Urša Kragelj tretja v kvalifikacijah svetovnega pokala v Augsburgu.

0
568

Slalomisti na divjih vodah se ta konec tedna mudijo v Augsburgu, kjer poteka finalna tekma za svetovni pokal. V petkovih kvalifikacijah je nastopilo 13 slovenskih čolnov, napredovanje pa si je zagotovila osmerica. Najboljši rezultat je postavila Urša Kragelj, ki je bila tretja.

Slovenski reprezentanti v slalomu na divjih vodah uvodni dan tekme svetovnega pokala v Augsburgu niso uspeli pokazati vsega svojega znanja. Izmed trinajsterice čolnov v kvalifikacijah si je napredovanje v polfinale priveslala osmerica. Najboljši dosežek je zabeležila Urša Kragelj, ki je v ženski konkurenci kajakašic zasedla tretje mesto. Svojo nalogo je opravila že v uvodni vožnji, ko je v cilj priveslala kot prva, nato pa jo je uspela prehiteti le Francozinja, sicer olimpijska prvakinja, Emilie Fer. Kljub temu, da si je napredovanje zagotovila že v prvo, je nastopila tudi v drugi vožnji, kjer pa je naredila nekaj več napak, zato je v končni razvrstitvi štel dosežek prvega nastopa. Na koncu se je pred slovensko kajakašico uvrstila še Nemka Ricarda Funk, ki je tudi zmagala v kvalifikacijah.

»Pogoji so bili težki, saj je kar hud mraz. Borila sem se cel čas, tudi proga je bila kar zahtevna. Občutka na progi sicer nisem imela najboljšega, ampak je izpadlo dobro,« je po prvi vožnji povedala Kragljeva. Pogoji za tekmo so bili vse prej kot prijetni, saj so poleg močnega dežja težave povzročale tudi nizke temperature.

To ni toliko zmotilo Eve Terčelj, ki se je s 13. časom prav tako brez težav uvrstila v nadaljevanje: »Zame to niso tako težki pogoji, ker rada tekmujem v dežju, saj imaš več miru. Prvi tek je bil kar dober, sicer je bilo še nekaj napak, drugi del pa se mi je ponesrečil že v zgornjem delu.« Pod mostom je namreč v vrata vstopila z napačne strani, povsem ob zidu, kar ji je pobralo nekaj dragocenega časa. »Sem poizkusila, če je hitrejše,« se je naprej pošalila Ljubljančanka in dodala: »Narobe sem skočila pred vrata, potem sem se poskušala reševati, ampak neuspešno.« V kvalifikacijah je nastopila tudi Ajda Novak, ki je tekmovanje zaključila na 36. mestu.

Z visokimi pričakovanji so na tekmo prispeli kanuisti. Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta trenutno druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, sta v konkurenci dvojcev kvalifikacije končala na 14. mestu. »Hotela sva se sestaviti in odpeljati lepo vožnjo, v drugem teku sva odpeljala nekoliko boljše, imela sva pa še vedno štiri kazenske sekunde, ki jih bo treba odpraviti, če hočeva priti v nedeljski finale,« je povedal Sašo Taljat, Luka Božič pa dodal: »Delala sva kar nekaj napak, nisva bila usklajena, zato nama je tudi odnašalo rep. Če nama bo to uspelo do nedelje odpraviti, verjetno tudi ostalih napak ne bo.« Kvalifikacije sta dobila Slovaka Peter in Ladislav Škantar, druga sta bila Britanca Florence in Hounslow, tretja pa Čeha Karlovsky in Jane.

Luka Božič si je z 21. časom priveslal tudi polfinalni nastop v kanuju enosedu. V polfinalu bosta veslala tudi Benjamin Savšek in Anže Berčič. Savška ta konec tedna čaka še poseben izziv, saj ima odlično izhodišče za visoko mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, na finalu v Augsburgu pa bodo tekmovalci prejeli dvojne točke v razvrstitvi svetovnega pokala. »Malo sem nervozen, ker so dvojne točke. Zaradi tega nimam več tako velike prednosti, tako da bom moral tukaj dobro tekmovati, da se bom v skupnem seštevku uvrstil visoko. Nekaj pritiska je, ki pa ga bom poskušal odmisliti,« je povedal Savšek. V tokratnih kvalifikacijah je zasedel 14. mesto.

Že nekaj časa pa je s svojimi nastopi zelo nezadovoljen Anže Berčič, ki je lani tekmoval odlično, v letošnji sezoni pa ima vzpone in padce. »Če bi vedel, kaj je narobe, bi popravil. Enostavno mi ne gre. Na treningih mi leti, na tekmi pa se po progi vlečem in nič ne pokažem. Imam nekakšno blokado. Problem je v glavi.« Najhitrejši čas kvalifikacij je postavil nemški kanuist Sideris Tasiadis, Slovak Matej Benuš je bil drugi, Američan Casey Eichfeld pa tretji.

Precej skromnejši je izkupiček kajakašev, saj se je izmed četverice v nadaljevanje tekmovanja prebil le Martin Albreht, ki je bil 27. »Po prvem teku še ni kazalo, da bom napredoval. Prva vožnja je bila podpovprečna glede na to, kar sem sposoben prikazati. V drugi vožnji sem imel veliko rezerv, veslal sem sigurno. To je bilo povsem načrtno, saj po prvi vožnji nisem bil uvrščen med najboljših 40. Še posebej sem pazil med vrati 13 in 18. Tam sem bil zelo previden in pustil večino časa. Količki so razmeroma nizki, jaz pa sem visok, zato pa tudi štorast. Vzel sem si več prostora, tako pa potem izgubljaš čas,« je povedal Albreht.

Le za mesto se je polfinale izmuznilo Simonu Brusu, ki je bil 31., Janoš Peterlin je zasedel 46. mesto, Vid Kuder Marušič pa 59. Debitant na tekmah svetovnega pokala je povedal: »Nisem vedel, kaj bi pričakoval pred tako veliko tekmo. Trenirali smo dobro, tudi vzdušje je bilo odlično. V prvem teku sem veslal preveč previdno, v drugem pa sem preveč napadal. Malce sem bil zakrčen.«

Tokrat sta priložnost znova dobili tudi kanuistki Nina Bizjak in Alja Kozorog. »Zdi se mi, da sem se naučila zbrati in pripraviti na tekmo, kakšna je svetovni pokal. Prvi in tudi drugi tek mi je bilo veliko lažje odveslati kot na prejšnjih tekmah. V prvi vožnji sem želela veslati brez napak, v drugi pa sem nekoliko krajšala linije, ampak ne preveč,« je z zadovoljstvom povedala Alja Kozorog, ki se je s 16. časom uvrstila v sobotni polfinale. Tam pa ne bo Nine Bizjak, ki ji je napredovanje ušlo za eno mesto. Bila je 21. Zmagala je Avstralka Rosalyn Lawrence, druga je bila Avstrijka Julia Schmid, tretja pa Čehinja Monika Jančova.