Večina Slovencev uspešno skozi kvalifikacije EP za mladince in mlajše člane na Poljskem.

0
599

S kvalifikacijami kajakašev, kanuistov in kanuistk se je v Krakovu začel tekmovalni del evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah. Prvi dan se je na reko Vislo podalo trinajst slovenskih predstavnikov, sobotni nastop v polfinalu pa si je nato zagotovila deveterica. Napredovali so kajakaši Niko Testen, Val Manfreda Vidrih, Luka Čižman (mladinci), Vid Kuder Marušič in Martin Srabotnik (mlajša člana), kanuisti Klemen Vidmar, Jakob Jeklin (mladinca) in Žiga Taljat (U23) ter kanuistka Nina Bizjak (U23).

V mladinski konkurenci kajakašev, ki so se na progo v Krakovu podali prvi, sta že s prvo vožnjo svojo nalogo – uvrstitev v polfinale – opravila Niko Testen in Val Manfreda Vidrih. Prvi je ob koncu zasedel 16. mesto, drugi pa je bil mesto za njim. S tem, ko sta bila uvrščena med najboljšo dvajseterico, sta si zagotovila neposredno uvrstitev v drugo fazo tekmovanja, medtem ko je moral Luka Čižman po velikih težavah na progo še v drugo. Tam se je moral uvrstiti med deset najhitrejših, saj je le še toliko mest vodilo v sobotni polfinale.

V drugo je veslal veliko bolje in z najhitrejšim časom druge vožnje zanesljivo napredoval. »S prvo vožnjo nisem bil zadovoljen, saj sem se je lotil povsem napačno. Že od začetka nisem bil pravi in nisem imel pravega zavesljaja. To mi je rekel tudi trener. V odmoru sem si ogledal nekaj video posnetkov in se v drugo lotil povsem drugače. S trenerjem sva določila, kako startati in skrajšati linije. Uspela mi je vožnja brez dotikov, tako da sem zelo zadovoljen. V polfinalu bom poskušal veslati tako kot sedaj in poskušal skrajšati še nekaj linij. Polfinala se bom lotil podobno, ker vidim, da je učinkovito,« je dejal do ušes nasmejani Luka Čižman. Najhitrejši mladinec je bil Nemec Thomas Strauss, drugi je bil Španec Jordi Cadena, tretji pa Poljak Wiktor Sandera.

V konkurenci kajakašev do 23 let je že s prvo vožnjo in 10. rezultatom napredoval Vid Kuder Marušič, medtem ko sta morala njegov tacenski klubski kolega Žan Jakše in Celjan Martin Srabotnik na progo še v drugo. Slednji je napredovanje po prvi vožnji zgrešil za vsega eno mesto, zato se je po prvem nastopu malce tolkel po glavi. »Naredil sem napako v kombinaciji vrat 12 in 13, sicer pa je bila vožnja dobra. Zato sem tudi vedel, da bom zmogel v drugo. Bolj kot živčen pred drugo vožnjo sem bil frustriran,« je uvodoma dejal Martin Srabotnik in dodal: »V finalu bo treba veslati še malenkost hitreje.« Predstavnik celjskega kluba je v drugi vožnji zasedel drugo mesto. Žal se je v obeh vožnjah zalomilo Žanu Jakšetu, ki je v prvo prejel 50 kazenskih sekund, v drugo pa naredil tri dotike. Po drugi vožnji je zasedal 19. mesto. Najhitrejši kajakaš do 23 let je bil Italijan Zeno Ivaldi, drugi je bil Poljak Maciej Okreglak, tretji pa Francoz Bastien Damiens.

Kot 13. kanuist v mladinski konkurenci si je z enim nastopom uvodnega dne prvenstva polfinale priveslal Klemen Vidmar. Za razliko od njega sta morala preostala dva reprezentanta na progo še drugič. Popravni izpit je opravil Jakob Jeklin, ki je bil v drugi vožnji četrti (napredovalo je le še pet tekmovalcev), medtem ko je Gašper Kovačič naredil preveč dotikov za vnovičen posamični nastop in bil v drugo enajsti. Jeklinu je po drugem nastopu nekoliko odleglo, a kot je poudaril tudi nekdanji reprezentant Dejan Stevanovič, ki na prvenstvu v vlogi trenerja sodeluje z njim, bo treba v soboto veslati bolje.

»Nov način kvalifikacij je zelo zahteven. Če ne prideš naprej s prvo vožnjo, je potem v drugo kar hudo. Saj sem bil že v polfinalih in finalih, ampak je bil tole zdaj največji pritisk, kar sem jih imel do sedaj. V polfinalu bo treba veslati bolj čisto, zdaj sem imel dotike, verjetno tudi zaradi tega, ker sem bil zelo prestrašen in je zato prišlo do dotikov,« je bil po koncu kritičen Jeklin. Najhitrejši je bil Nemec Florian Breuer, drugi je bil Francoz Lucas Roisin, tretji pa Slovak Marko Mirgorodsky.

Med mlajšimi člani je napredoval Žiga Taljat, ki je bil po prvi vožnji deseti in mu ni bilo treba na progo še v drugo. Dvakrat pa je nastopil Urh Turnšek, mladi Celjan, ki je sicer še mladinec, a je tokrat zaradi izpolnjene številčne kvote med mladinci dobil priložnost v konkurenci do 23 let. Na prvem prvenstvu je bil po prvi vožnji 28., v drugi pa je nastopil bolje in priveslal do devetega mesta. Žal je v sobotni del tekmovanja napredovala le peterica najhitrejših iz drugega nastopa.  Kvalifikacije je dobil Italijan Roberto Colazingari, drugi je bil Nemec Frederick Pfeiffer, tretji pa Čeh Lukaš Rohan.

V konkurenci kanuistk je vse do nastopa zadnje za napredovanje trepetala Nina Bizjak, ki pa se ji je izšlo in bo dobila priložnost še v sobotnem polfinalu. V obeh vožnjah je naredila kar veliki napaki, a s preostalim delom opravila dovolj dobro za peti čas druge vožnje. »Zadovoljna sem, da sem prišla v polfinale, to zagotovo, ampak sem v obeh vožnjah naredila zelo veliki napaki, kar me res jezi. Ostale stvari na progi so bile dobre, zato upam, da bom v polfinalu odpravila to napako, pa bi moralo biti boljše. Iz sedmih v osma vrata sem bila v prvem teku prezgodnja v vratih, zdaj pa je bila želja tam mogoče prevelika, ker sem vedela, da sem tam naredila napako, tako da je šlo zelo na tesno. Vse ostalo sem preveslala res dobro,« je povedala zgovorna Primorka.

Med kanuistkami do 23 let je nastopila tudi Alja Kozorog, ki je prav tako kot Bizjakova na progo šla še v drugo, in tam osvojila šesto mesto – le mesto za Bizjakovo, kar je pomenilo, da je zaključila z nastopom v kanuju in jo sedaj čaka le še preizkušnja v kajaku. Najhitrejša kanuistka je bila Britanka Jasmine Royle, druga je bila Čehinja Monika Jančova, tretja pa Španka Nuria Villarubla. Med mladinkami nismo imeli svoje predstavnice.

V petek sledijo še kvalifikacije kajakašic in dvojcev, kjer bodo slovenske barve zastopale mladinka Teja Vrbnjak Erbežnik ter mlajše članice Ajda Novak, Neža Vrevc in Alja Kozorog.