Tine Kancler peti med kajakaši do 23 let na SP v Tacnu

0
544

Na savskih brzicah smo danes spremljali prve končne odločitve v posamičnih tekmah. V štirih kategorijah, ki so bile danes na sporedu, smo imeli tri finaliste, najboljši slovenski rezultat dneva pa je s petim mestom med kajakaši do 23 let postavil Tine Kancler.

Primorski kajakaš Tine Kancler se je kot zadnji kajakaš do 23 let uvrstil iz polfinala v boj za kolajne, saj je po polfinalu zasedal deseto mesto. V drugo je na koncu osvojil peto mesto, čeprav je imel kar dva dotika. V primeru ‘čiste’ vožnje bi se danes lahko veselil kolajne na domačem svetovnem prvenstvu, in sicer srebrne. Za zmagovalcem je namreč zaostal za pet sekund in 43 stotink, vsi štirje tekmovalci, ki so bili uvrščeni pred njim pa so s progo opravili brez dotikov.

Enkratno polfinalno vožnjo je prikazal kajakaš ljubljanskega kluba Ulan Valant, ki je bil v prvem današnjem nastopu nerešljiva uganka za vse tekmece. V finalu je nato šel na vse ali nič, a na progi dobil 52 kazenskih sekund, tako da je bil deseti.

V polfinalu je obstal celjski kajakaš Lan Tominc, ki je na koncu zasedel 22. mesto.

Naslova svetovnega prvaka med kajakaši do 23 let se je veselil Čeh Jakub Krejči, drugo in tretje mesto pa sta si prveslala Britanca Jonny Dickinson in Christopher Bowers.

V finalu kajakašic do 23 let smo imeli eno predstavnico. Eva Alina Hočevar je ciljala na vrh finala, a v desetih vratih odpeljala ‘na glavo’, kar je bilo precej tvegano. Žal se ji ni izšlo, saj je prejela 50 kazenskih sekund, ki so jo oddaljile od zmagovalnega odra. Bila je deseta. V polfinalu je veslala tudi Zala Zanoškar in osvojila 21. rezultat domačega svetovnega prvenstva.

Za dvojno francosko zmago sta poskrbeli Coline Charel, ki je nastopila na svojem prvem svetovnem prvenstvu, in Romane Prigent, sicer zmagovalka lanskega svetovnega pokala tu v Tacnu. Bronaste kolajne smo se lahko veselili tudi Slovenci, saj si je tretje mesto priveslala Ria Šribar, ameriška kajakašica slovenskih korenin. Mlada Američanka se v Ljubljani počuti že kot doma, nenazadnje se tu letos mudi že vse od januarja.  

Popoldne so sledile še polfinalne in finalne preizkušnje kanuistk in kanuistov v mladinski konkurenci. V ognju smo imeli šest želez, a so tokrat vsi žal ostali pred vrati finala. Najbližje je bil kanuist Martin Gale, ki je bil dvanajsti, od najboljše deseterice pa sta ga ločili dve sekundi. Na progi je sicer pridobil štiri kazenske sekunde, ki so se nato izkazale za usodne. Adam Križaj je v isti konkurenci priveslal na 15. mesto, Tit Šenk pa je bil 22. Svetovni mladinski prvak je postal Italijan Martino Barzon, drugo in tretje mesto pa sta si priborila Čeha Martin Kratochvil in Adam Kral.

Med kanuistkami mladinkami je Naja Pinterič osvojila 17. mesto, Ema Lampič je bila 23., Asja Jug pa 25. Za češko zmagoslavje sta poskrbeli sestri Klara in Tereza Kneblova. Prvakinja je postala 16-letna Klara, ki je svojo starejšo sestro na vodi tokrat premagala prvič. Tretja je bila Američanka Evy Leibfarth, ki po SP v Tacnu potuje na Japonsko, kjer bo nastopila na svojih prvih olimpijskih igrah.

V soboto se prvenstvo nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi tekmami kajakašic in kajakašev v mladinski konkurenci ter med kanuistkami in kanuisti v kategoriji do 23 let.