Vid Oštrbenk tretji na svetovnem mladinskem prvenstvu.

0
539

Tudi drugi dan posamičnih finalnih preizkušenj svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Krakovu se je slovenska odprava veselila kolajne. Zanjo je poskrbel kajakaš Vid Oštrbenk, ki je med mladinci zasedel tretje mesto. V finalu so veslali še kanuistka Eva Alina Hočevar ter kajakaša Žan Jakše med mlajšimi člani in Lan Tominc med mladinci.

Kajakaš čateškega kluba Vid Oštrbenk je na Poljskem priveslal do največjega uspeha v dosedanji karieri. V lanski sezoni se je veselil kolajn na evropskem mladinskem prvenstvu v spustu na divjih vodah, letos pa je na zmagovalni oder stopil še v slalomu. V finalni preizkušnji mladincev na reki Vistula sta bila od slovenskega reprezentanta hitrejša le Francoz Anatole Delassus, ki je letos postal tudi evropski mladinski prvak v slalomu na divjih vodah, ter Čeh Jakub Krejči. V mladinskem kajakaškem finalu je veslal tudi Lan Tominc in zasedel sedmo mesto. Blizu najboljši deseterici je bil Ulan Valant, ki je polfinalno preizkušnjo končal na 12. mestu.

Sprva je kazalo, da bo slovenska ekipa slavila še eno kolajno, in sicer zlato, saj je bil Žan Jakše najhitrejši izmed vseh kajakašev na startu v konkurenci do 23 let, a se je ob prihodu v cilj ob njegovem imenu žal pojavila zvezdica. Po napetem čakanju se je izpisala kazen 50 dodatnih sekund zaradi napačno preveslanih vrat, tako da je slovenski kajakaš žal padel na osmo mesto. Pravila predvidevajo, da ekipe v finalu pritožb na sodniško odločitev ne morejo podati, tako da je ostalo pri tej odločitvi, a slovensko ekipo je znova zablolel sodniški kriterij, ki ni bil enak za vse. Naslova svetovnega prvaka med mlajšimi člani se je veselil Francoz Pol Oulhen, drugi je bil njegov rojak Mathurin Madore, tretji pa Avstrijec Mario Leitner. Pičle štiri stotinke sekunde so od finala ločila Vida Kudra Marušiča, ki je zasedel enajsto mesto, Niko Testen pa je bil 14.

V mladinskem finalu kanuistk je veslala Eva Alina Hočevar, ki se je včeraj veselila srebra v kajaku. Kanuistično finalno tekmo je končala na šestem mestu. Zmagala je Čehinja Gabriela Satkova, druga je bila njena rojakinja Tereza Kneblova, tretja pa Italijanka Marta Bertoncelli.

V polfinalu kanuistk do 23 let je veslala Alja Kozorog, a za uvrstitvijo v finale zaostala za dobro sekundo. Na koncu je bila 14. Naslov svetovne prvakinje med mlajšimi članicami si je priveslala Brazilka Ana Satila, druga je bila Monica Doria Vilarrubla iz Andore, tretja pa Francozinja Marjorie Delassus.

V nedeljo bodo v Krakovu potekale še preizkušnje v ekstremnem slalomu na divjih vodah. Slovenske barve bosta zastopala Tine Kancler in Vid Oštrbenk.

 

Foto: Tanja Hočevar