Vse štiri izbirne tekme bodo v Tacnu.

0
426

Pred slalomisti na divjih vodah sta tekmovalna vikenda, ki bosta podala odgovor na vprašanje, kdo bo član slovenske članske reprezentance, ki nas bo zastopala na domačem evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki bo med 31. majem in 4. junijem potekalo v Tacnu, ter kasneje tudi na tekmah svetovnega pokala. Vse štiri izbirne tekme bodo v Tacnu.

Prva izbirna tekma bo na sporedu to soboto, druga v nedeljo, preostali dve pa en vikend kasneje. Za vse tekmovalne dni je start prve vožnje predviden za 10.20, start finalne pa za 12.00.

»Format tekem je takšen, da bomo imeli en tek kvalifikacij in en tek finala, pri čemer bo za končni rezultat štel le finale. Tekmovalcem se izmed štirih štejejo najboljši trije rezultati. Na osnovi odstotkovnih zaostankov bo določena ekipa najboljših treh za nastop na evropskem prvenstvu oziroma tudi četrtega, ki bo potem nastopil na prvih tekmah svetovnega pokala. Po štirje tekmovalci na svetovnih pokalih bodo lahko nastopali v kategorijah kajakašev in kanuistov,« je sistem selekcije ekipe pojasnil vodja programa vrhunskega športa Jernej Abramič.

Mesec dni pred začetkom evropskega prvenstva v Tacnu jo je organizatorjem sicer zagodlo vreme. Obilno deževje je povzročilo narasle vodotoke, s tem tudi Savo, ki je poplavila skoraj celotne tribune in precejšen del prizorišča, posledice pa pustila tudi progi oziroma umetnem kanalu. »Malo smo bili oziroma smo še v skrbeh. Napoved sicer kaže, da ne bo večjih padavin, tako da predvidevamo, da bodo tekme normalno izvedene. Kaže, da bomo imeli idealen vodostaj, nekaj pod 100 kubičnimi metri, kar pomeni, da bosta tekmi vsaj v prvem vikendu izvedeni normalno. Za naslednji vikend pa bomo videli,« je še dodal Abramič.

 

 

Več skrbi kot Abramič ima po poplavah Jakob Marušič, vodja organizacije evropskega prvenstva: »Zadnja povodenj je prinesla res visok vodostaj, ki nam je poplavil večino prizorišča. Ves trud, ki smo ga že vložili v prizorišče od začetka marca naprej, je bil zaman, vrnilo nas je na začetek. Odneslo nam je približno 50 kubičnih metrov materiala, ki ga bomo morali znova navoziti, prav tako bomo morali vse znova utrditi. Dna proge še nismo videli, tako da teh poškodb še ne moremo oceniti, saj Sava še ni dovolj nizka in prosojna, da bi videli situacijo. Na bregu so se pojavile precejšnje poškodbe, tako na starem delu iz leta 1990 kot tudi na novem delu. To je potrdilo, da je prvi beton, ki ga je lani uporabil gradbinec, slabe kvalitete. V naslednjih dneh nas čakajo pogajanja glede reklamacije in potem sanacija proge. Očitno se ne bomo izkopali iz gradbenih del tik do prvenstva. Žal trave in zelenih površin, ki smo jih vajeni, na precejšnjem delu prizorišča ne bo. Narava nam je v zadnjih dneh dobro zagodla, nas potisnila nazaj za nekaj mesecev, s tem pa tudi podražila prvenstvo za nekaj deset tisoč evrov.«

Kljub težavam pri pripravi prizorišča, pa so vstopnice za ogled prvenstva že v prodaji. V predprodaji si jih je mogoče zagotoviti preko spleta oziroma v poslovalnicah Kompas Holidays in M Holidays. Cena vstopnice za posamezni tekmovalni dan je v predprodaji 4 evre, ob nakupu paketa vstopnic za vse štiri tekmovalne dni je cena 12 evrov (en dan je brezplačen). Vstopnice bodo na dan tekme v prodaji tudi pri vhodu na prizorišče. Na dan tekme bo cena vstopnice 5 evrov, ob nakupu paketa vstopnic za štiri tekmovalne dni na prizorišču je cena 15 evrov (en dan je brezplačen). Otroci do 15. leta imajo prost vstop. V predprodaji kupljene vstopnice bo pri vhodu na prizorišče potrebno zamenjati za posebne zapestnice.

 

Vse informacije in povezava do spletnega nakupa vstopnic so na voljo na uradni strani evropskega prvenstva: https://slalomtacen.com/vstopnicetickets/

 

IZBIRNE TEKME

Ljubljana – Tacen: 6. – 7. 5. 2017

Ljubljana – Tacen: 13. – 14. 5. 2017