V Riu se začenja kajakaški del paraolimpijskih iger.

0
571

Paraolimpijske igre v Riu de Janeiru so se prevesile v drugi del in svojo priložnost bodo končno dobili parakajakaši, med katerimi bo tudi Dejan Fabčič. Primorec bo tokrat nastopil na svojih drugih paraolimpijskih igrah. Leta 2008 je v Pekingu tekmoval v plavanju, tokrat pa se bo boril za čim višjo uvrstitev še v kajaku. Letos bo parakajakaštvo sploh prvič del programa paraolimpijskih iger.

Po bronu na letošnjem evropskem prvenstvu v Moskvi in petem mestu na svetovnem parakajakaškem prvenstvu v Duisburgu, kar sta njegova najboljša dosežka v dosedanji kajakaški karieri, so cilji visoki.

»Dejan je pred paraolimpijskimi igrami treniral na polno in je odlično pripravljen. Vem, da bo na tekmi dal od sebe vse, kar bo lahko v tistem trenutku. O rezultatu je težko govoriti, saj že nekaj časa ni imel nobene tekme za primerjavo z ostalimi, a se zavedam, da so vsi tekmovalci vrhunsko pripravljeni in zmožni odličnega rezultata, vključno z Dejanom,« je pred odhodom na igre povedala Dejanova trenerka Nina Mozetič.

Tudi Dejan se zaveda, da bo konkurenca zelo močna, a pretekle izkušnje z iger mu utegnejo prinesti nekaj prednosti: »Izkušnje iz Pekinga bom poskušal izkoristiti predvsem tako, da ne bo prisotne tiste evforije, ki jo prinaša veliko tekmovanje in se bom na ta način morda bolje osredotočil na samo tekmovanje. Želim si, da bi lahko na tekmi dal vse od sebe. Če mi uspe odličen nastop, bom zadovoljen, ne glede na to, katero mesto mi bo to prineslo. Dejstvo je, da smo tekmovalci zelo izenačeni in da si zaradi nekaj desetink sekunde lahko uvrščen nekaj mest nižje.«

V sredo bodo na vrsti kvalifikacije in polfinala v vseh šestih – treh ženskih in treh moških – kategorijah, v četrtek pa bodo sledili še finalni nastopi. Tako v sredo kot v četrtek se bodo preizkušnje začele ob 14. uri po slovenskem času.

 

Urnik in rezultati: https://www.rio2016.com/en/paralympics/canoe-sprint-schedule-and-results/day-14