo vsa tekmovanja pod njenim okriljem do konca avgusta odpovedana ali prestavljena. Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ljubljani, ki bi moralo biti v prvi polovici julija, naj bi izvedli v začetku septembra. Evropska kajakaška zveza (ECA) je že prejšnji teden sporočila, da bodo vsa tekmovanja do sredine avgusta odpovedana ali prestavljena.

Pandemija koronavirusa je ohromila svet, ob tem pa na glavo postavila tudi letošnjo kajakaško sezono. Evropska in svetovna kajakaška zveza sta bili zaradi situacije primorani odpovedati ali prestaviti večji del tekmovanj v letu 2020.

Ljubljana bi morala med 6. in 12. julijem gostiti svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, a so se organizatorji in ICF uspeli dogovoriti o prestavitvi tekmovanja na kasnejši datum. Po trenutnih napovedih naj bi se najboljši mladi slalomisti v Ljubljani mudili med 1. in 6. septembrom.

Sloveniji je bila v letošnjem letu dodeljena tudi organizacija evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Solkanu, in sicer med 19. in 22. avgustom. Več informacij o usodi vseh tekmovanj pod okriljem ECA naj bi bilo znanih maja.

Prvi tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki bi morali biti junija v Ivrei in Pauju, ter avgustovski svetovni pokal v Liptovskem Mikulašu so prestavljeni, odpovedani pa so treningi na olimpijski progi v Tokiu, ki so bili načrtovani za maj, junij in julij.

ICF je uradno odpovedal tudi svetovno prvenstvo v parakajakaštvu, dodatne olimpijske kvalifikacije in svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah, ki bi morali biti maja v Duisburgu, kakor tudi prvo tekmo svetovnega pokala v Račicah. Prav tako ne bo svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Brandenburgu (julij) ter svetovnega prvenstva v kajakaškem maratonu na Norveškem (avgust).

Szeged bi moral v prvi polovici julija gostiti svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah, a naj bi bilo to po trenutnih informacijah prestavljeno na september. To bi utegnila biti edina mednarodna tekma v sprintu na mirnih vodah v letošnjem letu.

V Rimu bi letos moralo potekati svetovno prvenstvo v kajakaškem polu, ki pa so ga prestavili na leto 2021. Svetovno prvenstvo v morskem kajakaštvu na Portugalskem v septembru ostaja v tekmovalnem koledarju.

»Zagotoviti moramo zdravje naših športnikov, tako da moramo upoštevati varno okolje v bližini tekmovališč in imeti zagotovilo, da je koronavirus v regiji pod nadzorom. Prav tako želimo upoštevati, da bodo imeli tekmovalci na voljo šest do osem tednov priprav pred tekmovanjem in da bodo imele nacionalne zveze dovolj časa za izvedbo izbirnih tekem in državnih tekmovanj. Izjemno pomembno je, da bo koronavirus pod nadzorom, saj je izvedba tekmovanj smiselna le, če se jih bo lahko udeležila večina držav in tekmovalcev. Z organizatorji se odločamo za več mesecev vnaprej, ali bo izvedba tekmovanj mogoča ali ne,« je povedal Simon Toulson, generalni sekretar ICF.

ICF bo sicer natančno spremljal razvoj dogodkov in na podlagi tega prilagajal koledar tekmovanj, tako da naj bi nove informacije podal ob koncu aprila oziroma v prvi polovici maja.

 

Več o odpovedi/prestavitvi tekmovanj je na voljo tu: https://www.canoeicf.com/coronavirus-COVID-19-updates-canoekayak-events