Z Jelencem do kvot za OI 2008?

0
566

Ljubljana, 26. novembra (STA) – Slovenski slalomisti na divjih vodah so v minuli sezoni zaostali za pričakovanji, zato so se v vodstvu Kajakaške zveze Slovenije (KZS) odločili za nekaj rezov. Potem ko je doslej funkcijo glavnega trenerja slalomistov opravljal Fedja Marušič, ki je po sezoni podal odstopno izjavo, pa bo ob podpori predsedstva in strokovnega sveta KZS, ki sta zasedala minuli teden, v olimpijskem letu 2008 glavni trener Andrej Jelenc. Če so bili v zadnjih letih kajakaši paradni konj slovenskega slaloma, pa bo Jelenc skušal prebuditi predvsem kanuiste, ki že nekaj časa stagnirajo.


Jelenc bo kljub temu še naprej tudi direktor kajakaških reprezentanc, razlika pa bo v tem, da bo njegovo delo osredotočeno izključno na reprezentanco. Večji del drugih nalog bosta nase verjetno prevzela generalni sekretar Jakob Marušič in Matej Trampuž, sicer vodja ekipe mlajših članov in mladincev.


Slalomisti bodo nekaj priprav opravili v klubih, več pa bo skupnih priprav. “Načrt je tak, da bomo delno peljali klubski, delno pa reprezentančni program. V vsakem primeru je namreč del dela treba opraviti po klubih, a je ob tem nujno vzpostaviti več komunikacije med klubi, trenerji, vodstvom reprezentance …” je v pogovoru za STA uvodoma povedal Jelenc, ki pa ga čaka kar težak zalogaj. Mesto za glavno tekmovanje v prihodnji sezoni – olimpijske igre v Pekingu – imajo namreč le kajakaši, medtem ko bodo morali kanuisti, kajakašice in dvojci do kvote priti na evropskem prvenstvu v Krakovu. Zagotovitev kvot pa je bila po besedah predsednika strokovnega sveta Robija Krkoča tudi glavni cilj minule sezone, zato so bile potrebne določene spremembe. Bolj korenite je sicer pričakovati po olimpijskih igrah.


Treningi se bodo začeli že decembra, ko bodo klubi nekaj časa prebili tudi na morju, po novem letu pa bodo na sporedu že prve skupne priprave. “Najprej bomo šli za teden dni v Planico, sredi januarja pa bodo prvi slalomisti že odšli v Avstralijo. Že 16. januarja Peter Kauzer in Janoš Peterlin, nekaj dni za njima pa še Dejan Stevanovič, Nina Mozetič ter dvojca Nejc Višnar/Urban Jarc in Blaž Oven/Luka Slapšak, ki bodo nastopili tudi na tekmi svetovne serije,” je še pojasnil Jelenc.


Konec januarja se jim bodo v Avstraliji pridružili še drugi, saj bodo v Sydneyju vadili vse do 18. februarja. Stevanovič, Mozetičeva in Simon Hočevar bodo svoje bivanje v “deželi tam spodaj” podaljšali do 17. marca. Ekipa B pa bo po Avstraliji odpotovala še v Atene, kjer bo marca tudi Peter Kauzer. “Sledile bodo izbirne tekme, potem pa odhod v Krakov na EP, kjer bomo deset dni. Tam se bo oblikovala ekipa za olimpijske igre, ki bo zatem delala po svojem programu, drugi del reprezentance pa se bo osredotočil na svetovni pokal,” je dodal Jelenc.


Slednji ima odprte roke pri sestavi ekipe pomočnikov v izbrani vrsti. Kdo bo tam sodeloval, pa bo odvisno od tega, kdo se bo sploh uvrstil v reprezentanco. Gotovo bo pomagal Fedja Marušič, ki bo bdel nad kajakaši in bo zraven tudi pri pripravah mlajših članov, ki jih čaka EP v Solkanu. V strokovnem štabu bo za dvojce načeloma skrbel Aleš Kuder, medtem ko bo Jelenc zadolžen za kajakašice (Urša Kragelj bo do januarja vadila v ZDA) in kanuiste.


Nekaj težav se je pojavilo prav pri stalnem članu kanuistične ekipe Joštu Zakrajšku. Skupaj s klubskim kolegom v Tacnu in kajakaškim reprezentantom Juretom Megličem, ki bo po novem delal tudi pod okriljem Fedje Marušiča, naj ne bi več želela vaditi pod vodstvom Aleša Vrabiča. “Da, pojavile so se neke težave glede Megliča in Zakrajška. Sprva nista več želela sodelovati z Vrabičem in sta prosila naju s Fedjo, da jima pomagava. Toda v nedeljo sem dobil zagotovilo, da so v klubu vse uskladili. Meglič in Zakrajšek bosta tako še naprej v klubu sodelovala z Vrabičem,” je zaključil Jelenc.


Nekaj sprememb je tudi v spustaški sekciji, saj je Tomaža Javornika na mestu vodje ekipe zamenjal Srečko Masle. Glavna mirnovodaška aduta Jernej Župančič Regent in Špela Ponomarenko pa bosta delala tako kot doslej – individ