V nedeljo prva izbirna tekma slalomistov

0
560

Ljubljana, 02. junija (STA) – Slovenske slalomiste v kajaku in kanuju na divjih vodah v prihodnjih dneh čakajo zelo naporni dnevi, saj bodo pred evropskim prvenstvom, ki ga bo med 24. in 26. junijem gostil Tacen, odpeljali tri izbirne tekme za mesta v reprezentanci. Prva bo na sporedu že v nedeljo, ko bodo na tacenski progi tekmovali za nagrado Tacen KD Slovenica, poleg najboljših Slovencev pa bo moč videti tudi številne druge zvezdnike tega športa, na čelu s Slovakom Michalom Martikanom, Italijanom Pierpaolom Ferazzijem, Nemcem Stefanom Pfanmoellerjem in drugimi, so danes v Ljubljani sporočili prireditelji.


Za slovenske divjevodaše bosta za mesta v izbrani vrsti šteli najboljši dve uvrstitvi s treh tekem, vse bodo v Tacnu (5., 9. in 12. junija), upošteval se bo odstotkovni zaostanek za povprečjem zaostankov najboljših treh slovenskih tekmovalcev v disciplini K-1 v moški konkurenci. V tej kategoriji pa se bodo šteli absolutni rezultati – zaostanek za prvouvrščenim in ne za povprečjem prvih treh.


“Izbirne tekme imamo tik pred zdajci, računamo, da bodo tekmovalci res dobro pripravljeni in tako formo držali tudi do evropskega prvenstva. Že na prvi tekmi bo konkurenca zelo huda, saj bomo v naslednjih dneh v Tacnu videli praktično vse najboljše slalomiste, tudi tiste, ki bodo nastopili na EP. Glede na to, da to prvenstvo gostimo doma, bo verjetno strokovni svet predlagal in potrdil, da bomo imeli v vseh štirih kategorijah maksimalno število tekmovalcev,” je uvodoma dejal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Med glavnimi kandidati za reprezentanco in za dobre uvrstitve na EP bodo med Slovenci prav gotovo kajakaši Dejan Kralj, Uroš Kodelja in Peter Kauzer ter kanuista Simon Hočevar in Dejan Stevanovič, ki so se tudi udeležili novinarske konference. “Lani je bilo dobro, letos pa sem morda postal celo bolj zahteven. Zaenkrat imam malce mešane občutke, saj sem pred dvema tednoma zamenjal čoln, tako da se še malo lovim. Upam pa, da bo vse potekalo brez težav in da bo padla tudi kakšna dobra uvrstitev,” je povedal Kodelja.


Malce bolj optimističen je Kralj: “Izbirne tekme so izbirne tekme, lahko dobro odpelješ, toda zlahka lahko tudi pogoriš. Zdi se mi, da sem dobro pripravljen, treba bo odpeljati dobro, tudi za samozavest. Moj glavni cilj pa je vseeno jesensko svetovno prvenstvo v Penrithu, saj to več pomeni kot evropsko tekmovanje.”


“Glede na to, da sem dobro začel sezono, sem kar samozavesten, toda izbirne tekme so razred zase, tudi med nami pa je huda konkurenca. Za začetek upam, da pridem v reprezentanco,” je malce bolj skromno svoje cilje orisal Kauzer.


Kanuista bolj računata na taktiko. “Res je, da v kanuju ni takšne konkurence kot v kajaku, toda vseeno bo treba dobro odpeljati te tri tekme, saj tudi mlajši opozarjajo nase. Treba bo predvsem dobro taktično odpeljati,” pravi eden najbolj izkušenih slovenskih divjevodašev Hočevar. “Za vse bodo enaki pogoji, treba bo dobro odveslati in predvsem z glavo, saj lahko hitro pride do napak. Sicer pa zaenkrat opažam, da po vseh težavah z zobom spet dobivam pravi občutek, tako da sem optimist, kar se prihodnjih preizkušenj tiče,” pa pravi Stevanovič.


Za prvo tekmo v tacnu je sicer prijavljenih 150 tekmovalcev iz 11 držav. Poleg Slovencev bodo nastopili še slalomisti iz Avstrije, Švice, Slovaške, Italije, Hrvaške, Srbije in Črne gore, Nizozemske, Nemčije, Poljske in Kanade.