Thomas Bach, predsednik MOK, obiskal tacensko progo.

0
23

Včeraj je kajakaški center Tacen pozdravil prav posebnega gosta. V Ljubljani se je namreč mudil Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), v okviru obiska pa je prišel tudi v Tacen, kjer si je ogledal trening slovenske slalomske reprezentance, nato pa se tudi srečal s slovenskimi olimpijskimi kandidati za nastop na OI v Tokiu.

»Slovenija je majhna država, po velikosti in po številu prebivalstva, ampak je ne glede na to pravi velikan v mednarodni športni konkurenci, fenomen tako v zimskih kot poletnih, posamičnih in ekipnih športih. Gotovo športniki čutite izjemno in nedeljeno podporo vsega naroda,« je Bach povedal v nagovoru športnikom, s katerimi je opravil tudi nekaj kratkih individualnih pogovorov.

Med športniki, ki jim je posvetil še posebno pozornost, so bili tudi naši slalomisti, ki so se vrnili z zelo uspešnega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah, kjer so osvojili dve zlati in dve srebrni kolajni, za kar jim je Bach tudi čestital.

Ob druženju z olimpijskimi kandidati se je seveda porajalo vprašanje, kakšna bo usoda olimpijskih iger v Tokiu, ki so jih zaradi vsem dobro znane situacije prestavili na prihodnje leto.

»Ne vemo povsem natančno, kako bodo potekale igre. Zgolj z ukrepi, s karanteno … Tudi okrog navijačev težko povem kaj bolj konkretnega. Vsekakor pa igre bodo. Še več, igre so športna luč na koncu tega predora. Zdaj znanstveniki vsekakor o virusu vedo več. Poleg tega vsi vemo, kakšni so osrednji ukrepi. Umivanje rok, socialna distanca, maske … Kmalu bodo splošno dostopni hitri testi, ki bodo rezultate dali že 15 minut po testiranju. Pomemben element, ki krepi optimizem, pa je razvoj cepiva,« je povedal Bach.

Predsednik MOK je nadaljeval: »Rad bi vas povabil na letalo v Tokio, a bom tja potoval pred vami. Pripraviti moram rdečo preprogo za vas. Zadnji tedni so pokazali, da so kljub težavam s koronavirusom mednarodna športna tekmovanja mogoča. Celo Tour de France, ki je logistično velikanski zalogaj. Spremljali smo zaključek nogometne lige prvakov. OP ZDA v tenisu in golfu, EP v kajaku in kanuju na divjih vodah. Ob pravih ukrepih sistem deluje. Pripravljamo se na različne scenarije. Zbiramo tudi izkušnje organizatorjev dosedanjih tekmovanj. Smo v stalnem stiku z WHO. Prilagajali pa se bomo situaciji čez deset mesecev. Pomembno pa je, da poskrbimo za pošteno pripravljalno in kvalifikacijsko obdobje.«