V Solkanu se jutri začenja pravi kajakaški praznik

0
323

Soške brzice bodo v prihodnjih dveh tednih odete v barve dveh evropskih prvenstev za mladince in mlajše člane. V Solkanu se jutri z otvoritvijo namreč začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v omenjenih starostnih kategorijah, prihodnji teden pa še evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane.

Na soških brzicah se bo med četrtkom in nedeljo za naslove evropskih prvakov potegovalo okoli 350 tekmovalk in tekmovalcev iz 29 evropskih držav. Med njimi bodo tudi tekmovalci in tekmovalke, ki smo jih lahko spremljali na olimpijskih igrah v Tokiu ter dobitniki kolajn na članskih prvenstvih in tekmah svetovnega pokala.

Med prijavljenimi državami so predstavniki Andore, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke, Španije, Francije, Velike Britanije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Latvije, Litve, Severne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Slovaške, Švice, Švedske, Turčije, Ukrajine in seveda Slovenije.

Slovenski predstavniki so pred drugim domačim vrhuncem (v začetku julija je v Ljubljani že potekalo svetovno prvenstvo v slalomu za mladince in U23) leta visoko motivirani. Kajakaš Jan Ločnikar je v Tacnu priveslal do posamične kolajne med mladinci, na domači progi pa se želi izkazati tudi nekdanji svetovni mladinski prvak v kanuju Nejc Polenčič, ki sedaj vesla v močni konkurenci mlajših članov: »Cilj je pokazati dobro vožnjo in doseči dober rezultat. Na svetovnem prvenstvu v Tacnu se mi ni izšlo po željah, ker sem naredil par napak v polfinalu. Poskušal bom izboljšati ta rezultat, videli bomo, kako se bo izšlo. Na tej progi treniram od enajstega leta dalje, tako da poznam vse ‘valčke’ in vrelce. Veliko pa bo odvisnega od vodostaja. Upam, da bo višji, da bo vse bolj tekoče, tako da bo vse treba odpeljati bolj tehnično.«

Slovensko mladinsko ekipo sestavljajo kajakaši Jan Ločnikar,Urban Gajšek in Atej Zobec Urbančič, kajakašice Naja Pinterič, Helena Domajnko in Ula Skok, kanuisti Martin Gale, Adam Križaj, Tit Šenk, kanuistke Naja Pinterič, Asja Jug in Sara Belingar ter predstavniki v ekstremnem slalomu Jakob Šavli, Rene Jeklin, Naja Pinterič, Ema Lampič in Neja Velišček.

Med mlajšimi člani bomo stiskali pesti za kajakaše Tineta Kanclerja, Lana Tominca in Ulana Valanta, kajakašice Evo Alino Hočevar, Leo Novak in Zalo Zanoškar, kanuiste Nejca Polenčiča, Tineta Kanclerja in Juša Javornika, kanuistke Evo Alino Hočevar, Leo Novak in Emo Lampič ter predstavnike v ekstremnem slalomu Tineta Kanclerja, Erazma Šavlija in Marka Petka.

Konkurenca pod znamenitim solkanskim mostom bo huda. Na tekmo so namreč prijavljeni tudi letošnji olimpijci Tereza Fišerova, Monica Doria Vilarrubla, Marta Bertoncelli, Monika Skachova, Gabriel De Coster, Alsu Minazova, Naemi Braendle, Alena Marx, članska evropska prvakinja iz leta 2019 Gabriela Satkova, Miquel Trave, Vojtech Heger, Marko Mirgorodsky, Jules Bernardet, Bethan Forrow in mnogi drugi.

Tekmovalni del prvenstva se bo začel v četrtek s kvalifikacijami kajakašic in kajakašev v obeh starostnih skupinah, v petek dopoldne sledijo kvalifikacije kanuistk in kanuistov, popoldne pa še ekipne tekme vseh kategorij in kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu. V soboto so na vrsti posamična polfinala in finala kajakašic in kajakašev ter finalne izločilne tekme v ekstremnem slalomu, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s polfinali in finali kanuistk in kanuistov.

Več informacij: https://kayaksoca.wordpress.com/

Rezultati: https://siwidata.com/canoelive/#/live/eca/1853

Spletni prenos: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Promo video: