Tacnu EP v slalomu 2005 in svetovno prvenstvo leta 2010

0
545

Ljubljana, 18. oktobra (STA) – Evropska kajakaška zveza (ECA) je na sestanku izvršnega odbora v Budimpešti organizacijo članskega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za leto 2005 zaupala slovenskemu Tacnu. Evropsko tekmovanje kajakašev in kanuistov bo čez dve leti na Savi potekalo med 24. in 26. junijem. Prihodnje leto bo evropsko prvenstvo od 4. do 6. junija v Makedoniji.


Madrid, 23. oktobra (STA) – Izvršni odbor Mednarodne kajakaške zveze je na zasedanju v Madridu odločil, da bo svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah leta 2010 v Tacnu. Slovenska delegacija je v španski prestolnici pridobila tudi prvenstvo za mladince, ki bo leta 2006 v Solkanu. Po olimpijskih igrah v Atenah bodo svetovna prvenstva sledila v avstralskem Penrithu (2005), češki Pragi (2006), brazilskem Rio de Janeiru (2007), po olimpijskih igrah leta 2008 na Kitajskem, pa v španskem Seu d”Urgellu (2009) in v Tacnu (2010).


SVETOVNO PRVENSTVO V KAJAK KANU SLALOMU 2010


Kajakaška zveza Slovenije je pridobila kandidaturo za organizacijo Svetovnega prvenstva v kajak kanu slalomu v letu 2010. Tekmovanje bo organizirano na svetovno znani kajakaški progi v Tacnu pri Ljubljani. Zadnje mednarodno tekmovanje na tej progi je bilo tekmovanje serije za svetovni pokal v slalomu leta 2003, tekmovanje in prizorišče pa sta si ogledala  tudi predsednik slalom komiteja G. Peter Horster in član slalom komiteja G. Zbignew Kudlik.


KAJAK KANU SLALOM V SLOVENIJI


Ljubljana in Tacen sta bila med prvimi mesti, kjer so bila organizirana tekmovanja v  kajak kanu slalomu. Prvo svetovno prvenstvo na progi v Tacnu je bilo organizirano že leta 1955. Tacen je vsa leta gostil najboljše slalomiste z vsega sveta. Zaradi vrhunske organizacije mednarodnih tekmovanj je ICF organizatorjem v Ljubljani še drugič podelil organizacijo svetovnega prvenstva in sicer leta 1991, tokrat na spremenjeni in modernizirani progi . Vsa leta so bili tudi slovenski slalomisti v svetovnem vrhu. Med velikim številom medalj s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger  so slovenski kajakaši še posebej ponosni na srebrno medaljo v K-1 z olimpijskih iger v Atlanti. Na svetovnih članskih prvenstvih  je bila v slalomu v individualni kategoriji  osvojena ena zlata, 5 srebrnih in 4 bronaste medalje. Zadnjo je osvojil v K-1 Miha Terdič na zadnjem svetovnem prvenstvu v Bourg st. Mauricu v Franciji.
Za rezultati svojih starejših vrstnikov ne zaostajajo mladi tekmovalci, ki vsako leto osvajajo medalje na mladinskih svetovnih prvenstvih.
Kajakaška zveza Slovenije je s svojim organizacijskim potencialom in visoko medijsko vrednostjo, ki jo kajakaštvo uživa v slovenskem športnem prostoru sposobno organizirati svetovno prvenstvo v kajak kanu slalomu na visokem nivoju. Kajak kanu slalom pa v svojem boju za priznanje med elitne športne panoge potrebuje tekmovanja organizirana na visokem organizacijskem nivoju.


SERVISNI OBJEKTI


Ob progi so trenutno v uporabi trije objekti, ki služijo lokalnemu klubu in za potrebe organizacije tekmovanj. V času svetovnega prvenstva se predvideva postavitev dodatnega trajnega objekta in več montažnih objektov, ki bodo namenjeni vsem službam, potrebnih za nemoteno organizacijo. Predvideva se postavitev objektov za Press center, Tekmovalno komisijo, montažnih servisnih objektov  za sodelujoče ekipe ( Athletes vilage), VIP prostora, Medicinsko ekipo, prostorov za hrambo čolnov in drugih objektov, potrebnih za nemoteno organizacijo.


MEDICINSKA PODPORA


Za varnost v času prvenstva so predvidene ekipe reševalne službe in zdravniške ekipe. Ljubljana s svojo mrežo bolnišnic nudi popolno oskrbo v primeru nesreč. Na prizorišču bodo zagotovljeni vsi potrebni pogoji v skladu s predpisi  Medicinskega Komiteja ICF.


MEDIJI


Mediji bodo imeli na razpolago poseben Press center z vsemi potrebnimi tehničnimi inštalacijami kot so dostop do