tekst

0
557

Po približno mesecu dni od konca kajakaške sezone 2011 se slovenski kajakaši počasi že pripravljajo na olimpijsko sezono 2012. Slalomska reprezentanca bo tako v drugi polovici oktobra trenirala na olimpijski progi v Londonu, Jošt Zakrajšek, ki je slalomski čoln pred nekaj sezonami zamenjal z mirnovodaškim, pa odhaja na svetovno prvenstvo v maratonu, ki ga bo gostil Singapur. 


Jošt Zakrajšek bo na svetovnem prvenstvu v maratonu tokrat nastopil drugič, prvič je nastopil leta 2009. »Zdaj sem nekoliko izkušenejši in vem, kako stvari potekajo. Takrat je bila to moja prva tekma in nisem vedel v kaj se podajam. Takrat sem bil šele dva meseca v mirnih vodah, tako da sem na cilj prišel zelo izžet. Tudi letos upam, da bom prišel v cilj dodobra izžet, vendar kakšnih deset minut hitreje,« je povedal Jošt Zakrajšek. 
 
Ker se je sezona tekmovanj v sprintu na mirnih vodah zaključila že v sredini avgusta, je bilo časa za pripravo na tekmovanje v Aziji dovolj. »Septembra sem si po svetovnem prvenstvu vzel nekaj odmora, ki pa ni bil čisto pravi prav zaradi svetovnega prvenstva in prihodnje olimpijske sezone. Bilo je zelo aktivno, saj sem opravil 2-3 treninge dnevno. Zdaj pa že kar nekaj časa nabiram kilometre v čolnu in se navajam na 30- kilometrsko sedenje v čolnu, kolikor jih bo treba na maratonu preveslati. Leta 2009 so na maratonu uvedli nova pravila in dodali še tek, tako da sem veliko tudi tekel. S tem so tekmovanje popestrili, saj se zaradi tega uvrstitve precej menjajo,« je še dodal 28-letni kajakaš. Konkurence v maratonu ne pozna, saj je večina tekmovalcev specialistov v tej disciplini in se celo leto pripravlja le na to tekmovanje, upa pa, da bo prvenstvo končal med najboljšimi: »Na vsako tekmo grem s ciljem, da zmagam. Tukaj je želja uvrstitev med štiri najboljše, realno pa lahko tekmovanje končam med najboljšo deset- ali petnajsterico.« Vse pa žal ni šlo po planu, saj bo moral nastopiti z drugim čolnom, kot je bilo sprva načrtovano. Proizvajalec bi mu namreč čoln, namenjen posebej kajakaškim maratonom, moral dostaviti na prizorišče, a bo zaradi težav z ladjo, ki bi ga morala pripeljati, čoln v Singapur prispel en teden po zaključku tekmovanja. Otvoritev prvenstva bo 20. oktobra, zaključek pa tri dni kasneje.
 

V tujino pa se podaja tudi slalomska reprezentanca, ki bo med 17. in 28. oktobrom trenirala na olimpijski progi v Londonu. Poleg piljenja tehnike na zahtevni progi, se slalomisti in slalomistke veselijo predvsem vnovičnega veslanja na divji vodi, saj izredno nizek vodostaj slovenskih rek trenutno ne nudi dovolj dobrih pogojev. »Dobro bo delo teh deset dni priprav, saj pri nas ni vode. To bo začetek priprav na prihodnjo sezono, dobro pa bo tudi, ker bomo veslali skupaj, da ne bomo vsi razkropljeni po Sloveniji. S Simonom morava v vožnjah dodati še par sekund,« je pred odhodom povedal Dejan Kralj, njegov partner v čolnu Simon Hočevar pa se veseli predvsem dejstva, da bo v Londonu lahko odmislil vsakodnevne skrbi in obveznosti ter se popolnoma posvetil treningom: »Tam bom lahko samo treniral in se osredotočil na to. To je glavni cilj, zakaj grem tja. Nekaj stvari bova spremenila, nekaj še dodala. Morda ne tukaj v Londonu, ampak potem čez zimo. Za drugo leto se bo treba fizično res dobro pripraviti, ker bo treba biti dober že zgodaj v sezoni.« Poleg Kralja in Hočevarja bo v Londonu treniral tudi dvojec Luka Božič-Sašo Taljat. Primorca sta se je ravno vrnila s Češke, kjer sta testirala nov čoln.

 
Medtem ko tekmovalce v kanuju eno- in dvosedu ter kajakašice še čakajo interne kvalifikacije za mesto v olimpijski ekipi, ima to že zagotovljeno svetovni prvak Peter Kauzer, ki bo zaradi obveznosti  v športni enoti slovenske vojske na priprave odpotoval nekaj dni kasneje kot večina ekipe: »Komaj čakam, da grem v London, kjer bi se rad psihično spočil in res samo veslal. London bo nekakšen začetek priprav na drugo sezono. Septembra sem izkoristil lepo vreme in počel druge stvari, nisem pa se spočil, zato grem po Londonu na dopust. Pred prihodnjo sezono ne bom nič spreminjal, samo upam, da bo potem več vode, ker ni prijetno veslati po tako nizki vodi.« 
Podobno kot Kauzer bo na trening nekoliko kasneje zaradi študijskih obveznosti odšla Eva Terčelj, medtem ko bo Urša Kragelj izkoristila ves del predvidenih priprav. »Imam srečo, da me imajo na fakulteti radi in mi “grejo zelo na roko”, tako da zaenkrat nimam obveznosti in lahko normalno treniram. V zadnjem času sem z zavedanjem, da gremo na težko progo v London, ohranjala fizično pripravljenost, da ne bi bil prevelik šok. Je pa dobro, ker so še sveži občutki iz poletja in veš, kaj bi rad delal,« je povedala Urša Kragelj.  
 
Poleg prej omenjenih bodo na trening odpotovali tudi kanuisti Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Anže Berčič. Slednji je nekoliko v šali povedal: »Vesel sem, da me bo trak vozil na začetek proge, tako da mi ne bo treba hoditi po mrazu.« Aktualni evropski prvak med mlajšimi člani sedaj šele dobro začenja s pripravami v čolnu: »Zdaj šele začenjam s treningi, saj sem prej imel premor. Takrat sem le tekel in veslal spust, v slalomskem čolnu pa sem bil doslej le dvakrat. Zdaj se privajam na vodo, čoln in veslo.« Treninga se veseli tudi Benjamin Savšek, ki bo v Londonu tudi testiral opremo za novo sezono, da bo izbral najprimernejši čoln za novo sezono. »To bo dober trening pred zimo. Zdaj sem poskušal vzdrževati kondicijo, da bom lahko v Londonu izkoristil divjo vodo. To bo dober zagon pred novo sezono.« To je sicer edini še preostali letošnji termin za trening na olimpijski progi, prihodnje leto pa imajo na tekmovalci na voljo še nekaj terminov v marcu, aprilu, maju in juliju.
 
Precejšnje skrbi v teh dneh pa ima Jure Meglič, ki je septembra odšel na operacijo hrbtenice, saj so ga hude bolečine pestile že zadnjih nekaj sezon, v letošnjem letu pa je moral izpustiti kar nekaj treninga. Čeprav je sprva kazalo, da je operacija odpravila vse nevšečnosti, je med terapijo v zdravilišču znova začutil hude bolečine in imel tudi velike težave s hojo. Zaradi tega ga v soboto čaka nova operacija.
 
 
Uradna stran svetovnega prvenstva v maratonu: