Uspešen začetek mladih slalomistov na svetovnem prvenstvu za mladince in U23 v Italiji.

0
591

Z ekipnimi tekmami se je v italijanski Ivreji začelo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. Slovenski reprezentanti so poskrbeli za skoraj sanjski začetek prvenstva, saj so osvojili tri kolajne. Kanuistke do 23 let in mladinke v kajaku so osvojile srebro, mladinci v kanuju pa so bili bronasti.

V treh ekipnih nastopih so slovenske tekmovalke prišle do dveh kolajn. Najprej so se srebrne kolajne veselile mladinke Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Sara Belingar, in sicer v kajaku. V popoldanskem delu sporeda sta Hočevarjeva in Novakova združili moči še z Nino Bizjak. V konkurenci kanuistk do 23 let so se tekmovalke še enkrat zavihtele na drugo mesto. Za prvo slovensko kolajno prvenstva pa so poskrbeli mladinci Nejc Polenčič, Urh Turnšek in Jaka Bernat, ki so bili tretji v ekipni tekmi kanuistov.

Najuspešnejši članici slovenske ekipe uvodni dan prvenstva sta mladinki Lea Novak in Eva Alina Hočevar, ki sta bili soudeleženi pri dveh uspehih. Najprej sta skupaj s Saro Belingar priveslali do srebra v konkurenci kajakašic, v popoldanskem delu programa pa z Nino Bizjak še do drugega mesta v konkurenci kanuistk do 23 let.

»Zelo sem vesela. Boljše skoraj ne bi moglo biti. Morda le, če bi bila zlata. Res je super,« se je po drugi kolajni dneva veselila Lea Novak, Eva Alina Hočevar pa dodala: »Zelo dober začetek prvenstva. Upam, da se bo tako nadaljevalo.«

Nina Bizjak je bila tako kot mlajši kolegici navdušena nad razpletom, a je poudarila, da ni bilo lahko: »Voda je zahtevna. Proga je bila sicer posebej postavljena za moštva, tako da nam je bilo nekoliko lažje. Zelo sem vesela, da smo popravile neuspeh z evropskega članskega prvenstva.« Zmagale so Španke, tretje pa so bile Čehinje.

Prvič je na svetovnem mladinskem prvenstvu veslala mladinka Sara Belingar, ki je v kajaku tokrat nastopila v mladinski ekipi in ekipi mlajših članic. V drugem nastopu na prvenstvu je prišla do srebra: »Pomagal mi je prvi nastop. Tudi s prejšnjo ekipo smo dobro nastopile, tako da se je vse poklopilo. Neverjetno je, zelo smo zadovoljne.« Pred Hočevarjevo, Novakovo in Belingarjevo so preizkušnjo končale Čehinje, tretje pa so bile Italijanke.

Kot prvi pa so kolajno osvojili mladinci v kanuju. Jaka Bernat, Urh Turnšek in Nejc Polenčič so zaostali le za predstavniki Francije in Čehi. »Rekel bi, da je bil počasi že čas. Dobro smo se držali. Pokazali smo to, kar znamo. Če bi bilo manj napak, bi lahko prišli še višje, ampak sem kar zadovoljen,« je povedal Urh Turnšek. Za Slovenci je bilo na startu še šest ekip, tako da čakanje v cilju ni bilo prav lahko, kar je priznal Nejc Polenčič: »Startali smo bolj na začetku, tako da smo na koncu samo odštevali, koliko nam še manjka do medalje.«

Podobno kot Belingarjeva v ženskem kajaku je v svojem uvodnem nastopu na svetovnem mladinskem prvenstvu do kolajne prišel tudi kanuist Jaka Bernat: »Zadovoljen sem. Pravzaprav je to prva vožnja in prva kolajna. Zdi se mi dober uvod tudi za posamična tekmovanja. Lepo smo odprli prvenstvo in bomo lahko tudi v posamični konkurenci dobro tekmovali.«

V ekipi kanuistov do 23 let so veslali Žiga Taljat, Klemen Vidmar in Tine Kancler, ki se že nekaj dni spopada z zdravstvenimi težavami. Slovenska trojica je priveslala do osmega mesta. Med kajakašicami do 23 let so veslale Eva Jeklin, Zala Zanoškar in Sara Belingar, članica srebrne mladinske ekipe, ki so na koncu zasedle enajsto mesto. Lani so naši kajakaši, v postavi Žan Jakše, Vid Kuder Marušič in Martin Srabotnik, osvojili kolajno na SP do 23 let, tokrat pa sta ekipo, kjer je Žana Jakšeta zamenjal Niko Testen, od zmagovalnega odra ločili manj kot dve sekundi. Bili so peti. Kot zadnji so se na progo podali še mladinci v kajaku. Lan Tominc, Ulan Valant in Vid Oštrbenk so bili sedmi.

V sredo in četrtek bomo v Ivreji spremljali posamične kvalifikacijske nastope med mlajšimi člani in mladinci v konkurenci kanuistov, kajakašic, kanuistk in kajakašev.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/ivrea-2018/rankings-results