V Solkanu številni nosilci kolajn s SP

0
517

Prihajajoči vikend bo v Solkanu na sporedu močna kajakaška tekma za točke ICF, prva letošnja v Sloveniji. Na reki Soči  bo ob vseh najboljših slovenskih tekmovalcih nastopilo tudi precejšnje število tujcev, med njimi mnogi nosilci kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev. V soboto bodo na sporedu kvalifikacije, v nedeljo pa polfinala in finala.


Slovenski slalomisti so sezono odprli z marčevsko tekmo v Tacnu, nadaljevali s slalomom na Kolpi, tisti, ki so zimski trening opravili v Avstraliji pa so tam nastopili na tekmi za točke ICF. Tovrstno tekmovanje nas to soboto in nedeljo čaka tudi v Solkanu. Prijavljeni so številni tujci, tako da organizatorji pričakujejo zanimive in napete boje za najvišja mesta. Poleg Slovencev bodo namreč tekmovali tudi predstavniki Avstrije, Češke, Hrvaške, Nemčije, Poljske, Francije, Makedonije, Nove Zelandije in Kazahstana.
Najmočnejša konkurenca bo pri kajakaših, kjer bodo startali vsi nosilci posamičnih kolajn s svetovnega prvenstva v Tacnu – Italijan Daniele Molmenti, Čeh Vavrinec Hradilek in Jure Meglič, seveda pa ne bodo manjkali niti aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak Peter Kauzer, Poljak Dariusz Popiela, Italijana Stefano Cipressi in Diego Paolini, najboljši hrvaški tekmovalci, člani češke mladinske reprezentance in člani češke reprezentance do 23 let ter drugi. V ženski konkurenci bo prvo ime nedvomno Avstrijka Corinna Kuhnle, ki je v Tacnu priveslala do naslova svetovne prvakinje, v Solkanu pa bosta resna konkurenca slovenskim tekmovalkam tudi drugo- in tretjeuvrščeni z olimpijskih iger mladih v Singapurju Čehinja Pavlina Zasterova in Avstrijka Viktoria Wolffhardt. Med kanuisti sta glede na pretekle uspehe med favoriti Nemca Jan Benzien in Franz Anton, ki sta na SP v Tacnu osvojila srebrno moštveno kolajno, v kategoriji dvojcev pa bosta na startu prav tako nosilca moštvene kolajne s SP v Tacnu Čeha Tomaš Koplik in Jakub Vrzan.
V soboto bodo na sporedu kvalifikacije, ki se bodo začele ob 10.00. Najprej se bodo na progo podale kajakašice, za njimi kanuisti, nato pa bo sledil premor. V popoldanskem delu, z začetkom ob 14.00, pa bodo v kvalifikacijah nastopili še tekmovalci v kanuju dvosedu, kanuistke in kajakaši. V nedeljo se bodo polfinala pričela ob 10.30, finala pa ob 14.00.