Visoka Sava odplaknila tekmovalni vikend v Tacnu, sezona se začenja prihodnji teden v Solkanu.

0
444

Slalomisti na divjih vodah so se po zimskih pripravah v Avstraliji, Združenih arabskih emiratih in Franciji že vrnili v domovino, prav tako spustaši na divjih vodah, z izjemo Nejca Žnidarčiča, ki še trenira v Španiji, v Avstraliji pa se trenutno prav tako še pripravljata Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. Vsi nestrpno pričakujejo začetek domače tekmovalne sezone, ki bi se s preizkušnjami v slalomu in spustu morala začeti ta vikend v Tacnu, a so bili tekmovanja zaradi narasle Save primorani prestaviti na 7. in 8. april. Domača tekmovalna sezona se bo tako začela z ICF ranking tekmo v Solkanu, ki bo na sporedu 24. in 25. marca.

Po uspešnih treningih v toplejših krajih slovenski slalomisti že z nestrpnostjo pričakujejo domača tekmovanja. Luka Božič je med pripravami v Avstraliji na tamkajšnjem odprtem prvenstvu že dobro nastopil in zasedel tretje mesto: »Vsake stopničke so dobra popotnica za naprej, čeprav je bilo res še zelo zgodaj in je nemogoče predvidevati, kako bo naprej, saj ne veš, v kateri fazi priprav so tuji tekmovalci. Tudi jaz nisem vsega podredil tej tekmi. Tretje mesto med tako močno konkurenco je dobra popotnica. Ko sem se vrnil domov, sem komaj čakal, da bi se tekmovalni ritem nadaljeval. Ko je odpadla prva tekma in sem videl vremensko napoved, pa mi je malo odleglo, da bomo še malo počakali, ampak se pa že veselim treningov na domači progi v Solkanu, ki me čakajo prihodnji teden in pa seveda tekme. Vemo, da se je v preteklih letih ogromno dobrih tekmovalcev odločilo priti v Solkan in mislim, da bo spet dobra tekma.« 

Na tekmi v Solkanu bomo videli tudi kajakašico Uršo Kragelj, ki se je tako kot Božič na novo sezono pripravljala v Avstraliji, z letošnjim letom pa je tudi začela sodelovati z novim trenerjem Borutom Javornikom. »Tudi jaz sem trenirala v Avstraliji, večinoma s Petrom in Luko, kar mi je bilo zelo všeč. Prvič sem bila na pripravah brez trenerja, kar je bilo tudi dobrodošlo. Letos delam z drugim trenerjem, istim kot Luka. Mislim, da sem na pripravah dobro delala. Sicer se mi ne mudi, ker izbirne tekme v ženskem kajaku niso tako zahtevne kot v drugih kategorijah, jih pa bom seveda vzela resno. Z novim trenerjem smo naredili približno pet skupnih treningov, tako da je še zgodaj, kaj resno ocenjevati, ampak mi ustreza. Všeč mi je njegov pristop k delu, tako da sem zadovoljna,« je povedala Kragljeva.

Manj sprememb je pri naših najtrofejnejših slalomistih na divjih vodah, svetovnemu prvaku Benjaminu Savšku in olimpijskemu podprvaku Petru Kauzerju. Slednji je na trening v Avstralijo odpotoval že ob koncu lanskega leta, februarja pa tudi prejel kajakaškega »oskarja« – svetovno kajakaško nagrado, kjer je bil izbran za najboljšega športnika lanskega leta.

»Bil sem izredno ponosen, ko sem se uvrstil med tri finaliste za najboljšega športnika leta. Mislim, da sem tudi prvi slalomist s to nagrado, odkar jo podeljujejo,« je povedal Kauzer, ki se podelitve na Danskem sicer ni udeležil, saj je bil še v Avstraliji. Z opravljenim delom v deželi tam spodaj je bil zadovoljen: »Šel sem za dalj časa, da sem v miru prestal težave zaradi časovne razlike in se dobro pripravil na treninge, ki so me čakali. Eden izmed razlogov pa je tudi ta, da je Nola zadnje leto v vrtcu, tako da smo izkoristili še to, da smo šli skupaj kot družina. Avstralija mi od nekdaj ustreza. Treningi so bili uspešni, vremenski pogoji so bili dobri, čeprav je bilo na začetku res zelo vroče, ampak potem se tako ali tako navadiš na vročino. Prve štiri, pet tednov ni bilo gneče na progi. Prve tri tedne sva bila tam edina tujca jaz in Francoz Mathieu Biazizzo, tako da so nama Avstralci naredili uslugo in sva lahko trenirala z njimi.«

Za uspehe v preteklih sezonah in lanskoletni naslov svetovnega prvaka je bil nagrajen tudi Benjamin Savšek, ki je prejel Bloudkovo nagrado. »Nagrada mi zelo veliko pomeni. Vesel sem, da sem s svojimi uspehi tudi sam dodal svoj kamenček v mozaik slovenskih športnih uspehov,« se je na nagrado hitro ozrl Savšek. Najboljši slovenski kanuist je bil eden izmed tistih vrhunskih tekmovalcev, ki se ni podal v Avstralijo, ampak je kilometre nabiral v Al Ainu, kjer je treniral tudi legendarni Slovak Michal Martikan: »Tudi prejšnjih letih sem treniral tam. Všeč mi je, ker je bližje kot Avstralija, saj lahko že naslednji dan, ko odpotujem, začnem trenirati. Všeč mi je tudi divja voda. Termini niso bili polni, tako da ni bilo toliko gneče na progi. Tam je treniral tudi Martikan, s katerim sem lahko opravil nekaj treningov. Imeli smo primerjalno tekmo, kjer sem videl, da sem dovolj hiter, imel pa sem kazenske sekunde, kar bo treba še izpiliti. Zadovoljen sem s pripravami, nisem pa tako kot v prejšnjih letih delal ogromno, temveč bolj umirjeno. Imam pa še dovolj časa, da pridem v pravi tekmovalni ritem.«  

Po zaslugi naslova svetovnega prvaka bo Benjamin Savšek na letošnjih izbirnih tekmah nastopil bolj sproščeno, saj mu lanskoletna zlata kolajna prinaša bonus dveh zmag, tako da ima mesto v reprezentanci že praktično zagotovljeno. Bronasta kolajna z lanskega svetovnega prvenstva pa prednost ene zmage prinaša tudi kajakašu Petru Kauzerju.

Izbirne tekme za sestavo kajakaških reprezentanc se bodo začele aprila, ko se bodo za mesta v ekipi potegovali spustaši na divjih vodah in sprinterji na mirnih vodah, slalomiste na divjih vodah pa izbirne tekme čakajo prva dva majska vikenda, in sicer v Tacnu.

Pred članskimi ekipami v prej omenjenih disciplinah so tako nastopi na evropskem in svetovnem prvenstvu kot na tekmah svetovnega pokala, med drugim tudi v Sloveniji. Že junija bo v Celju svetovni pokal v spustu na divjih vodah, ob koncu avgusta pa bo v Ljubljani na sporedu še svetovni pokal v slalomu na divjih vodah.

Slalomiste evropsko prvenstvo čaka v Pragi, svetovno pa na olimpijski progi v Riu de Janeiru. Sprinterji na mirnih vodah se bodo za evropske naslove potegovali v Beogradu, za svetovne pa v portugalskem Montemor-o-Velhu. Čaka jih tudi nastop na mediteranskih igrah v Tarragoni. Spustaši na divjih vodah bodo tekmovali na svetovnem prvenstvu, ki ga bo gostila Švica. Mladinci in mlajši člani v slalomu na divjih vodah bodo tekmovali na EP v Bratislavi ter SP v Ivreji, sprinterji na mirnih vodah se bodo podali v italijanski Auronzo (EP) in bolgarski Plovdiv (SP), mladi sputaši pa bodo tekmovali na evropskem prvenstvu v Skopju.

 

Celoten koledar letošnjih tekmovanj lahko najdete na: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/koledar-dogodkov-a-p