Uvodni dan EP v slalomu na Slovaškem se ni izšel po željah

0
117

Prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu se ni odvijal po slovenskih željah. V dopoldanskih kvalifikacijah kajakašic in kajakašev so si napredovanje v polfinale zagotovili le Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Martin Srabotnik, za šok med vsemi tu na Slovaškem pa je poskrbel Peter Kauzer, ki se mu je zalomilo v obeh nastopih. Popoldne sta nastopili še ekipi kajakašic in kajakašev.

Slovenska slalomska reprezentanca je na Slovaško pripotovala dobro razpoložena in z visokimi cilji, saj je na tem prizorišču tradicionalno uspešno nastopala, kakor tudi na preteklih evropskih prvenstvih. A tudi favoritom se včasih zalomi in jim zmanjka športne sreče. Izkupiček kvalifikacij kajakašic in kajakšev je bil namreč polovičen.

Kot edina si je napredovanje v polfinale po prvi vožnji zagotovila Eva Terčelj, ki je v konkurenci kajakašic dosegla osmi čas. Z dvema kazenskima sekundama je za vodilno kajakašico – Britanko Mallory Franklin – zaostala za tri sekunde in pol. Na drugo mesto se je uvrstila Poljakinja Klaudia Zwolinska, na tretje pa Italijanka Stefanie Horn. V drugem nastopu je bila uspešna še Eva Alina Hočevar, ki je bila po prvi vožnji 27., v drugi pa je postavila najboljši čas. Žal je v kvalifikacijah obstala Ajda Novak, ki je bila 18. in 16.

Po kvalifikacijah je Eva Terčelj dejala: “To je prvi tekmovalni dan na EP, zato je pomembno prebiti led, kako začneš tekmovanje. Bila sem zadovoljna s pristopom in nastopom. V zadnjih dneh treninga sem se kar lovila, nisem se počutila kot sem si želela. Vesela sem, da sem prikazala vožnjo, na kateri lahko gradim v naslednjih dneh.”

Precejšen šok je bil v kvalifikacijah kajakašev. Veter, ki se je tekom dneva krepil, je zagodel kar nekaj tekmovalcem proti koncu startne liste. Količki so nihali sem ter tja, po prvi vožnji pa sta brez neposredne uvrstitve v polfinale ostala tako olimpijski prvak Jiri Prskavec, kakor tudi Peter Kauzer, bronasti z lanskega evropskega prvenstva. Medtem ko je Čehu v drugo uspel preboj, se Hrastničanu tudi v drugem nastopu ni izšlo. Osem kazenskih sekund je v tako močni konkurenci preveč tudi za tako izkušenega tekmovalca.

“Veter je kar premikal vratica, ampak iskati izgovor … vsi smo imeli podobne pogoje, nekateri smo imeli močnejšega, drugi malo manj. Tudi postavitev proge ni bila preveč zahtevna in ko v kajakaški konkurenci narediš napako ali dve, si takoj izven polfinala in moraš iti v drugo vožnjo. V drugi vožnji se lahko zgodi vse. Nisem ne prvi ne zadnji, ki je obstal v kvalifikacijah, je pa res, da se mi je to nazadnje zgodilo leta 2011 na EP v La Seu d’Urgellu. Takšen je šport, iz leta v leto je konkurenca hujša. S postavitvijo se razlike manjšajo in ni prostora za napake. Danes sem jih imel preveč, čeprav sem bil hiter,” je povedal Kauzer, ki sicer ni bil edini izmed favoritov, ki je ostal brez napredovanja, saj je enaka usoda doletela tudi Britanko Kimberley Woods, bronasto z lanskega svetovnega prvenstva, ter še nekaj drugih dobrih tekmovalk in tekmovalcev.

Po prvem nastopu sta pred vrati polfinala ostala tudi Martin Srabotnik in debitant Ulan Valant. Celjan Srabotnik je v drugem nastopu postavil četrti čas in si tako zagotovil sobotni polfinale, Ulan Valant pa je svoje prvo člansko evropsko prvenstvo končal z 19. rezultatom druge vožnje (v prvi je bil 53.).

V kvalifikacijah je bil najhitrejši Avstrijec Felix Oschmautz, drugi je bil Slovak Jakub Grigar, tretji pa Britanec Joseph Clarke.

Popoldne so sledile še ekipne tekme. V ženski konkurenci so Eva Terčelj, Ajda Novak in Eva Alina Hočevar po napaki v prvem delu proge, kjer so bile nato primorane zamenjati vrstni red vožnje, zasedle končno šesto mesto. Zmagale so Francozinje Camille Prigent, Romane Prigent in Emma Vuitton, pred Britankami in Poljakinjami.

Med kajakaši so Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Ulan Valant zasedli enajsto mesto. Zmagali so Čehi Jiri Prskavec, Vit Prindiš in Ondrej Tunka, pred Poljaki in Nemci.

V petek se evropsko prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijami kanuistk in kanuistov v dopoldanskem delu programa ter popoldanskimi ekipnimi tekmami kanuistk in kanuistov.

REZULTATI:

https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/2017


SPLETNI PRENOS

Četrtek in petek:

https://www.youtube.com/c/CanoeEurope


Sobota in nedelja:

https://olympics.com/en/sport-events/2022-eca-canoe-european-slalom-championships-liptovsky-mikuias


V soboto in nedeljo si boste EP lahko ogledali na TV SLO 2.

Uradna stran prvenstva: https://canoeliptov.sk/