Tekmovalni del prvenstva se bo začel prihodnji petek.

0
592

Pred slalomisti na divjih vodah je prvi vrhunec sezone – člansko evropsko prvenstvo. To bo letos potekalo v nemškem Markkleebergu, kjer je bilo leta 2010 že organizirano evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane, leta 2011 pa tudi tekma za svetovni pokal. Kar precej reprezentantov že ima izkušnje z obeh tekmovanj na tem prizorišču. V Nemčiji bo tekmovalo dvanajst slovenskih predstavnikov.

Evropsko člansko prvenstvo v slalomu na divjih vodah bo le eno izmed pomembnejših mednarodnih tekmovanj v letu 2015. Najpomembnejše sledi v drugi polovici septembra, ko bo v Londonu potekalo člansko svetovno prvenstvo, ki bo obenem tudi kvalifikacijska tekma za dodelitev olimpijskih kvot. Še pred tem slalomiste čaka pet tekem svetovnega pokala v Pragi, Krakovu, Liptovskem Mikulašu, La Seu d”Urgellu in Pauju, mladince in mlajše člane (do 23 let) pa tudi evropsko prvenstvo v Krakovu.

Glede na pretekle zelo uspešne sezone, želje tudi letos ne morejo biti skromne, a reprezentanti so pred sezono pri napovedih sila previdni. Nenazadnje slalom na divjih vodah ni odvisen le od dnevne forme, temveč tudi od številnih zunanjih dejavnikov. Med tistimi, ki so bili pri napovedih najbolj zadržani, je kanuist Anže Berčič. »Rezultatskih ciljev nimam. Želim priti v finale, prikazati dobre vožnje, paziti na dotike in morebitne večje napake. Za začetek, pa tudi za celo sezono bo to najbolj pomembno,« je povedal član tacenskega kluba, ki je nastopil na obeh uvodoma omenjenih velikih tekmovanjih na progi v bližini Leipziga. Na svetovnem pokalu leta 2011 je bil 21., na evropskem prvenstvu za mlajše člane pa 17.

Na obeh tekmovanjih v Markkleebergu je nastopil tudi Benjamin Savšek – na EP za mlajše člane je zasedel sedmo mesto, na svetovnem pokalu leto kasneje pa je bil mesto višje, šesti. »Vsekakor bom poskušal dirkati najbolje kot lahko na vsaki tekmi. Sposoben sem priti med deseterico, tam pa je zelo tanka linija med zmagovalno vožnjo in tem, da vmes narediš kakšno napako. V finalu bom dal vse od sebe in upam, da bo prišel kakšen velik uspeh. Kanuistična ekipa je letos tako močna kot lani, če ne celo bolj. Upam, da bomo ubranili naslov evropskih prvakov,« optimizma ni skrival Savšek, ki je na nemških tleh že osvojil posamično kolajno z evropskih prvenstev. Leta 2012 je bil v Augsburgu tretji.

Tretji član kanuistične ekipe je Luka Božič, ki bo tako kot že zadnji dve sezoni tudi letos tekmoval v kanuju eno- in dvosedu. »Na dvojni program sem se že kar navadil, saj je to moja tretja sezona v dveh disciplinah. V prvi smo se še nekoliko lovili, že lani pa je bilo vse pod nadzorom. O ciljih ne bi govoril. Lanska sezona je pozabljena, letos imava nove izzive. Glavna tekma bo svetovno prvenstvo. Vse moči usmerjava v to tekmo in upam, da bova tam najbolje pripravljena,« je dejal Luka Božič, ki je zelo uspešno preteklo sezono v dvojcu skupaj s Sašem Taljatom začel prav s kolajno na evropskem prvenstvu na Dunaju, za še večji uspeh pa sta poskrbela na zadnji tekmi sezone, ko sta postala svetovna prvaka.

Veliko od nastopov v dvojcu pričakujeta tudi letos, vse pa bo podrejeno nastopu v Londonu, na kar je opozoril tudi Taljat: »Trenutno načrtujeva, da bova, zaradi priprav na svetovno prvenstvo, v drugem delu izpustila svetovni pokal v Španiji. Ampak bomo videli, kako se bodo stvari odvijale skozi sezono. Program je prilagodljiv glede na pripravljenost in trenutno stanje v sezoni.«

V konkurenci kajakašic bodo nastopile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak. »Letošnja sezona je pomembna, ker je predolimpijska in se bo pridobivalo kvote za olimpijske igre. Z mislijo na to sem se tudi poskušala čim boljše pripraviti. Večjih težav v pripravljalnem obdobju nisem imela, čeprav so se mi mesec dni pred izbirnimi tekmami pojavile težave z ramo. To evropsko prvenstvo bo pokazalo, kako sem pripravljena,« je strnila misli Urša Kragelj, bronasta kajakašica z evropskega prvenstva leta 2010 v Bratislavi.

V pretekli sezoni je imel težave z ramo tudi kajakaš Peter Kauzer, ki je po izpahnjeni rami potreboval pol leta, da se je znova usedel v čoln. »Z veseljem pričakujem tekmovanja. Upam, da bom zdržal do konca sezone, da me ne bo prej kaj ustavilo,« je uvodoma povedal Kauzer, ki je na zadnji večji tekmi nastopil v začetku lanskega junija. »Rama je dobro, tudi počutim se dobro. Pred nami je prva velika tekma – evropsko prvenstvo. Če bom prikazal vožnje kot jih znam, sem še vedno dovolj hiter za stopničke. Tekem v letošnji sezoni ne bom izpuščal. Šel bom na vse in tam poskušal čim boljše tekmovati. Glavna tekma, kot za vse, bo svetovno prvenstvo, kjer bodo delili kvote za olimpijske igre. Tudi zaradi sistema, ki ga imamo, je dobro, da si na tisti tekmi pripraviš čim boljši teren za naslednje leto, za izbirne tekme pred olimpijskimi igrami v Riu,« je še dodal Kauzer.

Poleg njega bosta v kajakaški ekipi veslala Celjan Simon Brus in sotekmovalec iz hrastniškega kluba Janoš Peterlin. Tudi on se že veseli tekem: »Izbirne tekme in predsezona so za nami. To je že pozabljeno, v tem trenutku se začenja glavni del sezone. Zame je največji cilj svetovno prvenstvo v Londonu, drugi cilj pa je evropsko prvenstvo. Upam, da bom v kvalifikacijah, polfinalu in finalu pokazal svoje najboljše vožnje.«

Na prvenstvu stare celine bo priložnost za dokazovanje dobila tudi mlada kanuistka Nina Bizjak. »Letošnjo sezono sem posvetila le kanuju, kar je prijetna sprememba po tekmovanjih v obeh disciplinah v preteklih letih. Na evropskem prvenstvu želim doseči dober rezultat, ki bi mi omogočil še nastope na svetovnih pokalih. Poleg nabiranja izkušenj v članski konkurenci, upam tudi na dobre vožnje v konkurenci do 23 let,« je pred odhodom v Nemčijo povedala Bizjakova. Priložnost nastopa bi imela tudi Alja Kozorog, ki je bila na lanskem članskem evropskem prvenstvu v tej disciplini 12., a jo čaka matura, tako da se je odločila, da v Nemčijo ne bo odpotovala in se poleti nato dobro pripravila na evropsko prvenstvo za mlajše člane, ki bo avgusta v Krakovu.

Prvenstvo se bo začelo prihodnji četrtek, tekmovanja pa v petek zjutraj s kvalifikacijami vseh kategorij. V soboto se bodo za kolajne v posamični in ekipni konkurenci potegovali kanuisti, kajakaši in kanuistke, v nedeljo pa še kajakašice in kanuistični dvojci.

 

Uradna stran prvenstva: http://www.slalomeuro2015.com/

 

REPREZENTANCA:

Kajak moški: Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Simon Brus

Kanu moški: Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič

Kajak ženske: Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak

Kanu dvosed: Luka Božič – Sašo Taljat

Kanu ženske: Nina Bizjak, Alja Kozorog

Na tekmah svetovnega pokala bosta nastopila tudi kajakaš Vid Kuder Marušič in kanuist Jure Lenarčič.