V La Seu d”Urgellu bo nastopilo 11 slovenskih čolnov.

0
349

Slalomisti na divjih vodah se ta konec tedna vračajo na tekmovališča. Po enomesečnem premoru najboljše tekmovalce in tekmovalke čaka preizkušnja v španskem La Seu d”Urgellu, kjer bo nastopilo tudi enajst slovenskih čolnov. V petek bodo na sporedu kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa polfinalne in finalne vožnje.

Večina tekmovalcev si je po prvem delu sezone privoščila nekaj oddiha, nato pa znova začela s trdim delom pred nadaljevanjem sezone, ki prinaša še tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu in Pauju ter septembrsko svetovno prvenstvo v Londonu. Vodilni kanuist reprezentance Benjamin Savšek je v uvodnem delu sezone veslal odlično, saj je osvojil naslov evropskega prvaka, izmed treh preizkušenj svetovnega pokala pa je dvakrat stal na stopničkah. Premor v prvi polovici julija mu je prišel še kako prav: »Vzel sem si en teden pavze oziroma aktivnega odmora, v zadnjih štirinajstih dneh pa sem se že resno začel pripravljati na nadaljevanje sezone. Imam lepe možnosti za zelo dobro uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala, vendar me čakata še dve tekmi svetovnega pokala, s tem, da na zadnji tekmi točke štejejo dvojno, tako da bo ta tekma še malenkost pomembnejša.« Poleg Savška bodo v kanuju nastopili še Luka Božič, Anže Berčič in Jure Lenarčič.

Z veseljem se na prizorišče v Španiji vrača tudi Peter Kauzer. Na reki Segre je priveslal do prvega naslova svetovnega prvaka, na stopničkah pa je bil tudi na tekmah svetovnega pokala in v ekipni tekmi evropskega prvenstva. Tu bo poskušal nadaljevati z dobrimi nastopi, predvsem pa ponoviti dosežek z zadnje tekme svetovnega pokala pred enomesečnim premorom, kjer je prvič po poškodbi znova stal na odru za zmagovalce v najmočnejši mednarodni konkurenci. »Čisto vseeno mi je bilo, kakšen rezultat je bil, samo da sem bil na stopničkah. Veselil sem se kot bi dosegel manjšo zmago po dolgotrajni rehabilitaciji,« je v pogovoru za TV Slovenija dejal Kauzer. V času, ko na sporedu ni bilo tekem, ni počival. »Bilo je naporno. Imel sem dva tedna in pol hudih treningov. Počutim se dobro, tako da že komaj čakam ti dve tekmi,« je zaključil Hrastničan, ki ga bosta tokrat ob progi spodbujali tudi žena in hči.

Poleg Kauzerja bodo med kajakaši veslali še Janoš Peterlin, ki se je ekipi pridružil neposredno v Španiji, kamor je pripotoval iz Pauja, kjer preživi večino leta, Simon Brus in Martin Srabotnik. Slednji je v ekipi zamenjal Vida Kudra Marušiča, ki je v svetovnem pokalu nastopal v prvem delu sezone, v zaključku pa je priložnost na tekmovanjih najvišjega ranga dobil še Celjan Srabotnik.

V konkurenci kajakašic bosta tokrat slovenske barve zastopali le Urša Kragelj in Eva Terčelj, saj Ajda Novak ta teden uspešno nastopa na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah, kjer je že osvojila naslov svetovne prvakinje do 23 let v klasičnem spustu, čaka pa jo še nastop v sprintu. Med dvojci bosta nastopila Luka Božič in Sašo Taljat, ki v uvodnem delu sezone nikakor nista našla poti do voženj kot sta jih sposobna, priložnost za dvig krivulje pa bosta imela že ta konec tedna na prizorišču, kjer sta leta 2009 na svetovnem prvenstvu osvojila bron.

Kot je to že navada na tekmah svetovnega pokala bodo v petek na sporedu kvalifikacije. Dopoldne nastopi čakajo kanuiste, kanuistke in kajakaše, popoldne pa še kajakašice in dvojce. V soboto sledijo polfinala in finala za tekmovalce, ki bodo nastopali v petkovem dopoldanskem bloku, v nedeljo pa še odločilni nastopi kajakašic in dvojcev.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/seu-urgell-icf-world-cup-4/

Uradna stran tekmovanja: http://laseudurgell.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/