V četrtek, 19. maja 2011 je Kajakaška zveza Slovenije skupaj s Kajak kanu klubom Bohinj …

0
451

V četrtek, 19. maja 2011 je Kajakaška zveza Slovenije skupaj s Kajak kanu klubom Bohinj in Zavodom za šport RS Planica na Bohinjskem jezeru (Ribčev Laz, Pod Skal’co) organizirala državno prvenstvo osnovnih šol v velikem kanuju. 

Pri izvedbi tekmovanja sta pomagala tudi CŠOD in Pac sports, Hostel pod Voglom, ki sta organizatorjem posodila kanuje in opremo. V tednu pred tekmovanjem so se zainteresirane ekipe lahko udeležile tudi treningov po kajakaških centrih in CŠOD. 

 
Tekmovanja se je udeležilo 15 ekip iz 9 osnovnih šol. Skupaj 114 osnovnošolcev. Glede spola ekipe niso bile omejene. V enotni kategoriji so nastopale moške, ženske in mešane ekipe. Starost tekmovalcev je bila od 11 do 15 let (letnik 2000 do 1996). Vsaka šola je lahko prijavila največ 3 ekipe.
 
Nastopajoče šole:
OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica
OŠ Vavta Vas
OŠ Dušana Muniha Most na Soči
OŠ Dobrova
OŠ Fran Erjavec Nova Gorica
OŠ Vinica
OŠ Brezovica
OŠ Vižmarje – Brod Ljubljana
OŠ 2. Murska Sobota
 
Ekipa velikega kanuja je štela 7 članov, osmi je bil rezerva. 
 
Proga je bila dolga 200 m. Na podlagi časov predtekmovanja se je v četrtfinalne vožnje uvrstilo 12 najhitrejših ekip. Oblikovane so bile 4 četrtfinalne skupine s po tremi kanuji. Najboljši izmed treh je napredoval v polfinale, kjer sta se srečala po dva kanuja. Prav tako je bilo tudi v malem finalu in finalu. 
 
Po pričakovanjih so bile najhitrejše ekipe iz krajev, ki imajo kajakaške centre. OŠ Dušana Muniha, Most na Soči je v finalni tekmi ugnala ekipo Bohinj 1 (OŠ dr. Janeza Mencingerja, Bohinjska Bistrica). V malem finalu so bili učenci OŠ Vavta Vas (Straža pri Novem Mestu) hitrejši od OŠ Fran Erjavec, Nova Gorica. Najhitrejši med šolami brez registriranih tekmovalcev so bili učenci OŠ Dobrova. 
 
Vzdušje na tekmi je bilo odlično, na trenutke morda celo malo preveč tekmovalno. Učenci so lahko svoje strasti umirjali z veslanjem v kajakih in namakanjem v hladni vodi Bohinjskega jezera.
 
Tekmovalce so s svojim obiskom počastili ravnateljica OŠ dr. Janeza Mencingerja, ga. Mojca Rozman, predstavniki CŠOD, g. Matjaž Zajelšnik, g. Marin Kreč in g. Dušan Blažin, najbolj pa so se učenci razveselili našega odličnega kajakaša Petra Kauzerja. 
 
Peter se je v vlogi gledalca zelo dobro počutil. Pokramljal je s tekmovalci, jim z veseljem podpisal svoje kartice in na koncu še podelil zaslužena priznanja najboljšim ekipam.
 
Bohinjsko jezero in prijeten prireditveni prostor Pod Skal’co sta se izkazala za idealno prizorišče takšnega tekmovanja, zato so se organizatorji že odločili, da bo prireditev prihodnje leto približno ob istem času na istem mestu. Zadovoljni udeleženci pa zagotavljajo, da bodo še prišli. 
 
Fotografije izpod rok Staneta Klemenca so na voljo tudi v galeriji.