Tine Kancler sedmi v kajakaškem krosu svetovnega pokala v Parizu

0
323

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Vaires-sur-Marnu na obrobju Pariza, kjer bodo prihodnje leto potekale olimpijske igre, se je zaključil s tekmami kajakaškega krosa. Slovenska ekipa se je znova lahko veselila uvrstitve med najboljšo deseterico, Tine Kancler je bil namreč sedmi.

Zadnji tekmovalni dan zadnje tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v Parizu je za najboljši slovenski dosežek poskrbel Primorec Tine Kancler, ki je veslal v malem finalu kajakaškega krosa, bil tam tretji, kar mu je v končni razvrstitvi prineslo sedmo mesto.

24-letni član solkanskega kluba je bil v sobotnih kvalifikacijskih vožnjah na čas 25., v današnjem prvem krogu tekem na izpadanje pa v svoji skupini drugi, kar je pomenilo neposredno napredovanje v osmino finala, medtem ko so tretje in četrtouvrščeni tekmovalci in tekmovalke skupin v prvem krogu morali še v repasaž. Prvi krog in repasaž sta bila posebnost tokratne tekme, saj gre za posebna olimpijska pravila napredovanja, ta tekma svetovnega pokala pa je bila hkrati tudi generalka za OI prihodnje leto.

V osmini finala je Kancler v cilj priveslal kot prvi, za njim pa se je uvrstil Britanec Joseph Clarke, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu osvojil že tretji zaporedni naziv svetovnega prvaka v tej najmlajši divjevodaški disciplini.

Z zmago v osmini finala je Kancler zanesljivo napredoval v četrtfinale, kjer je sprva kazalo, da je bil tretji, a je Clarke na progi naredil napako, zaradi česar je zdrsnil navzdol po razpredelnici, Tine Kancler pa je prišel do polfinalne tekme. V predzadnji fazi tekmovanja je bilo potrebno počakati nekaj časa na uradne rezultate. Kancler je v cilj prišel kot tretji, nato kmalu skočil na drugo mesto, saj so avstrijskemu tekmovalcu prisodili napako, pa po ponovnem ogledu videoposnetka le-to umaknili, tako da je bil Kancler na koncu spet tretji. To je pomenilo, da bo veslal v malem finalu. Po težavah v protitočnih vratih je slovenski kajakaš v cilj malega finala prišel kot tretji in bil v skupni razvrstitvi sedmi.

»Danes sem se dobro lotil tekme. Poskušal sem čim boljše startati, da sem si pridobil malce prednosti ali da sem bil vsaj blizu drugega, da sem lahko nadzoroval potek tekme. Na koncu mi je zmanjkalo malo sreče. V malem finalu smo se na začetku zadnji trije kar fino zapletli, prvemu pa pustili prosto pot do prvega mesta. Na prvih protitočnih vratih sem zgrešil in jih moral ponavljati, tako da sem se moral zadovoljiti s sedmim mestom. Je pa to v letošnji sezoni najboljša uvrstitev, tako da sem kar zadovoljen,« je povedal po tekmi Tine Kancler.

Do četrtfinala se je prebil Vid Kuder Marušič, ki je tekmovanje sklenil na končnem enajstem mestu. Kajakaš tacenskega kluba je bil v sobotnih kvalifikacijskih vožnjah na čas najboljši slovenski predstavnik, danes pa se mu je nekoliko zalomilo v prvem krogu tekem na izpadanje, saj je bil v svoji skupini tretji, kar je pomenilo, da ga je čakal popravni izpit v repasažu. Tu je nato v svoji skupini zmagal in se prebil v osmino finala. V tej fazi tekmovanja je zaostal le za Francozom Borisom Neveujem in v četrtfinalni skupini veslal skupaj s Tinetom Kanclerjem. V tej fazi tekmovanja se je tokratna pot Kudra Marušiča zaključila. Po težavah je ostal brez vesla in pot nadaljeval z veslanjem z rokami, a jasno je bilo, da je možnosti za napredovanje konec.

Po tekmi je Kuder Marušič povedal: »Že s starta je šlo na polno. Levi poziciji sta bili malenkost slabši, tako da sta Boris in Joe boljše startala. Nato sva šla vsak v svoj protitok napasti svojega. Tinetu je uspelo priti ven kot drugemu, jaz sem bil tretji, potem pa mi je francoski tekmovalec iz rok zbil veslo ravno pri izvleku lopate iz vode, tako da se je tam zame tekma zaključila.«

Na tekmi je nastopil tudi Žiga Lin Hočevar, ki pa je svoje nastope sklenil v repasažu in na končnem 40. mestu.

Zmage v moškem finalu se je veselil Francoz Boris Neveu, drugi je bil Novozelandec Finn Butcher, tretji pa Avstrijec Felix Oschmautz.

V ženski konkurenci smo imeli dve predstavnici, tako Eva Terčelj kot Eva Alina Hočevar pa sta obstali v osmini finala. Bronasta z nedavnega svetovnega prvenstva v Londonu v tej disciplini Eva Terčelj je bila v svoji skupini prvega kroga tekmovanja druga, kar je pomenilo, da si je priveslala neposredno uvrstitev v osmino finala. V tej fazi pa je žal zaostala za Novozelandko Luuko Jones in Francozinjo Emmo Vuitton, tako da je tekmovanje zaključila na skupnem 20. mestu.

»Od starta je bilo zelo tesno, od prvega dela sem bila stalno v kontaktu s Francozinjo, s katero sva se prerivali. V prvih protitočnih vratih je vsaka izbrala svojo stran, ampak tam sem izgubila največ, ker me je četrta tekmovalka napadla. Tam sva izgubili precej časa, prvi tekmovalki pa sta se oddaljili. Nisem imela več možnosti, da bi v spodnjem delu nadoknadila in prišla na prvi dve mesti, ki vodita v naslednje faze,« je Eva Terčelj pojasnila, kaj se je dogajalo na progi.

Eva Alina Hočevar je v prvem krogu tekmovanja v svoji skupini zasedla tretjo mesto in morala nastopiti še v repasažu. Tu je bila druga, kar je zadostovalo za uvrstitev v osmino finala, kjer pa je bila v svoji skupini četrta, saj so se pred njo zvrstile Poljakinja Klaudia Zwolinska, Španka Olatz Arregui in Francozinja Marjorie Delassus. Dosežek Eve Aline Hočevar ji je prinesel končno 31. mesto.

»Danes sem se kvalificirala do osmine finala, torej med 32 najboljših tekmovalk. V tej skupini nisem bila dovolj dobra, da bi se uvrstila na prvi dve mesti, tako da sem na žalost izpadla. Vseeno je bil odličen trening. Letošnje tekme v krosu lahko bolj vzamem kot trening, saj vanje nisem vložila veliko truda, preko zime sem se bolj osredotočala na slalom. Ne morem biti preveč razočarana, saj dobiš toliko, kolikor vložiš,« je povedala Eva Alina.

Zmagala je Novozelandka Luuka Jones, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

V skupnem seštevku svetovnega pokala v kajakaškem krosu je Eva Terčelj, ki je lani sezono sklenila med najboljšo trojico, tokrat 14. (84 točk), Ajda Novak je 41. (14 točk), Naja Pinterič 45. (13 točk), Eva Alina Hočevar pa 46. (12 točk). Zmagala je Britanka Kimberley Woods (229 točk) pred Novozelandko Luuko Jones (204 točke) in Avstralko Jessico Fox (144 točk).

V moški konkurenci je najvišje uvrščeni Slovenec svetovnega pokala Tine Kancler na 15. mestu (83 točk), le mesto za njim je Vid Kuder Marušič (75 točk), Žiga Lin Hočevar pa je v končni razvrstitvi 57. (8 točk). Zmagal je Britanec Joseph Clarke (189 točk), drugi je Francoz Boris Neveu (171 točk), tretji pa Avstralec Timothy Butcher (161 točk).

Spletni prenos in rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/vaires-sur-marne-2023

FOTO: Jure Lenarčič