V Szegedu se začenja prva tekma za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah

0
89

V Meki svetovnega sprinta na mirnih vodah – madžarskem Szegedu – se v četrtek začenja sezona preizkušenj za svetovni pokal v tej kajakaški disciplini. Slovenske barve bodo zastopali Špela Ponomarenko Janić, Mia Medved, Jošt Zakrajšek in Rok Šmit.

Letos sprinterje na mirnih vodah v članski konkurenci čakajo tri tekme svetovnega pokala. Najprej ta konec tedna v Szegedu, druga preizkušnja sledi v Poznanju, tretja pa ob koncu avgusta na olimpijskem prizorišču v Parizu. Vrhunca pa bosta svetovno prvenstvo v Duisburgu in evropske igre v Krakovu.

Ob odsotnosti Anje Osterman, ki poleti pričakuje otroka, bosta v ženski konkurenci tekmovali Špela Ponomarenko Janić in Mia Medved. Špela je lani nastopala na dveh svetovnih pokalih, nato pa si vzela nekaj tekmovalnega premora, tako da je pred začetkom letošnje sezone dobro motivirana za nastopa na 200- in 500-metrski razdalji.

»Priprave so potekale odlično, čeprav sem imela nekaj težav s kajakom in zdaj v zadnjem tednu veslam v drugem modelu. Na srečo sem v takem modelu veslala tudi v Afriki in v njem naredila kar nekaj kilometrov, zato se mi ni bilo težko navaditi nanj. Počutim se dobro in se že veselim tekmovanja. V Szeged se vedno rada vračam, ker je tukaj vsakič zelo dobro vzdušje in ogromno navijačev. Želim si odpeljati tekme tako kot najboljše znam in če mi to uspe, bom zadovoljna. Kam me bo to rezultatsko pripeljalo težko rečem, ker z večino teh punc sploh še nisem nikoli tekmovala,« je povedala Špela.

Drugo slovensko železo pa bo Mia Medved, ki je v letošnji sezoni že dobro tekmovala na mednarodni regat v Milanu. Tudi ona bo tekmovala na 200 in 500 metrov, v mešanem kajakaškem dvojcu pa bo moči združila z Rokom Šmitom.

Pred prvim tekmovalnim dnem Mia pravi: »Nastopov in možnosti, da se pomerim z najboljšimi na svetu se zelo veselim. Svetovne pokale bom poskušala izkoristiti za to, da tekmujem z najhitrejšimi in da se iz vsake tekme nekaj naučim, ne glede na to, ali bo dobro ali slabo. Kar se ciljev tiče, težko kaj rečem, ker ne vem, kako hitre so druge tekmovalke. V letošnji sezoni vidim napredek, kar je najbolj pomembno, poleg tega, da se dobro počutim in sem motivirana, da nadgrajujem skozi sezono.«

Zanimivo bo spremljati tudi eno od najmlajših disciplin, mešani kajakaški dvojec na 500 metrov, kjer bo nastopila skupaj z Rokom Šmitom. »V mešanem K2 sva skupaj poskusila veslati na pripravah v Sabaudiji in nama je že od začetka zelo dobro steklo, zato smo se odločili, da letos poskusimo na tekmah. V mešanem dvojcu še nisva imela možnosti primerjave z najboljšimi, tako da bova sedaj šele videla, kako nama res gre, ampak na treningih se počutiva dobro, čoln nama lepo teče, zato greva lahko pozitivno na start,« je še dodala Mia.  

Tudi Rok Šmit bo nastopil v posamični konkurenci na 200 in 500 metrov: »Veselim se nastopa na prvi tekmi svetovnega pokala po zahtevnem pripravljalnem obdobju. Za izbirne tekme se nisem mogel pripravljati na visoki intenzivnosti, saj mi poškodba roke tega ni dovoljevala. Na srečo se je v zadnjih 14 dneh stanje izboljšalo, tako da smo preostale treninge lahko opravili po planu in z letošnjo pripravo na sezono zaostajamo le malo. Z rezultati se ne obremenjujem preveč, bom pa zadovoljen, če bom prikazal dobro konstantno veslanje.«

V ekipi seveda ne bo manjkal niti Jošt Zakrajšek, ki bo tekmoval na 1000 in 5000 metrov. »Sezone se že zelo veselim, saj navsezadnje za to treniramo. Poleg tega, da si seveda želim čim boljših uvrstitev, na ta način tudi preverim opravljeno delo. Tukaj je sedem kvalifikacijskih skupin na 1000 metrov, kar je precej in seveda zelo pozitivno, saj kaže na to, da se disciplina razvija. Se pa že zelo veselim, da se postavim v startni blok in vidim, kje sem. Vsekakor se je lepo po zimskem tekmovalnem premoru vrniti v to kajakaško družino in pred tekmo tudi v živo malo poklepetati s tekmovalci in prijatelji. Tudi to je del športa,« je povedal Jošt.

Nekdanji divjevodaš bo visoko ciljal tudi na 5000 metrov, kjer je lani na obeh svetovnih pokalih prišel na zmagovalni oder. Tokratna najdaljša preizkušnja bo vsebovala tudi t. i. prenose (tek s čolnom v rokah), ne samo veslanja. »Osebno sem proti teku, ker je vseeno disciplina sprinta, ni maraton, za katerega so značilni prenosi. Predvsem ne vem, zakaj so na vsaki tekmi so druga pravila. Ampak, kot tekmovalec vem, da se moram obliki tekme, ki nam jo običajno posredujejo kakšen teden prej, pač čim prej prilagoditi in jo sprejeti ter se boriti za čim boljšo uvrstitev. Meni je sicer 5000-metrska tekma všeč. Kot sem rekel, sem proti teku, a po drugi strani se pri njem marsikaj lahko pripeti, tako dobrega kot slabega, in prihaja do sprememb v vrstnem redu, kar pa da priložnost še ostalim tekmovalcem, ki so bili morda krog pred tem že v neugodnem položaju za dobro uvrstitev,« je še povedal Zakrajšek.

V četrtek so na sporedu kvalifikacijske tekme. Prvi Slovenec na startu bo Rok Šmit v kvalifikacijah na 500 metrov, sledita Špela Ponomarenko Janić in Mia Medved v kvalifikacijah na 200 metrov, popoldne pa bo Rok tekmoval v prvi fazi tekmovanja na 200 metrov ter Špela in Mia v kvalifikacijah na 500 metrov, pa tudi Jošt Zakrajšek v kvalifikacijah na 1000 metrov. Ob koncu tekmovalnega dneva, nekaj pred šesto uro zvečer bosta Rok in Mia lovila neposredno uvrstitev v finale mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov.

Petkov spored je večinoma namenjen polfinalnim tekmam, popoldne pa bodo že podelili prve komplete kolajn, med drugim kajakašem na 500 metrov in kajakašicam na 200 metrov.

V soboto sledi večina final, zanimivih za slovensko odpravo: kajakašev na 200 in kajakašic na 500 metrov ter kajakašev na 1000 metrov. V nedeljo sta na sporedu finale mešanih kajakaških dvojcev na 500 metrov in preizkušnja kajakašev na 5000 metrov.

EKIPA

Špela Ponomarenko Janić: K1ž 200 m, K1ž 500 m

Mia Medved: K1ž 200 m, K1ž 500 m

Jošt Zakrajšek: K1m 1000 m, K1m 5000 m

Rok Šmit: K1m 200 m, K1m 500 m

Mia Medved – Rok Šmit: K2 mešano 500 m

SPLETNA STRAN: https://szeged2023.com/

REZULTATI: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=85&gmt=2&gmt2=-120

Prenos z obvezno registracijo in upoštevanjem pravil : https://watch.recast.tv/home