Tekmovanje za pokal mesta Koper – šesto državno prvenstvo v morskem kajakaštvu.

0
597

V Kopru je potekala že šesta mednarodna tekma in obenem državno prvenstvo za Pokal mesta Koper v morskem kajakaštvu in SUP-u. Prve tekme za najmlajše so se pričele že ob 9. uri, medtem ko so se starejši podali na 16-km razdaljo med Bernardinom in Žusterno s štartom ob 11. uri.

 

Na tekmo je bilo prijavljenih kar 61 tekmovalcev iz petih držav: Slovenije, Italije, Avstrije, Madžarske, Nemčije. Kot je povedal generalni sekretar Kajakaške zveze Slovenije, ki je bila poleg KKK Žusterna in KKK Orka soorganizator tekme, Jakob Marušič, so letos vse zmage in najhitrejši časi pripadli tujim tekmovalcem, zato naj bo to vzpodbuda za domače, da bodo še bolj trenirali.
Najhitrejši čas tekme 1 h 14 min je dosegel avstrijski tekmovalec Wolfgang Hoechtl (WSV Ottensheim) v disciplini surfski, drugi je bil Italijan Marco Lipizer (CMM N. Sauro) s tremi minutami zaostanka za najboljšim, tretje mesto pa je pripadlo Slovencu Pavlu Kuraltu (KKK Nivo Celje), ki je v cilj prispel štiri minute za prvim.
Med ženskami je bila najboljša Italijanka Zoe Faiman (CMM N.Sauro) s časom 1 h 38 min, druga je bila z dvominutnim zaostankom domačinka iz ankaranske KKK Orke, Anja Lamot, ki je postala tudi državna prvakinja v disciplini surfski, tretja pa njena klubska kolegica Maja Hočevar s časom 1 h 41 min.
Za to disciplino so sicer značilni visoki valovi, ki jih kajakaši s pridom izkoriščajo in tako dosežejo res neverjetne hitrosti. Današnji šibak jugo je morsko gladino premalo razgibal, kljub temu pa dovolj, da so nekateri tekmovalci svojo tekmo zaključili pred ciljem.

Poleg tekmovanja v morskem kajaku so se med seboj lahko pomerili tudi tekmovalci v panogi SUP ali stoječem veslanju oziroma na deskah s kanu veslom, ki so morali prav tako odveslati isto razdaljo med Bernardinom in Žusterno. Najboljši med moškimi je bil Matjaž Avšič (ŠD Sotočje Čatež) s časom 1 h 22 min, drugi je bil Marko Milenkovič (SUP klub), ki je v cilj prispel 22 min za Avšičem, na tretje mesto pa se je iz istega kluba uvrstil Denis Matjaž s časom 2 h 5 min. Med ženskami je v tej disciplini zlato prejela Natalija Fon Boštjančič, prav tako iz SUP kluba, ki je v cilj prispela 3 minute za Matjažem.

 

Mirella Baruca