Urša Kragelj je zmagala na tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu.

0
577

Slovenska kajakašica Urša Kragelj je na progi, ki je leta 1992 gostila olimpijski slalom, priveslala do najboljšega rezultata na tekmah svetovnega pokala doslej. Z veliko prednostjo pred tekmicami je zasedla prvo mesto. V polfinalu sta obstala kajakašica Eva Terčelj in dvojec Slapšak-Jarc.

Primorska kajakašica Urša Kragelj je v spomladanskem delu sezone doživela veliko razočaranje, saj je v internem boju za olimpijsko mesto za las ostala brez nastopa na OI, kar ji je vzelo nekaj motivacije za nadaljevanje letošnje sezone. A po nastopih na tekmah svetovnega pokala, je slika nekoliko drugačna. Kragljeva je v La Seu d”Urgellu prvič v karieri stopila na najvišjo stopničko na tekmah svetovnega pokala, lani v Tacnu je bila namreč tretja. Varovanka Mihe Terdiča je ob prihodu v cilj kar žarela od sreče. »Nikoli si ne bi predstavljala, da bom danes zmagala tukaj. Sicer sem pomislila, kako noro bi bilo, ampak to tako ali tako pomisli vsak. Na startu o tem nisem razmišljala, saj sem se poskušala osredotočiti na držo čolna in napadalno držo ter da bi bila tehnika prava, ob tem pa sem še pazila na količke. Osredotočila sem se na pametno vožnjo,« je z velikim nasmehom razlagala Urša Kragelj. Primorka je bila najhitrejša že po polfinalu, a je enak čas dosegla tudi češka kajakašica Katerina Kudejova, tako da se je slednja na finalno progo podala kot zadnja. Ko je Kragljeva prečkala ciljno linijo, se je začelo čakanje na še zadnjo tekmovalko. Zmagovalka tekme v cilju ni bila preveč zaskrbljena: »Ko sem prišla v cilj, se mi je zdelo, da bom zmagala. Čehinja bi morala odpeljati zares dober tek, da bi ji uspelo prevzeti vodstvo. Sicer pa bilo tudi drugo mesto super.«


Razočaranje po neuvrstitvi na OI je bilo veliko, a dobri nastopi na zadnjih dveh tekmah svetovnega pokala ji počasi vračajo tudi motivacijo. »Po EP mi je bilo res grozno, saj nisem našla motiva. V Cardiffu je bila zelo težka tekma in ni šlo, potem v Pauju pa sem počasi našla pot do boljšega občutka. Pau je bil povsem druga zgodba in dober za povečanje moje samozavesti. Proga v Seu mi je res “zakon”, prav uživam v veslanju tukaj. Role so manjše, tako da se res lahko igraš,« je še dodala Kragljeva, ki je bila od najbližje zmagovalke, Francozinje Emilie Fer, hitrejša kar za sekundo in pol. Tretje mesto je zasedla Čehinja Katerina Kudejova.


Druga slovenska polfinalistka je imela na progi več težav, prejela kar 56 kazenskih sekund, kar jo je uvrstilo na 29. mesto. »Z današnjo vožnjo nisem zadovoljna, saj že od začetka nisem dobro sedela v čolnu. Nisem imela pravega občutka, delala sem napake, prejela kazenske sekunde, nasploh nisem imela najboljše linije,« je povedala Terčeljeva.


V polfinalu sta veslala tudi Luka Slapšak in Urban Jarc, ki sta bila večji del proge kar dobro na poti, vidnejšega rezultata pa so ju stale napake v spodnjem delu proge. Na koncu sta bila 16. »Sem kar zadovoljen, škoda le tistih dveh napak na koncu, ki bi lahko spremenile stvar. Vendarle polfinale je le polfinale. Zdaj si bova vzela nekaj dni premora, potem pa videla, kako naprej. Do naslednjih tekem svetovnega pokala sta skoraj dva meseca, tako da naju čaka kar veliko treninga,« je povedal Slapšak, Urban Jarc pa ni bil tako zadovoljen: »Nisem najbolj zadovoljen. Škoda zadnjih treh vrat, do tam sva veslala res dobro in tudi hitro, kakor je pokazala analiza.« Je pa 16. mesto eden najboljših rezultatov za ljubljanski dvojec na tekmah svetovnega pokala. Lani v Markkleebergu sta bila 14. Zmagala sta Francoza Labarelle in Peschier, druga sta bila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, tretja pa Nemca Behling in Becker.


Po premoru se bodo serija tekem svetovnega pokala nadaljevala v drugi polovici avgusta v Pragi in v Bratislavi.