V Solkanu še druga zmaga Nejca Polenčiča; Slovencem osem kolajn.

0
575

V Solkanu se je z drugo tekmo zaključil prvi tekmovalni vikend letošnje serije ECA evropskega mladinskega pokala v slalomu na divjih vodah. Tako kot v soboto so tudi v nedeljo slovenski tekmovalci dobro unovčili poznavanje domače proge in dosegli mnogo uvrstitev povsem pri vrhu. Kanuist Nejc Polenčič je zmagal še drugi dan zapored, med kajakaši pa je s progo najbolje opravil tudi Tine Kancler. Slovenci so na drugi tekmi sicer skupaj osvojili osem kolajn.

Nejc Polenčič je v letošnjo sezono evropskih mladinskih pokalov v slalomu na divjih vodah zaveslal odlično. Tako na sobotni kot na nedeljski tekmi je v konkurenci kanuistov do 16 let s progo opravil najhitreje in se veselil prvega mesta. V nedeljo sta se za njim zvrstila dva češka predstavnika – Karel Bohaty in Eduard Lerch. Na četrtem mestu je preizkušnjo končal Jaka Bernat, Juš Javornik je bil peti, Lenart Lapornik šesti, Nejc Gradišek osmi, Maj Oštrbenk pa deseti.

Zmagal je tudi kajakaš Tine Kancler, ki je v konkurenci do 18 let za nekaj manj kot tri sekunde prehitel Davida Rozmana, na tretje mesto pa se je uvrstil Italijan Davide Ghisetti. V finalu kajakašev v tej starostni kategoriji so veslali še Marko Petek, ki je zasedel osmo mesto, Brin Colnar, ki je bil enajsti, in Izak Jenko, ki je preizkušnjo končal na 19. mestu.

Tudi med kajakaši do 16 let sta dve medalji osvojila slovenska predstavnika. Vid Oštrbenk je bil drugi, Lan Tominc pa tretji. Prehitel ju je le italijanski slalomist Jakob Luther. Slovenski kajakaši v tej kategoriji so bili res zelo uspešni, saj so poleg omenjene dvojice v finalu veslali še Štefan Božič, ki je zasedel peto mesto, Jan Ločnikar, ki je bil šesti, Urban Novak (7.), Andraž Pavšič (8.), Luka Oplotnik (9.) in Lenart Burgar (10.).

Med kajakašicami do 18 let je Lea Novak zasedla tretje mesto, Eva Jeklin pa peto. Novakova je bila tretja tudi v kanuju. V obeh disciplinah je prvo mesto odšlo na Slovaško. V kajaku je zmagala Lucia Murzova, v kanuju pa Sona Stanovska, drugo mesto pa je obakrat zasedla Rusinja Daria Šajdurova. Med kajakašicami do 16 let se je v finale z drugim časom prve vožnje uvrstila Eva Alina Hočevar, a nato zaradi zmede in težav z napačno startno številko v finalu ni startala. Tako kot v soboto je v tej kategoriji zmagala članica solkanskega kluba Ria Šribar, ki tekmuje za ZDA.

Še eno kolajno slovenskih predstavnikov smo dočakali v konkurenci kanuistov do 18 let, kjer je na drugem mestu tekmovanje zaključil Urh Turnšek. V finalu je veslal tudi Aljaž Jug in bil na koncu četrti. Zmagal je Italijan Nicola Mengoli, tretji pa je bil Američan Tyler Smith.

Tako kot na prvi tekmi sta v kategoriji C2 mešano U18 sta nastopili le dve italijanski posadki, v kategoriji C2M U16 in U18 pa le po ena posadka iz Slovenije oziroma Hrvaške. V kategoriji C2 U16 sta se na soške brzice podala Maj in Vid Oštrbenk.

 

Dobitniki kolajn v konkurenci ECA mladinskega pokala, Solkan, 2. tekma, 18.6.2017

 

K1M U16

1. Jakob Luther ITA

2. Vid Oštrbenk SLO

3. Lan Tominc SLO

 

K1M U18

1. Tine Kancler SLO

2. David Rozman SLO

3. Davide Ghisetti ITA

 

K1Ž U16

1. Ria Šribar ZDA

2. Lucie Nesnidalova ČEŠ

3. Michaela Corcoran ZDA

 

K1Ž U18

1. Lucia Murzova SVK

2. Daria Šaidurova RUS

3. Lea Novak SLO

 

C1M U16

1. Nejc Polenčič SLO

2. Karel Bohaty ČEŠ

3. Eduard Lerch ČEŠ

 

C1M U18

1. Nicola Mengoli ITA

2. Urh Turnšek SLO

3. Tyler Smith ZDA

 

C1Ž U16

1. Marta Bertoncelli ITA

2. Elizaveta Terekhova RUS

3. Elena Borghi ITA

 

C1Ž U18

1. Sona Stanovska SVK

2. Daria Shaidurova RUS

3. Lea Novak SLO

 

C2M U16

1. Maj Oštrbenk – Vid Oštrbenk SLO

 

V kategoriji U14, ki ni uradni del ECA evropskega pokala, so tudi na drugi tekmi mladi slovenski predstavniki dosegli izvrstne rezultate. Sara Belingar se je še drugi dan zapored razveselila stopničk v kajaku in kanuju, kjer je bila tretja oziroma druga, Urban Gajšek je bil četrti med kajakaši, Adam Križaj četrti med kanuisti, Daša Grešak pa četrta med kajakašicami. Naja Pinterič je v konkurenci kajakašic zasedla peto mesto, Zara Halec Makovec šesto, Helena Domajnko sedmo, Hana Iljaš pa deveto mesto. Prav tako deveti je bil Rok Pistotink med kajakaši, Martin Gale pa je v kanuju priveslal do sedmega mesta.

 

K1Ž U14

1. Evy Leibfarth ZDA

2. Ivana Chelbova SVK

3. Sara Belingar SLO

 

K1M U14

1. Ilja Buran SVK

2. Egor Smirnov RUS

3. Ondrej Macus SVK

 

C1M U14

1. Serghei Smirnov RUS

2. Marek Riegel SVK

3. Timo Haslmeier AVT

 

C1Ž U14

1. Ivana Chlebova SVK

2. Sara Belingar SLO

 

Na Soči so se pomerili tudi slalomisti in slalomistke v kategoriji do 23 let. Med kajakaši je zmagal Vid Kuder Marušič, drugi je bil Italijan Marco Vianello, tretji pa Rus Aleksandr Nepogodin. Luka Čižman je bil četrti. Med kanuisti je bil najboljši Italijan Paolo Ceccon, drugi je bil Rus Aleksej Popov, tretji Aleksandr Nepogodin, četrti pa Žiga Taljat.

 

Rezultati polfinala kategorij U16 in U18 so na voljo tu.

Rezultati finala U16 in U18 so na voljo tu.

Rezultati polfinala U14 so na voljo tu.

Rezultati finala U14 so na voljo tu.