V Ivrei po zaslugi Eve Terčelj in Petra Kauzerja srebrno-bronast dan

0
312

Sobota na EP v slalomu na divjih vodah je slovenski ekipi prinesla veliko veselja. Eva Terčelj je v konkurenci kajakašic namreč priveslala do srebrne kolajne, Peter Kauzer pa je bil med kajakaši bronast. Že po polfinalu pa je bilo jasno, da si je tudi zagotovil mesto v olimpijski ekipi za Tokio.

Eva Terčelj je z odlično finalno vožnjo poskrbela za nov velik uspeh slovenskega kajakaštva. Tekmovalka, ki je tudi aktualna svetovna prvakinja, je bila počasnejša le od Corinne Kuhnle, ki si je po Tacnu 2017 priveslala drugi naslov evropske prvakinje. Avstrijka in Terčeljeva sta bili razred zase, saj je tretje uvrščena Nemka Ricarda Funk zaostala za skoraj štiri sekunde, medtem ko je bila Terčeljeva počasnejša za pol sekunde.  

“Presrečna sem. Na startu se nisem počutila najboljše, ampak pred sabo sem imela progo in vedela, kaj želim narediti. Res sem vrhunsko odpeljala. Rezerve so še, ampak na koncu niti nisem vedela, da sem res tako hitra. Vesela sem vožnje in medalje,” je povedala Ljubljančanka, za katero je to prva posamična kolajna z evropskih prvenstev.

Uspeh sta z odličnima uvrstitvama dopolnili Ajda Novak, ki je bila 12., in Urša Kragelj s 13. mestom.

Veselje se še ni dobro poleglo, ko si je novo kolajno z največjih tekmovanj priveslal še Peter Kauzer. Na tehnično zahtevni progi je premoč priznal le Čehu Vitu Prindišu, ki je podobno kot Corinna Kuhnle, priveslal do drugega naslova evropskega prvaka – najboljši je bil že leta 2019, in Italijanu Giovanniju De Gennaru.

A za Kauzerja tokrat ni bila pomembna le kolajna, že po polfinalu je postalo jasno, da si je zagotovil tudi olimpijsko vozovnico za Tokio. V internih kvalifikacijah je bil boljši od Martina Srabotnika, ki je obstal v polfinalu in bil 14., ter od Nika Testena, ki je naredil zelo veliko napako in polfinale končal na 38. mestu.

“Do 14. vrat bi težko rekel, da se da hitreje peljati. Pri teh in 15. sem malo čakal in pri zadnjih protitočnih sem najverjetneje izgubil zmago. V prvi vrsti sem prišel sem oddelati zadnji sklop izbrinih tekem. Po polfinalu sem videl, da sem si zagotovil četrte olimpijske igre, v finalu pa sem si rekel, da grem uživati. Primanjkovalo mi je moči, a stisnil sem, kolikor sem lahko. Res škoda zadnjih protitočnih vrat,” je povedal Kauzer.

V popoldanskem delu sporeda so bile na vrsti še kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu na divjih vodah. Slovenske barve je zastopal Marko Petek in zasedel 17. mesto. S tem je za vsega eno mesto zgrešil napredovanje v nedeljske izločilne boje. V nedeljo bomo videli še nastope kanuistk Alje Kozorog in Eve Aline Hočevar ter kanuistov Benjamina Savška, Luka Božiča in Nejca Polenčiča. Tudi v teh kategorijah nas še čaka boj za Tokio. Alja Kozorog ima sicer lepo prednost pred Evo Alino Hočevar, ki si OI lahko zagotovi z osvojeno kolajno, zelo napeto pa bo v kanuju, kjer se za Tokio potegujeta Savšek in Božič. Mesto v olimpijski ekipi si bo zagotovil višjeuvrščeni