V kajakaških kvalifikacijah svetovnega prvenstva v Londonu uspešni vsi kajakaši in Ajda Novak

0
493

Po uspešnih kvalifikacijah za slovenske kanuistke in kanuiste je danes v Londonu prišel čas še za kvalifikacije kajakašic in kajakašev, kjer pa žal ni šlo vse po načrtu. V polfinale se je med kajakašicami namreč prebila le Ajda Novak ter vsi trije kajakaši Peter Kauzer, Žiga Lin Hočevar in Martin Srabotnik.

Tudi tretji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Londonu je postregel s tipičnim britanskim vremenom. Medtem ko je v dopoldanskih urah posijalo sonce, pa so bili popoldne zaradi nevihte primorani tekmovanje za dobre pol ure celo prekiniti. V dopoldanskem delu, ko sta bili na sporedu prvi kvalifikacijski vožnji kajakašic in kajakašev so svojo nalogo opravili kajakašica Ajda Novak ter kajakaša Peter Kauzer in Žiga Lin Hočevar, medtem ko so morali Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Martin Srabotnik na progo še v drugo.

Prve so se v kvalifikacije podale kajakašice. Na tekmi, ki je prinesla veliko živčnosti, saj svetovno prvenstvo prinaša tudi tako želene olimpijske kvote, je izmed Slovenk s progo najbolje opravila Ajda Novak, ki si je polfinale priveslala z 18. časom kvalifikacij. Ljubljančanka je s progo opravila brez dotikov, za zmagovalko Nemko Ricardo Funk pa je zaostala za nekaj več kot štiri sekunde in pol. Druga v kvalifikacijah je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Nizozemka Martina Wegman.

Po uspešno opravljeni nalogi v prvi fazi tekmovanja je Ajda Novak povedala: “Če sem iskrena, danes sem imela precej treme. Proga je enostavna, zato sem vedela, da bo vsaka napaka stala še več. Osredotočila sem se nase, čeprav mi čoln od začetka ni stekel. Vztrajala sem, občutki niso bili najboljši, ampak led je prebit. V soboto upam, da najdem še tiste dobre občutke. Ko si enkrat v polfinalu, je naslednji cilj priti v finale. Osredotočila se bom na svojo vožnjo. Vem, da lahko pridem v finale, če se uspem fokusirati in če najdem še te občutke, ki so mi danes malo manjkali.”

V solzah pa sta tekmovanje končali Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar. Obema se je zalomilo v obeh kvalifikacijskih vožnjah, tako da sta presentljivo ostali brez naslednje faze tekmovanja. Še posebej boleč razplet tekme je bil za Evo Terčelj, svetovno prvakinjo iz leta 2019, ki je bila v drugi vožnji enajsta ter tako le za eno mesto in vsega osem desetink ostala brez polfinala in možnosti za boje za olimpijsko kvoto na tem prvenstvu. V obeh nastopih je bil usoden dotik na protitočnih vratih, v prvi vožnji 19., v drugi pa 15. vrat. Na drugi strani je Eva Alina Hočevar v prvi vožnji napredovanje zgrešila za šest desetink, imela je dotik, ki ji je prinesel dve kazenski sekundi, v drugi vožnji pa je imela 17. rezultat.

V konkurenci kajakašev sta si po prvi vožnji polfinale zagotovila Peter Kauzer in Žiga Lin Hočevar. Tehnične težave in uničen kabel časomerilne službe so bili razlog, da je zadnjih 12 kajakašev startalo z desetminutno zamudo, med njimi sta bila tudi Martin Srabotnik in Peter Kauzer.

Najizkušenejšega člana slovenske reprezentance Petra Kauzerja to ni vrglo iz tira. Z zanesljivo vožnjo in enajstim mestom se je brez težav uvrstil v sobotni polfinale. “Zadovoljen sem. Na start sem čakal dodatnih deset minut, saj je prišlo do okvare kablov timinga. Na kvalifikacije sem se dobro pripravil. Vedel sem, da moram odpeljati normalno vožnjo, brez napak, kar sem tudi naredil. Celo vožnjo od starta do cilja sem kontroliral, nisem preveč poganjal, da sem prihranil nekaj energije. Prva stopnica je opravljena, sedaj pa se moram spočiti in čim boljše pripraviti na soboto,” je povedal Kauzer in dodal: “Ta proga mi je zelo všeč, je pa tudi zelo fizična. Če nimaš pravega ritma zaveslajev, timinga, porivanja preko rolic, hitro izgubiš veliko moči, ko se ti čoln enkrat ustavi. Skozi progo moraš najti pravi balans med hitrostjo in umirjenostjo, kar je meni danes uspelo. Rezerv je še dovolj, važno je, da se dobro počutim in da sem odpeljal, kakor sem si zadal.”

Zelo dobro je svojo nalogo opravil tudi 16-letni Žiga Lin Hočevar, ki na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu kaže odlične vožnje. Polfinale si je s prvo kvalifikacijsko vožnjo zagotovil tako v kanuju kot danes v kajaku: “Ponovno sem bil 19., kot včeraj, kar je dobro. Z današnjo vožnjo sem zadovoljen. Bila je dobra. S starta je sicer šlo malo na trdo, nato pa sem se skoncentriral in pognal čoln. Od četrtih vrat dalje je šlo zelo dobro. Druga vožnja je zelo naporna. Psihično je naporna, sploh na svetovnem prvenstvu, kjer je toliko tekmovalcev, moraš kar dolgo časa čakati. Če prideš v prvo naprej, je velik plus, saj se lahko prej vrneš v hotel in se regeneriraš.”

Hudo jezen pa je v cilj prve kvalifikacijske vožnje prišel Martin Srabotnik. Na 19. vratih je imel nesrečen dotik, saj so se količki vrat še močno majali od udarca tekmovalca, ki je startal pred njim, Celjan pa se nihajočemu količku ni uspel umakniti v tej meri, da se ga ne bi dotaknil tudi sam. Nato je sledila še težava v zadnjih protitočnih vratih, kjer jih je slovenski tekmovalec nato namerno odrinil, kar pa je pomenilo avtomatično kazen 50 sekund, tako da je bilo jasno, da bo moral Srabotnik mesto med polfinalisti iskati v drugi vožnji. Ta je bila na začetku kajakašev prekinjena zaradi nevihte, tako da se je celoten program zamaknil za več kot pol ure.

V drugem nastopu je šlo Martinu Srabotniku precej bolje, s progo je opravil brez kazenskih sekund, za zmagovalcem druge vožnje, mladim Italijanom Xabierjem Ferrazzijem, pa je zaostal za dobro sekundo in pol. Srabotnik je bil v drugi vožnji peti.

Na prvih dveh mestih sta kvalifikacije kajakašev končala Čeha Jakub Krejči in Jiri Prskavec, ki je za mlajšim sotekmovalcem zaostal za vsega stotinko, tretji pa je bil Brazilec Mathieu Desnos.

V petek se prvenstvo v Lee Valleyju na obrobju Londona nadaljuje s polfinalnimi in finalnimi tekmami kanuistk in kanuistov. Pesti bomo stiskali za Leo Novak, Aljo Kozorog, Benjamina Savška, Luko Božiča in Žiga Lina Hočevarja, ki se ne bodo potegovali le za čim višja mesta na svetovnem prvenstvu, temveč tudi za olimpijske kvote.

Prenos finala bo od 14.30 dalje na TV SLO 2.

Uradna spletna stran (rezultati, povezava do spletnega prenosa)https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/lee-valley-2023