V Celju divjevodaški svetovni in olimpijski prvaki.

0
624

Ljubitelji spusta na divjih vodah že nestrpno pričakujejo konec tedna. V petek in soboto bo Slovenija namreč gostila finalni tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah. V petek bo v Hrastniku potekala preizkušnja v klasičnem spustu, v soboto pa še vrhunec s sprintersko preizkušnjo na celjski Špici, kjer se obeta atraktiven večerni finale pod reflektorji.

Po izjemno uspešni izvedbi tekme evropskega pokala, pa tudi svetovnega pokala, ki so ju organizirali v preteklosti, se v Slovenijo vračajo najboljši spustaši na divjih vodah. Čeprav Savinja ni najbolj divja, kar še posebej leži našim tehnično izjemno podkovanim tekmovalcem, le-ti vsakič z največjim veseljem pridejo v Celje in se potegujejo za čim višja mesta.

In v preteklosti so se najvišjih mest veselili naši predstavniki. Tako se je zmage v sprintu na svetovnem pokalu leta 2016 veselil kajakaš Nejc Žnidarčič, njegov uspeh je s tretjim mestom dopolnil Vid Debeljak, med deseterico pa sta se uvrstila še Anže Urankar in Tim Kolar. V sprintu sta srebro osvojila tudi Luka Žganjar in Peter Žnidaršič v dvojcu.

Na tekmovanju je prijavljenih prek sto čolnov iz 17 držav. Poleg slovenskih reprezentantov, ki so se izkazali na nedavnem svetovnem prvenstvu in se domov vrnili z več naslovi svetovih prvakov, bomo lahko spremljali tudi večkratna olimpijska prvaka v slalomu na divjih vodah Petra in Pavola Hochschornerja s Slovaške in njuna rojaka Petra in Ladislava Škantarja, ki sta bila olimpijska prvaka v slalomu v Riu de Janeiru. Slovaška dvojca sta se preusmerila v spust na divjih vodah v letošnji sezoni, saj je mednarodna kajakaška zveza ob koncu marca šokirala z odločitvijo, da nemudoma iz programa svetovnih pokalov in svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah izloči moške kanuistične dvojce. Bratranca Škantar smo v začetku meseca še spremljali na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah (evropska zveza ohranja moške dvojce v programu evropskih prvenstev), odslej pa bosta tekmovala v spustu.

Seveda bodo na tekmi nastopali tudi vsi ostali najboljši divjevodaši. Glavni favoriti bodo naši reprezentanti Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Vid Debeljak, Simon Oven, Maks Frančeškin in Tim Novak v kajaku, kanuist Blaž Cof, prvič v letošnji sezoni pa bo na veliki mednarodni tekmi nastopil tudi dvojec Luka Žganjar – Peter Žnidaršič.

Med zvenečimi tujimi imeni spusta na divjih vodah, ki prihajajo v Slovenijo, so dobitniki kolajn na svetovnih in evropskih prvenstvih, kot so Emil Milihram, Ondrej Rolenc,Vladimir Slanina, Tony Debray, Louis Lapointe, Melanie Mathys, Martina Satkova, Maxence Barouh, Paul Graton in drugi.

Poleg Slovencev bodo tekmovali še predstavniki Hrvaške, Češke, Francije, Nemčije, Srbije, Švice, Združenih držav Amerike, Avstralije, Slovaške, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Belgije, Velike Britanije, Italije, Makedonije in Madžarske.

Letos se bo sprinterska preizkušnja začela v soboto, 16. junija, in sicer ob 16. uri s kvalifikacijami, medtem ko je finale predviden za 21. uro. Že dan prej, 15. junija, bo na vrsti preizkušnja klasičnega spusta. Ta bo potekala na Savi v Hrastniku. Glavni favorit bo aktualni svetovni prvak Simon Oven, ki je na svetovnem pokalu v Hrastniku pred dvema letoma že stal na zmagovalnem odru. Takrat je bil drugi. Na stopničkah pa sta bila tudi dva naša dvojca. Žnidaršič in Žganjar sta zmagala, Maks Frančeškin in Simon Hočevar pa sta bila tretja.

Spustaški kajakaški praznik se bo zaključil veselo. Po koncu tekmovanja, s predvidenim začetkom ob 22.30, bo na vrsti še koncert skupine Šukar.

 

Spletna stran svetovnega pokala v Celju: https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-cup/celje-2018/schedule