V Duisburgu do dveh final B in dveh final C ter finala D

0
469

Za sprinterji na mirnih vodah je pester dan na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Duisburgu. Videli smo tri slovenske nastope v kvalifikacijah ter pet polfinalnih nastopov, ki so prinesli dva finala B, dva finala C ter finale D.

Drugi dan svetovnega prvenstva v sprintu na mirnih vodah je bil izjemno pomemben ne le zaradi uvrstitev na prvenstvu, temveč tudi napredovanj v finale A na olimpijskih razdaljah, kar še ohranja možnosti za osvojitev olimpijskih kvot v ženskem kajaku na 500 metrov in moškem kajaku na 1000 metrov. Slovenska predstavnika v močni konkurenci žal nista priveslala v finale A, tako da bo treba priložnost za olimpijsko vozovnico iskati prihodnje leto v dodatnih evropskih kvalifikacijah.

Špela Ponomarenko Janić je na 500 metrov prišla do finala C, Jošt Zakrajšek pa na 1000 metrov do finala D. V še eni olimpijski disciplini sta nastopila Matevž Manfreda in Anže Pikon, ki sta veslala v kvalifikacijah kajakaških dvojcev na 500 metrov ter se uvrstila v polfinale, ki bo na sporedu v soboto.

V neolimpijskih disciplinah sta Mia Medved in Rok Šmit v kvalifikacijah mešanih dvojcev na 500 metrov zanesljivo prišla do polfinala, Rok Šmit bo med kajakaši na 200 metrov veslal v finalu C, Mia Medved bo na 1000 metrov veslala v finalu B, Manfreda in Pikon bosta na 1000 metrov prav tako nastopila v finalu B, v polfinale med kajakašicami na 200 metrov pa se je uvrstila Špela Ponomarenko Janić.

Kajakašica Špela Ponomarenko Janić je na prizorišču v Duisburgu dosegla nekaj izmed svojih največjih kariernih uspehov, a tokrat se ji polfinalni nastop kajakašic na 500 metrov ni izšel po željah. V izjemno močni konkurenci, kjer so se tekmovalke borile za uvrstitev v finale A in s tem možnost za boj za olimpijsko kvoto, se Špeli Ponomarenko Janić tokrat žal ni uspelo vmešati v boj za vodilna mesta. 41-letna sprinterka je sicer odločno startala, a proti koncu proge so ji pošle moči, tako da je v cilj svoje polfinalne skupine prišla kot osma, kar je pomenilo napredovanje v sobotni finale C.

“Počutila sem se zelo dobro do zadnjih stotih metrov, kjer me je povsem pobralo. Tam ponavadi dodajam, tokrat pa nisem mogla ničesar, borila sem se samo še, da preživim do konca. To je bilo to za danes. Včasih je dobro, da si na prvi progi in se koncentriraš le na sebe, včasih pa je boljše, da si zraven nekoga, da te potegne. Danes sem veslala svojo tekmo, šla sem hrabro od začetka, a na žalost me je na koncu pobralo in nisem mogla ničesar dodajati. To je C finale in še ena tekma v soboto,” je povedala Špela.

Že zjutraj je veslala v kvalifikacijah 200-metrske razdalje, kjer je bila v svoji skupini druga in si tako brez težav zagotovila sobotni polfinale.

V polfinalni tekmi na olimpijski razdalji smo spremljali tudi Jošta Zakrajška, ki pa je bil prav tako predaleč od vodilne dvojice polfinalne skupine, ki si je zagotovila uvrstitev v finale A kajakašev na 1000 metrov in s tem ohranila možnosti za nastop v Parizu prihodnje leto. Finale A in boj za kolajne in kvote sta si priveslala Portugalec Fernando Pimenta in Šved Martin Nathell, Zakrajšek pa je bil v cilju osmi, kar je pomenilo napredovanje v finale D. Ta nekdanjega divjevodaša čaka v soboto, v nedeljo pa še tekma na 5000 metrov, kjer dosega vidnejše uvrstitve.  

Po tekmi je Zakrajšek povedal: “Tu so vsi zelo dobro pripravljeni, nekateri tekmovalci pa so že v osnovi razred ali dva boljši. Danes imam mešane občutke. Veslal sem najboljše letos, zaradi česar sem zadovoljen, a rezultatsko je to daleč od tistega, po kar sem prišel sem. Sedaj se bom pripravljal na nedeljsko 5000-metrsko tekmo, kjer imam zelo dobro časovno izhodišče. Trenutno sem v najboljši letošnji formi, zato grem lahko z optimizmom na start 5000-metrske preizkušnje.”

Bohinjski kajakaš Rok Šmit je v polfinalu kajakašev na 200 metrov v svoji skupini zasedel sedmo mesto, tako da ga čaka finale C. “S svojim nastopom sem zelo zadovoljen. Precej sem popravil čas, prikazal sem to, česar sem trenutno sposoben. Treninge sem posvečal daljši razdalji. Moraš se odločiti, katero razdaljo boš prioritiziral. Vidim boljšo možnost za dober rezultat na 500-metrski razdalji. Zelo dobro je imeti več tekem, saj nisi tako nervozen,” je povedal Šmit, ki bo v petek edini Slovenec na startu svetovnega prvenstva. Dopoldne bo namreč veslal v polfinalu na 500 metrov, popoldne pa še v enem izmed final na tej razdalji.

Šmit je moči združil z Mio Medved v mešanem kajakaškem dvojcu na 500 metrov, kjer sta bila v svoji kvalifikacijski skupini tretja in tako prišla do polfinala. To je njuna druga skupna tekma v karieri, letos sta bila uspešna že na svetovnem pokalu v Szegedu.

“Zelo nama je všeč tekmovati v mešanem dvojcu, saj so vsi bolj sproščeni in je prijetno vzdušje. Vedno uživava, kadar tekmujeva skupaj. Ni določeno, kdo sedi spredaj, lahko se tudi zamenjaš, tako da tudi to tekmo naredi bolj zanimivo. Z Rokom že od začetka veslava tako, da sem jaz spredaj in nama ustreza. Jaz sem šefica, on pa me uboga,” je nekoliko v šali povedala Mia Medved.

Tudi njo je popoldne čakal še en nastop, in sicer polfinale kajakašic na 1000 metrov. Svojo nalogo je opravila dobro in se z osmim časom skupine uvrstila v sobotni finale B.

Dvakrat sta se na progo podala tudi najmlajša člana slovenske reprezentance Matevž Manfreda in Anže Pikon. Sicer reprezentanta do 23 let sta v jutranjih kvalifikacijah dvojca na olimpijski 500-metrski razdalji v svoji skupini zasedla četrto mesto, kar je pomenilo, da sta si priborila polfinale.

“Dobro sva odveslala, boljše kot včeraj, čeprav se mi zdi, da bi lahko izboljšala še finiš. Bova to naredila v polfinalu. Videla sva, kako je konkurenca hitra, je pa breme vseeno padlo z ramen.

V naslednji tekmi želiva startati tako kot sedaj in finiširati boljše kot sedaj,” je povedal Pikon.

19-letni Matevž Manfreda pa je dodal: “Do nekje polovice proge sva bila še tretja, potem pa, kot je rekel že Anže, nama je malo zmanjkalo v finišu. To bo treba še izpiliti, drugače pa sva zadovoljna s to tekmo. Lepo sva startala in šla s tempom, kot sva si ga zadala. S finalom v Auronzu sva si prislužila to tekmo tu in v Parizu naslednji teden. Tekme do 23 let so najine glavne tekme sezone, tu pa nabirava izkušnje za naprej.”

Popoldne ju je čakal še polfinalni nastop na 1000 metrov, kjer sta bila prav tako uspešna in se na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu uvrstila v finale B.  

V petek bo izmed Slovencev tekmoval le Rok Šmit, in sicer v polfinalu na 500 metrov, na podlagi rezultata pa potem v enem izmed final A, B ali C.

Uradna stran prvenstva (rezultati, spletni prenos): https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-championships/duisburg-2023

SLOVENSKA REPREZENTANCA

Špela Ponomarenko Janić: K1ž 200 m, K1ž 500 m

Mia Medved: K1ž 1000 m, K2 mešano 500 m (z Rokom Šmitom)

Jošt Zakrajšek: K1m 1000 m, K1m 5000 m

Rok Šmit: K1m 200 m, K1m 500 m, K2 mešano 500 m (z Mio Medved)

Matevž Manfreda in Anže Pikon: K2m 500 m, K2m 1000 m

PROGRAM PRVENSTVA (discipline s slovenskimi tekmovalci):

Sreda, 23. 8.

Kvalifikacije: K1m 500 m, K1m 200 m, K1ž 500 m, K2m 1000 m, K1ž 1000 m, K1m 1000 m

Četrtek, 24. 8.

Kvalifikacije: K1ž 200 m, K2m 500 m, K2x 500 m

Polfinale: K1m 200 m, K1ž 500 m, K2m 1000 m, K1ž 1000 m, K1m 1000 m

Petek, 25. 8.

Polfinale: K1m 500 m

Finala A, B, C: K1m 500 m

Sobota, 26. 8.

Finala A, B, C: K1m 200m

Finala A, B, C, D, E: K1ž 500 m

Finala A, B, C, D, E, F: K1m 1000 m

Finale A, B: K2m 1000 m

Finale A, B: K1ž 1000 m

Polfinale: K1ž 200 m, K2m 500 m, K2x 500 m

Nedelja, 27. 8.

Finale A, B: K1ž 200 m

Finale A, B, C: K2m 500 m

Finale A, B: K2x 500 m

Finale: K1m 5000 m

Celoten program prvenstva lahko najdete na uradni strani.