V Ljubljani bo potekala mednarodna regata deblakov.

0
430

V Ljubljani oziroma na Ljubljanici bo 1. julija potekala mednarodna regata deblakov, ki vsako leto poteka v eni izmed alpskih držav, kjer se nahajajo prazgodovinska kolišča, od leta 2011 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Pred regato je predvidena tudi svečana splavitev dveh prazgodovinskih deblakov, ki jih od začetka junija gradijo na Špici. Izdelava potekla v okviru projekta Navis, preko katerega želijo arheologi s pomočjo zabave in aktivno preživetega prostega časa ob gradnji in uporabi zgodovinskih plovil javnosti približati dediščino, stare obrti ter življenja v preteklosti.

Ljubljana bo tako gostila 4. mednarodno regato deblakov. Prijavljene ekipe se bodo najprej pomerile v prvem tekmovanju – dirki deblakov na poligonu za najboljši čas. Temu bo sledil drugi del s tekmo partnerjev Mednarodnega koordinacijskega odbora za kolišča (International Coordination Group Palafittes). Zmagovalci obeh tekem se bodo nato pomerili na finalni dirki za naziv absolutnega zmagovalca regate 2018.

Sočasno bo na kopnem, preko mosta čez Grubarjev prekop, potekal festival kulturne dediščine, na katerem bo predstavitev prazgodovinskih kolišč držav okoli Alp. Obiskovalcem se bodo predstavili upravljavci in kuratorji tovrstne dediščine iz Slovenije in širšega območja Alp (Francije, Avstrije, Nemčije, Švice in Italije), ki ohranjajo dediščino starih plovil. Festival bodo spremljali manjši dogodki in delavnice, celotno dogajanje se bo zaključilo z večerno podelitvijo nagrad in druženjem ob glasbi. Obiskovalcem pa bo na voljo tudi kulinarična ponudba.

Več informacij in prijavnica je na voljo na spletni strani mednarodne regate.

 

 

Spletna stran Mednarodne regate deblakov in Projekta Navis.

Utrinki z lanskoletne Mednarodne regate deblakov v Franciji, kjer je zmagala slovenska ekipa.