V Tacnu zadnja izbirna tekma dala dokončno podobo slalomske reprezentance.

0
550

V okviru članskega slovenskega pokala HSE v slalomu na divjih vodah  in državnega prvenstva za mladince je v Tacnu potekala še zadnja izbirna tekma za sestavo slalomske reprezentance. V finalu slovenskega pokala so se zmag veselili kanuistka Alja Kozorog, kajakašica Eva Terčelj, kanuist Anže Berčič in kajakaš Žan Jakše.

Žan Jakše je imel ta konec tedna odlični finalni vožnji, saj se je v soboto veselil naslova državnega prvaka, v nedeljo pa še zmage na tekmi slovenskega pokala. Žal mu to ni pomagalo pri uvrstitvi v reprezentanco, saj so za izbirne tekme štele prve vožnje, kjer so bili tekmeci malenkost boljši. V tokratnem finalu je bilo tesno med Jakšetom in Kauzerjem, a je Hrastničan udaril zadnja vrata pred ciljem in zmaga je splavala po vodi, se je pa uvrstil na drugo mesto. Tretji je bil Tine Kancler.

Po še eni zmagi je Jakše povedal: »Včerajšnja prva vožnja mi ni šla po načrtih, druge vožnje so bile pa brez napak, tako da sem zelo zadovoljen. Zmaga je obliž, ker sem ostal brez mesta v ekipi, ampak je vseeno nekaj grenkega priokusa, da nisem takšnih voženj pokazal že v prvih nastopih. Ampak tako je. Drugo leto dalje.«

Dobro formo je z novo zmago potrdila kanuistka Alja Kozorog. Na drugo mesto je s sekundo zaostanka priveslala Lea Novak, tretja pa je bila Asja Jug. »Na prvi “roli” me je odneslo. Zdi se mi, da so mi po teh dveh zahtevnih tednih že malo pošle moči. Tudi v spodnjem delu sem izgubila kar precej. No, bilo je še kar dobro,« je bila po nastopu kritična Alja.

V konkurenci kanuistov je tokrat zmagal Anže Berčič, pred Luko Božičem in Juretom Lenarčičem. »Za konec najboljše. Prej nisem uspel tako dobro sestaviti voženj, stalno se mi je nekaj zalomilo, čoln mi ni tako dobro tekel. Včeraj v drugi vožnji mi je že boljše stekel, zato sem bil bolj zadovoljen. Danes pa že prva vožnja ni bila slaba, druga pa je bila sploh prava tekmovalna, tako da sem bil zadovoljen,« je povedal zmagovalec kanuističnega finala.

Eva Terčelj je zadnji dan izbirnih tekem le dočakala nekaj konstantnosti, kar je pogrešala v prejšnjih nastopih letošnjega leta. Svetovna prvakinja je bila najboljša tako v prvi kot v drugi vožnji. Na drugo mesto v finalu je priveslala Ajda Novak, na tretje pa Eva Alina Hočevar.

»Kar sem si včeraj želela, oziroma zadala za danes, mi je uspelo. Imela sem dva konstantna nastopa z zelo podobnima časoma. Zaradi tega sem z današnjim dnem zadovoljna. Zadala sem si izziv, da v drugo še popravim in sem še hitrejša. V nekaterih delih je bilo še iz idealne linije, ampak sem zadovoljna z današnjimi nastopi,« je povedala Eva Terčelj.

Reprezentanca je znana

Pred zadnjo izbirno tekmo je bilo kar precej odprtih vprašanj, kdo bo zastopal slovenske barve na evropskem prvenstvu v Pragi in na svetovnih pokalih v Tacnu in Pauju, zato je bila prva nedeljska vožnja še kako pomembna za kar nekaj tekmovalcev, ki so se borili za zadnje preostalo mesto v ekipi. V moški kajakaški konkurenci je bilo že pred zadnjo tekmo jasno, da bo v ekipi Peter Kauzer, ki pa se je danes z najboljšo prvo vožnjo mesto le še utrdil na vrhu lestvice izbirnih tekem. V kajaku mu bosta družbo delala še Niko Testen in Vid Kuder Marušič, ki je na koncu za las ugnal klubskega kolega Žana Jakšeta, ki se je sicer tako v soboto kot nedeljo zmage veselil v finalni vožnji slovenskega pokala.  

V kanuju bo na EP v Pragi slovenske barve lahko zastopala četverica, in sicer so si to mesto priveslali Luka Božič, Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Anže Berčič. V ženskem kajaku so si reprezentančno mesto zagotovile Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak, v kanuju pa Alja Kozorg, Eva Alina Hočevar in Lea Novak.

Za državne naslovi tokrat mladinci in mlajši mladinci

Pester kajakaški dan je bil namenjen tudi mladincem, ki so se na Savi potegovali za naslove državnih prvakov. V kajaku je zmagal Jan Ločnikar, pred Urbanom Gajškom in Rokom Bezeljakom, v ženskem kajaku Eva Alina Hočevar, pred Heleno Domajnko in Saro Globokar,  v kanuju pa Asja Jug, pred Najo Pinterič in Evo Alino Hočevar ter Martin Gale, pred Žigo Linom Hočevarjem in Adamom Križajem. Gale je bil najboljši tudi v konkurenci mlajših mladincev, kjer je bil drugi Žiga Lin Hočevar, tretji pa Andrej Jeklin. V kajaku med mlajšimi mladinkami je zmagala Sara Globokar, pred Najo Pinterič in Gajo Bitenc, med kajakaši v tej starostni konkurenci pa Žiga Zidar, pred Martinom Galetom in Domnom Bregarjem.

Za konec še DP v ekstremnem slalomu

Prav ob koncu tekmovalnega dne smo spremljali še atraktivne boje državnega prvenstva v ekstremnem slalomu. Naslov državne prvakinje si je priveslala Lea Novak, ki je bila boljša od Sare Globokar in Neže Jan Stupica, med kajakaši pa je prvak postal Erazem Šavli, ki je bil v finalu boljši od Žige Lina Hočevarja in Matica Terčelja.

 

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/22-23-8-tacen-drzavno-prvenstvo-v-slalomu-2020/