V kvalifikacijah evropskega pokala na Savi najhitrejša Benjamin Savšek in Eva Alina Hočevar

0
287

Na savskih brzicah se je s kvalifikacijami začela preizkušnja evropskega pokala v slalomu na divjih vodah in tekma za točke ICF, ki pa je za slovenske tekmovalke in tekmovalce še posebej pomembna, saj šteje za prvi dve izbirni tekmi. Uvodni dan sta bila najboljša Eva Alina Hočevar med kanuistkami in Benjamin Savšek med kanuisti, med kajakašicami je bila Eva Terčelj druga v kvalifikacijah, v konkurenci kajakašev pa je uvodni tekmovalni dan na drugem mestu zaključil Peter Kauzer.

Običajno bi bil kvalifikacijski nastop le formalnost, a današnje kvalifikacije evropskega pokala na tacenski progi so bile izjemnega pomena. Prva vožnja je namreč štela za prvo izmed štirih izbirnih tekem za sestavo slalomske reprezentance. V nedeljo bo za izbirno tekmo štel polfinalni nastop, tretja in četrta izbirna tekma pa bosta na sporedu prihodnji konec tedna na Poljskem. Brez pritiska so nastopili Benjamin Savšek, Luka Božič in Peter Kauzer, ki so v ekipo že uvrščeni na podlagi lanskih uspehov, za preostale pa sta ta in prihodnji konec tedna izjemno pomembna.

Odlično je izbirne tekme začela Eva Alina Hočevar, ki je v današnjih kvalifikacijah kanuistk postavila najboljši čas, s progo pa je opravila brez kazenskih sekund. Najbolj se ji je približala Alja Kozorog, ki je v cilj prišla z več kot tremi sekundami in pol zaostanka, a je imela na progi dotik. Tretje mesto je osvojila Italijanka Elena Borghi, ki pa je za Evo Alino zaostala že za šest sekund. Naslednja najboljša Slovenka je bila Naja Pinterič na osmem mestu, Lea Novak pa je bila deseta.

V konkurenci kajakašev je bil v kvalifikacijah najhitrejši Italijan Giovanni De Gennaro, 38 stotink sekunde za njim pa se je uvrstil Peter Kauzer, ki je kot omenjeno že kvalificiran v slovensko izbrano vrsto. Tretji je bil mladi Italijan Xabier Ferrazi, sin olimpijskega prvaka iz Barcelone Pierpaola Ferrazija in nekdanje španske slalomistke Marie Eizmendi Perez.

Na četrtem mestu je kajakaške kvalifikacije končal najboljši slovenski mladinec Žiga Lin Hočevar, Lan Tominc je bil šesti, Niko Testen sedmi, Marko Petek osmi, Jan Ločnikar pa deveti. Veliki napaki, ki sta jima prinesli 50 kazenskih sekund, sta naredila Žan Jakše in Martin Srabotnik, ena izmed glavnih kandidatov za mesto v reprezentanci, ki si zaradi tega v prihodnje spodrsljajev ne bosta več smela privoščiti. Za mesto v reprezentanci namreč upoštevajo najboljše tri izmed štirih rezultatov.

Med kajakašicami je s kvalifikacijsko progo najbolje opravila Italijanka Stefanie Horn, sekundo in 16 stotink pa je za njo kljub dotiku zaostala Eva Terčelj. Na tretje mesto se je uvrstila Ajda Novak, ki je do cilja priveslala brez kazenskih sekund. Eva Alina Hočevar je bila osma, Ula Skok pa enajsta.

Po pričakovanjih sta kvalifikacije kanuistov na vrhu zaključila olimpijski prvak Benjamin Savšek in Luka Božič, ki imata mesto v reprezentanci že zagotovljeno. Tokrat je Savšek v cilj prišel s prednostjo dveh sekund pred Božičem. Tretji je bil Italijan Paolo Ceccon, ki je zaostal za dobre štiri sekunde. Juš Javornik je bil šesti, Anže Berčič osmi, Nejc Polenčič pa deseti.

V nedeljo bo ob 10. uri na sporedu najprej izbirna tekma za tiste, ki se niso uspeli kvalificirati v polfinale evropskega pokala. Polfinale ECA pokala sledi ob 10.30, finale pa se bo začel ob 14.30.

Spletni prenos: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/22-04-23-04-2023-tacen-european-open-canoe-slalom-cup-icf-ranking/