Tim Kolar se vrača po poškodbi rame.

0
597

Lanska sezona je bila precej nesrečna kar se tiče poškodb v slovenskih kajakaških reprezentancah na divjih vodah. Na seznamu tistih, ki jim jo je zagodla rama, sta se poleg slalomistov Petra Kauzerja in Vida Karnerja znašla tudi spustaša Nejc Konda in Tim Kolar. Slednji je v preteklosti že dosegal odlične rezultate v mednarodnem nivoju, saj je bil med drugim svetovni ekipni prvak, pa tudi tretji najboljši kajakaš svetovnega pokala v sezoni 2011. Po devetih mesecih premora zaradi poškodbe se pripravlja na povratek.

Ljubljanski kajakaš Tim Kolar si je v sklopu priprav na sezono 2014 tako hudo poškodoval ramo, da je moral na operacijo, še bolj pa se je zakompliciralo po operaciji, ko so odkrili sladkorno bolezen. »S sladkorno se čisto dobro razumeva,« je nekoliko v šali začel Kolar in nadaljeval: »To ni nobena tragedija, prehrano imam sedaj precej bolj urejeno kot sem jo imel prej.« Za treninge in tekmovanja je seveda pomembna tudi stabilnost rame. »Rama je precej boljše, ni pa še niti približno dobro, saj ji še vedno manjka kar nekaj do polne gibljivosti, pri določenih gibih pa mi primanjkuje moči. V tem trenutku z lahkoto veslam na mirni vodi, na divji vodi pa bo potrebne nekaj več previdnosti. Začeti bo treba z lažjo vodo,« je dejal diplomirani fizik, ki je za pomoč pri rehabilitaciji zelo hvaležen Simonu Boletu, Dušanu Mesesnelu in Roku Brezavščku.

Po devetih mesecih prisilnega počitka je začel veslati šele letošnjega januarja. Obisk Portugalske je izkoristil za trening pri nekoliko višjih temperaturah kot so bile pri nas, saj je letalska družba, s katero je letel v Lizbono, prepeljala tudi njegov čoln. »Treniral sem na reki Tejo v Lizboni, kjer sem prebil 14 dni. Predvsem sem nabiral kilometre, ki mi jih letos zaradi poškodbe primanjkuje. Zaradi vetra se tu, kjer sem treniral, delajo valovi, pa je šlo … Težko bi sicer rekel, da sem zadovoljen s trenutno pripravljenostjo, sem pa zadovoljen z napredkom. Pozna se, da sem bil devet mesecev brez pravega treninga. Do začetka sezone bom poskušal nadoknaditi čim več, potem pa bomo videli, če drugega ne, bom pa imel čas za magisterij,« je zaključil kajakaš. 

Izbirne tekme v spustu na divjih vodah bodo izvedli ob koncu aprila in v maju, člansko evropsko prvenstvo bo potekalo v začetku junija, sledila bo serija tekem svetovnega pokala, ob koncu junija pa se bo glavni del zaključil s članskim svetovnim prvenstvom v sprintu na divjih vodah na umetni progi na Dunaju.