V Pauju Terčeljeva peta, Božič in Taljat sedma, kanuisti drugi, kajakaši pa tretji.

0
217

V Franciji se je zaključila zadnja tekma za svetovni pokal v letošnji sezoni. V Pauju so zadnji dan v finalu nastopili kajakašica Eva Terčelj, ki je bila peta, ter Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu. Primorca sta priveslala do sedmega mesta. V popoldanskih ekipnih tekmah so kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič zasedli drugo mesto, kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus pa so bili tretji.

Po četrtem mestu na predzadnji tekmi svetovnega pokala v La Seu d”Urgellu, je Ljubljančanka Eva Terčelj tudi na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom pokazala dobro vožnjo. Tako v polfinalu kot v finalu je s progo opravila brez večjih težav in dotikov. V finalu je veslala še bolje kot v jutranjem polfinalu in postavila več kot dve sekundi boljši čas, tako da je bila ob prihodu v cilj s stisnjeno pestjo visoko v zraku kar zadovoljna s prikazanim. Na koncu je njen čas zadostoval za peto mesto in drugo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu v letošnji sezoni.

S tem dosežkom in dvojnimi točkami, ki so jih delili na finalni tekmi svetovnega pokala, je napredovala tudi v skupnem seštevku te serije tekmovanj. Z 209 točkami je zasedla skupno sedmo mesto. Urša Kragelj pa je po slabši predstavi v Pauju nekaj mest izgubila, tako da je padla s šestega na končno 13. mesto. Ajda Novak, ki na zadnjih dveh tekmah ni tekmovala, je zasedla 64. mesto. Na vrhu razpredelnice sta se znašli Avstrijka Corinna Kuhnle in Jana Dukatova, ki sta zbrali po 264 točk, tretja pa je bila Avstralka Jessica Fox, ki je dobila skupni seštevek svetovnega pokala med kanuistkami.

Na zadnji tekmi svetovnega pokala je sicer zmagala domačinka in aktualna olimpijska prvakinja Emilie Fer, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Avstrijka Corinna Kuhnle.

Znova sta v finalu veslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat. V polfinalu sta ciljno linijo prečkala kot četrta, nato pa sta ju prehiteli še dve posadki. Za razliko od prve vožnje dneva, s katero sta opravila brez dotikov, sta v finalni vožnji naredila napako na protitočnih 16. vratih, ki jima je prinesla dodatni dve sekundi. Zelo zahtevno postavitev proge sta v finalu kljub dotiku preveslala hitreje kot v polfinalu, a so na plin stopile tudi preostale posadke. Na koncu sta dosegla sedmi rezultat finala. Zmagala sta Čeha Jonaš Kašpar in Marek Šindler, za njima pa sta se zvrstili dve francoski navezi. Gauthier Klauss in Matthieu Peche sta bila druga, mlajša Yves Prigent in Loic Kervella pa tretja.

Varovanca Dejana Testena sta v skupnem seštevku svetovnega pokala zbrala 171 točk, kar je zadostovalo za končno peto mesto. Najboljši dvojec sezone je zbral 306 točk, to sta bila Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, drugo in tretje mesto pa sta si zagotovili češki posadki Jonaš Kašpar in Marek Šindler ter Ondrej Karlovsky in Jakub Jane.

V popoldanskem delu programa so tekmovalci in tekmovalke nastopili še v ekipnih preizkušnjah, ki so predstavljale zadnji test uigranosti pred svetovnim prvenstvom v Londonu. Benjaminu Savšku in Luki Božiču se je tokrat v kanuistični ekipi namesto Anžeta Berčiča pridružil Jure Lenarčič, saj je slednji v svetovnem pokalu letos nastopal boljše od klubskega kolega in si tudi zagotovil mesto v ekipi, ki bo odpotovala na svetovno prvenstvo v London. Slovenci so bili na progi kar hitri, a tudi nenatančni, tako da so zbrali kar osem kazenskih sekund. Na tako zahtevni progi je sicer grešila večina ekip, brez težav so z njo opravili le Francozi, ki so tudi prepričljivo zmagali. Slovenski kanuisti so bili drugi, a za zmagovalci zaostali za skoraj deset sekund. Tretje mesto so si priveslali kanuisti Velike Britanije.

Ekipa kajakašev, v postavi Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin, se je podobno kot kanuisti na progo podala kot zadnja. Na progi so bili kar uspešni, edine večje težave so imeli pri protitočnih 16. vratih, kjer so se dvakrat dotaknili vrat, tako da so jim h končnemu času prišteli še dodatne štiri sekunde. Z dobrimi petimi sekundami zaostanka so bili tretji. Zmagali so Francozi, drugi pa so bili Britanci.

Rezultati: http://canoeliveresults.com/event/2015/pau-icf-world-cup-5/

Foto: ICF – Planet Canoe/ Twitter