Urša Kragelj je bila na EP 5., Božič in Taljat 16., ekipa kajakašic pa 6.

0
420

S posamičnimi in ekipnimi tekmami kajakašic ter kanuističnih dvojcev se je v Markkleebergu zaključilo člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Zadnji dan prvenstva je za edini slovenski nastop v finalu poskrbela kajakašica Urša Kragelj, ki je na koncu zasedla peto mesto. Dvojec Luka Božič – Sašo Taljat je presenetljivo ostal brez finala, na 16. mestu. Ekipa kajakašic je bila šesta.

Slovenska kajakašica Urša Kragelj v dopoldanskem polfinalnem nastopu z zahtevno progo v Nemčiji opravila odlično, saj je dosegla drugi rezultat, zaostala pa le za Nemko Ricardo Funk. Tudi v finalu je bila zelo hitra, a so jo od uvrstitve na zmagovalne stopničke ločile kazenske sekunde, ki jih je imela kar šest. Kragljeva je sicer postavila tretji najhitrejši čas, povsem enakega kot kasnejša evropska prvakinja Španka Maialen Chourraut. Srebro je pripadlo Ricardi Funk, bron pa Čehinji Katerini Kudejovi. Najhitrejša je bila Nemka Melanie Pfeifer, ki je bila od tekmic hitrejša za več kot dve sekundi, a jo je višje uvrstitve stalo 50 kazenskih sekund.

»Zelo sem bila zadovoljna, ko sem se uvrstila v finale in s tem, da sem cel teden dobro veslala. Zdaj v finalu je bilo videti, da so bile odprte možnosti za uvrstitev med prve tri, le jaz nisem sestavila vožnje. Hitra sem bila, saj sem toliko trenirala, da imam ta občutek, ampak nisem pa uspela biti dovolj natančna. Vsi vemo, da je v finalu potem večji pritisk, ker gre vse znova. Vedela sem, da moram imeti dobro vožnjo, res pa ne vem, kaj je šlo narobe pri prvih vratih, ki jih je bilo treba odpeljati vzvratno. Prej sem to vedno dobro opravila, zato moram pogledati video analizo. Grem naprej, to je šele začetek sezone,« je uvodoma povedala Kragljeva, ki je bila edina slovenska polfinalistka med kajakašicami, saj sta Eva Terčelj in Ajda Novak evropsko prvenstvo zaključili že v kvalifikacijah.  

»V finalu zagotovo poskušaš malo dodajati. V polfinalu se poskušaš uvrstiti med prvih deset in pokažeš morda tudi bolj varno vožnjo, potem pa hočeš več – in če hočeš preveč, se zalomi. Po eni strani sem zadovoljna, ker vidim, da sem hitra in da mi gre letos veslanje dobro. Zaradi tega bom verjetno na naslednjih tekmah lažje dirkala,« je še dodala Primorka.

Visoka pričakovanja pred tem prvenstvom sta imela tudi aktualna svetovna prvaka Luka Božič in Sašo Taljat, brez katerih si v zadnjih letih ni bilo mogoče predstavljati finalnih nastopov. Tokrat se jima je nastop povsem ponesrečil, tako da sta zasedla 16. mesto.

»Ne spomnim se, kdaj sva nazadnje ostala izven finala. Je bilo že kar dolgo nazaj. Po enem letu in še malo je to kar velik dogodek, da se nisva uvrstila v finale. Lani sva se stalno uvrščala v finale, celo lansko sezono tudi na stopničke, razen na eni tekmi, letos pa sva obstala v polfinalu na prvi tekmi. Razočarana sva, ker to ni najboljši start v sezono, ampak pred nama je še dolga sezona. Glavna tekma bo svetovno prvenstvo in prepričan sem, da bova tam boljše pripravljena, kot sva bila tu,« je povedal Luka Božič, ki je poudaril, da sta se ob jutranjem ogrevanju počutila še dobro, vse pa se je podrlo na startu: »Mislim, da sva se dobro pripravila. Ob jutranjem veslanju sva se oba dobro počutila, ko pa sva prišla na start, že pri prvih treh zavesljajih in skozi prva tri vrata ni šlo. S težko kombinacijo sva kar dobro opravila, ampak vse napake, ki sva jih naredila, so bile neumne. Takšni dotiki se ne bi smeli dogajati, pa tudi vožnja ni bila najboljša. Veliko sva čakala, bila sva neusklajena, kar se je poznalo tudi na času.«

Po nastopu je bil razočaran tudi Sašo Taljat. »Dogajale so se napake, ki jih bo potrebno analizirati, saj si še nisva uspela ogledati, zakaj je do tega prišlo. Analiza bo sledila kasneje. Letos sva tudi v dvojcu veliko trenirala. Tu ni bila težava, da ne bi bila uigrana, danes se enostavno ni poklopilo. Očitno ni bilo prave dnevne forme,« je dejal Taljat, ki ga, tako kot Luko, najprej čaka nekaj počitka, ob koncu prihodnjega tedna ekipa odhaja na trening v London, nato se za en teden znova vrnejo domov, takoj za tem pa sledi še tritedenska turneja po tekmah za svetovni pokal v Pragi, Krakovu in Liptovskem Mikulašu.  

Za dvojno zmago in navdušenje nemških navijačev so poskrbeli Nemci Robert Behling – Thomas Becker in Franz Anton – Jan Benzien, bron pa je pripadel Britancema Davidu Florencu in Richardu Hounslowu.

V popoldanskem delu programa, ko so bile na vrsti ekipne tekme, so nastopile kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak. Slovenske slalomistke so bile na progi kar hitre, imele so tretji čas, a so nabrale preveč kazenskih sekund, da bi se lahko uvrstile na zmagovalni oder. Kljub 16 dodatnim sekundam, ki so jih pribili k njihovemu času, so zasedle šesto mesto. Evropske prvakinje so postale Slovakinje, druge so bile Poljakinje, tretje pa Francozinje. V ekipni tekmi dvojcev so se naslova prvakov veselili Slovaki, pred Čehi in Rusi.

 

Rezultati: http://www.canoeliveresults.com/event/2015/markkleeberg-eca-european-championships.php