Tajfun odpihnil drugo kvalifikacijsko vožnjo v Tokiu

0
590

Slalomisti na divjih vodah ta konec tedna nastopajo na uradni predolimpijski tekmi na novi progi v Tokiu. Pretekli konec tedna je potekal pokal NHK, kjer sta iz posamezne države lahko nastopila po dva predstavnika, ta konec tedna pa veljajo olimpijska pravila, tako da lahko v posamezni disciplini lahko nastopa le po en tekmovalec iz države. Danes so bile na vrsti kvalifikacije kanuistov in kajakašic, kjer sta si polfinale priveslala Benjamin Savšek in Eva Terčelj.

Slalomisti in slalomistke na divjih vodah so imeli na Japonskem v kvalifikacijah izjemno zahtevno delo, saj je nad Tokio znova prišel tajfun, ki sicer ni bil tako močan, kot tisti pred desetimi dnevi, a je vseeno oteževal izvedbo tekmovanja. Zaradi naliva in močnega dežja so bili organizatorji tako primorani odpovedati drugo kvalifikacijsko vožnjo.  

Kljub zahtevnim razmeram pa sta si oba slovenska predstavnika zagotovila nedeljski polfinale. Zmagovalec preteklega konca tedna med kanuisti Benjamin Savšek je v tokratnih kvalifikacijah dosegel četrti čas. Najboljši je bil aktualni svetovni prvak Francoz Cedric Joly, drugi je bil Kanadčan Cameron Smedley, tretji pa Čeh Lukaš Rohan. Savšek je z dvema kazenskima sekundama v cilju za vodilnim Francozom zaostal za 4,40 sekunde.

Več težav je imela na progi letošnja svetovna prvakinja Eva Terčelj, ki je sicer bila hitra, a prejela 54 kazenskih sekund. Na koncu je bila 16., z 51,05 sekunde zaostanka za vodilno Čehinjo Amalie Hilgertovo, letošnjo evropsko prvakinjo. Na drugo mesto je priveslala olimpijska prvakinja iz Ria Španka Maialen Chourraut, tretja pa je bila Novozelandka, tudi dobitnica kolajne v Riu, Luuka Jones.

V soboto kvalifikacije čakajo še kajakaše, kjer bo tekmoval Niko Testen, in kanuistke, kjer pa tokrat nimamo svoje predstavnice. Vse polfinalne in finalne vožnje so predvidene za nedeljo.

 

Rezultate lahko najdete na: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-olympic-test-event/tokyo-2019/results

Posnetek kvalifikacij: https://www.youtube.com/watch?time_continue=939&v=Q2c4i6qgkYk