Vid Debeljak, Anže Urankar in Vid Oštrbenk v Avstriji napovedali boj za kolajne.

0
437

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Avstriji so se po pričakovanjih izkazali slovenski tekmovalci. V Murau so namreč potekale kvalifikacije v sprintu na divjih vodah, kjer Slovenci vselej sodijo med glavne favorite. Kajakaši Vid Debeljak, Anže Urankar in Vid Oštrbenk so preizkušnjo končali pri vrhu in bodo v soboto med glavnimi favoriti. Vid Debeljak je bil med kajakaši do 23 let najhitrejši, v isti konkurenci je Anže Urankar zasedel tretje mesto, tretji pa je bil tudi mladinec Vid Oštrbenk.

Aktualni članski evropski prvak v sprintu na divjih vodah Vid Debeljak, ki je maja v Skopju za osvojitev naslova ugnal reprezentančna kolega Nejca Žnidarčiča in Anžeta Urankarja, je tudi v konkurenci kajakašev do 23 let svetovnega prvenstva v Avstriji pokazal, da bo v sobotnem finalu glavni favorit za zlato kolajno. V prvi kvalifikacijski vožnji je postavil najhitrejši čas in si tako zagotovil neposredno uvrstitev v finale. Nekaj več kot pol sekunde je za njim zaostal Nemec Yannick Lemmen, tretji pa je bil še en Slovenec Anže Urankar, ki je za Debeljakom zaostal za sekundo. Tudi on si je finale priveslal že s prvim nastopom. Tim Novak je v prvi kvalifikacijski vožnji priveslal do desetega mesta, v drugi pa je zasedel enajsto mesto. V konkurenci do 23 let je veslal tudi Gregor Sedeu in bil v prvo 34., v drugo pa 31.

Odlično je v mladinski konkurenci veslal kajakaš čateškega kluba Vid Oštrbenk. V finale je napredoval že s prvim nastopom, saj je z manj kot sekundo zaostanka zasedel tretje mesto. Najhitrejši čas je postavil Francoz Titouan Ropers, drugi pa je bil Nemec Simon Puttkammer. Hiter je bil tudi Matic Firm, ki je s sedmim časom prve vožnje za las zgrešil direktno uvrstitev v finale, a bil v drugi vožnji odličen drugi. Tudi Vid Svetina je dobro veslal v drugo, saj je postavil četrti čas kvalifikacijske vožnje. Urban Novak je v prvi vožnji zasedel 34. mesto, v drugi pa 26.

V konkurenci kajakašic je veslala mladinka Eva Alina Hočevar. Slovenska tekmovalka, ki je pretekli konec tedna veslala tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, je v prvo dosegla 18. rezultat kvalifikacij, v drugo pa 19., tako da je žal ostala brez finalnega nastopa. Najhitrejša je bila češka tekmovalka Barbora Dimovova.

V konkurenci kanuistov smo imeli svoje predstavnike tako med mladinci kot mlajšimi člani. V konkurenci do 23 let je Luka Žganjar po devetem času prve vožnje veslal še v drugo in bil tretji, tako da si je zagotovil finalni nastop. Najboljši je bil Čeh Vladimir Slanina, drugi je bil Hrvat Luka Obadić, tretji pa Italijan Mattia Quintarelli.

V finalu mladincev bomo stiskali pesti za Juša Javornika, ki si je sobotni nastop zagotovil s sedmim časom druge kvalifikacijske vožnje. Žal se ni izšlo Maju Oštrbenku, ki je bil po prvi vožnji 23., v drugi pa je preizkušnjo končal na 16. mestu.

Maj je kasneje skupaj z bratom Vidom nastopil tudi v konkurenci mladinskih kanuističnih dvojcev. V prvi vožnji sta imela deveti čas, v drugi pa četrtega. Za dvojno francosko vodstvo sta poskrbeli dvojici Reboul – De Brye in Grehan – Collignon. Tretja sta bila Italijana Bianchetti – Mapelli.

Med dvojci do 23 let pa sta slovenske barve zastopala Luka Žganjar in Anže Urankar. Tekmovalca Kajak kanu kluba Ljubljana sta bila v prvo sedma, v drugo pa sta postavila četrti čas kvalifikacijske vožnje. Najhitrejša sta bila Čeha Jelinek in Kristek, druga sta bila Nemca Scwarz in Suelzer, tretja pa Hrvata Obadić in Tolić.

V soboto se bo prvenstvo zaključilo s finalnimi sprinterskimi preizkušnjami v posamični in ekipni konkurenci.

 

 

Rezultati prve kvalifikacijske vožnje: http://www.timing-mojstrana.com/wp-content/uploads/Results-sprint-1st-heat.pdf

Rezultati druge kvalifikacijske vožnje: http://www.timing-mojstrana.com/wp-content/uploads/Results-sprint-2nd-heat.pdf