Z zadnjimi letošnjimi kvalifikacijami svetovnega pokala slalomisti opravili brez težav.

0
607

V španskem La Seu d”Urgellu ta konec tedna poteka zadnja tekma svetovnega pokala v letošnji sezoni. Slovenski predstavniki v dopoldanskem delu sporeda so bili stoodstotni, saj so si vsi priveslali napredovanje v sobotni polfinale. Popoldne so v polfinale napredovali še vsi kajakaši. 

Kot prvi so olimpijsko prizorišče iz leta 1992 preizkusili kanuisti, kjer so si po prvem kvalifikacijskem nastopu naslednjo fazo tekmovanja priveslali Luka Božič, ki je bil enajsti, Anže Berčič kot 15. in Jure Lenarčič kot 20. “Cilj je bil, da se uvrstim naprej s prvo vožnjo. Sezona je dolga. Čeprav smo imeli vmes dolg premor, smo trenirali na polno. Ta teden sem imel na treningih vzpone in padce, ampak sem se na kvalifikacijski nastop dobro pripravil, tako da sem odpeljal lepo in mirno vožnjo, jutri pa bo zagotovo potrebno še nekaj dodati, da se bom lahko uvrstil v finale,” je povedal Luka Božič.

Nekoliko presenetljivo je moral v drugo še enkrat na progo Benjamin Savšek, ki je bil po prvem nastopu 24. Popravni izpit je opravil z odliko, saj je bil najboljši, postavil pa je najhitrejši čas dneva med kanuisti, saj je bil v drugi vožnji pet stotink sekunde hitrejši od siceršnjega zmagovalca kvalifikacij Britanca Davida Florenca. 

Po drugem nastopu je Savšek povedal: “V drugo mi je šlo dobro, tako da sem zadovoljen s svojo vožnjo. V prvo sem mogoče veslal preveč na silo in je čoln pridobival premalo hitrosti. Današnjo nalogo sem opravil in se uvrstil v jutrišnji polfinale, kjer pa upam, da mi bo šlo tako naprej.” Drugo mesto v kvalifikacijah si je priveslal Nemec Sideris Tasiadis, tretji pa je bil še en Britanec Ryan Westley. 

S prvo vožnjo kvalifikacij so uvodno oviro preskočile vse tri slovenske kajakašice. Urša Kragelj se je v polfinale uvrstila z osmim časom petkovega dela tekmovanja, Ajda Novak je bila 17., Eva Terčelj pa 19. Zmagala je Brazilka Ana Satila, pred Avstralko Jessico Fox in Španko Maialen Chourraut. “Želela sem si bolj sestavljene vožnje. Imela pa sem hitrost. Imam tudi še prostor za napredek, tako da sem optimistična,” je povedala Urša Kragelj.

Ajda Novak se je letos dobro pripravila na to tekmo, saj je v poletnem premoru trenirala prav tu v La Seu d”Urgellu: “Letos sem prišla sem poleti, tako da sem lahko res trenirala na tej progi. Po navadi smo prišli sem samo nekaj dni pred tekmo in se nikoli nisem počutila res suvereno na startu. Te priprave poleti so mi zagotovo pomagale.”

Popoldne so sledili še nastopi kanuistk in kajakašev. S prvim nastopom in četrtim časom kvalifikacij se je brez težav v polfinale uvrstil kajakaš Peter Kauzer, ki bo jutri praznoval 35. rojstni dan: “To je zelo dober uvod v finale svetovnega pokala. Z dokaj solidno prvo vožnjo sem si zagotovil mesto v polfinalu. Zadovoljen sem. Proga je bila kar zahtevna, levo, desno, levo, desno. Kljub temu pa so razlike zelo majhne. Tu v Seu voda ni tako divja kot na nekaterih drugih rekah, tako da so razlike malo manjše. Presenetilo me je, saj sem bil z zaostankom 20 stotink četrti. Tisti, ki je bil za mano, je bil tudi čisto blizu. V nedeljo bo zanimiva tekma.”

Kot zadnji je po prvi vožnji napredoval Niko Testen, ki je zasedel 30. mesto. Po tekmi je povedal: “Zadovoljen sem, da sem napredoval s prvo vožnjo. Na začetku sem mislil, da bom že spet 31., kar bi bilo že tretjič letos, da bi bil bil le za nekaj stotink izven polfinala po prvi vožnji. Vožnja je bila kar dobra. V zgornjem delu je bila vrhunska, potem pa sem bil proti koncu nekoliko nezbran, potem pa sem dobil še dotik, za katerega osebno mislim, da ga ni bilo. Pomembno je, da sem prišel skozi kvalifikacije.”

S progo je najhitreje opravil Francoz Boris Neveu, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Avstralec Lucien Delfour. Razlike med najboljšimi so bile minimalne. Prskavec je namreč zaostal za štiri stotinke, Delfour za devet, Kauzer pa na četrtem mestu dvajset stotink za Neveujem. 

Žal pa so v kvalifikacijah obstale vse tri predstavnice med kanuistkami. V obeh nastopih je bila najvišje uvrščena Nina Bizjak, ki je dosegla 31. čas prve vožnje in 14. rezultat druge. Eva Alina Hočevar je bila v prvem nastopu 32., Lea Novak pa 43. Obe sta v drugo naredili napaki, ki sta jima prinesli 50 kazenskih sekund, tako da sta tekmovanje zaključili s 30. in 31. rezultatom druge vožnje. Najhitrejša kanuistka kvalifikacij je bila Britanka Mallory Franklin, druga je bila Brazilka Ana Satila, tretja pa še ena Britanka Kimberley Woods. 

V soboto se bo svetovni pokal nadaljeval s polfinalnimi in finalnimi preizkušnjami kanuistov, kajakašic in mešanih dvojcev.

 

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-durgell-2018/rankings-results