V Nanjing bosta odpotovala Leon Breznik in Anže Urankar.

0
542

Kitajski Nanjing bo v drugi polovici avgusta gostil olimpijske igre mladih. Del programa je tudi kajakaštvo, zato je nekaj mladih tekmovalcev v nedeljo tekmovalo v Bohinju, kjer so organizirali kvalifikacije. Na Kitajsko bosta odpotovala kanuist Leon Breznik in kajakaš Anže Urankar. Tekmovanja v kajakaštvu bodo na sporedu med 23. in 27. avgustom.

Na lanskoletnem svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu so slovenski ekipi kvoti za nastop priveslali kajakaši in kanuisti, kajakašice pa so žal ostale brez mesta. Posebnost olimpijskih iger mladih je ta, da tekmovalci tekmujejo tako v slalomu na mirnih vodah kot v sprintu na mirnih vodah, zato so morali kandidati obvladati veslanje v obeh čolnih. Ker je veslanje v kanuju na mirnih vodah zahtevno, se je izziva lotil le tekmovalec tacenskega kluba Leon Breznik. Več kandidatov za nastop je bilo v kajaku, kjer je Anže Urankar (KKK Ljubljana) za štiri desetinke sekunde premagal Vala Manferdo Vidriha (KKK Tacen), na tretjem mestu pa je kvalifikacije končal Teo Karner (KKK Nivo Celje).

Tekmovanja v kajakaštvu bodo na sporedu med 23. in 27. avgustom. Slovenska ekipa ima na olimpijske igre mladih zelo dobre spomine, saj si je v prvi izvedbi iger pred štirimi leti naslov prvaka priveslal Simon Brus, kajakašica Ajda Novak pa je bila četrta. V Singapurju so blesteli tudi nekateri tekmovalci, ki so si v preteklih letih izjemne rezultate priveslali tudi v članski konkurenci. V slalomu je namreč slavila Avstralka Jessica Fox, ki je bila druga na OI v Londonu, tretja je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, lanska dobitnica kolajne na članskem evropskem prvenstvu, med kajakaši pa je bil tretji Čeh Jiri Prskavec, ki je lani postal evropski članski prvak in svetovni članski podprvak.

 

Fotografije: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/galerija-21132-a-p