Za konec EP še šesto in sedmo mesto

0
317

Poznan, 31. julija (STA) – Zadnji dan evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Poznanu je slovenske barve zastopala le še Špela Ponomarenko. Že z uvrstitvijo v finala na 500 in 200 metrov je izpolnila svoj cilj, na koncu pa se je bolje odrezala na najkrajši progi, kjer je bila šesta. Na 500 m je zasedla sedmo mesto, zmago pa je slavila Nemka Nicole Reinhardt pred Madžarko Erzszebet Viski in Poljakinjo Karolino Glazewsko. Na 200 m so si prva tri mesta razdelile Madžarka Szilvia Szabo, Nemka Conny Wassmuth in Finka Jenni Honkaken.


Ponomarenkova je svoja finalna nastopa začela že dopoldan, ko je bila na vrsti 500-metrska preizkušnja. Tam je 23-letna Koprčanka za zmagovalko zaostala dobre tri sekunde in pristala na sedmem mestu, s čimer je izenačila svoj najboljši dosežek z EP leta 2002, takrat na 1.000 m. Za dosežek kariere v posamični konkurenci pa je po pričakovanju poskrbela na 300 m krajši progi, kjer je s sekundnim zaostankom končala na šesti poziciji. “Zelo sem zadovoljna s svojimi nastopi. Po dveh letih sem spet veslala v enojcu in sem se takoj uvrstila v finale. Predvsem me veseli finale na 500 m, saj je to olimpijska disciplina. Danes so bili sicer pogoji v redu, malce je nagajal bočni veter, vendar tudi če bi bilo vse normalno, verjetno ne bi mogla bistveno bolje odveslati,” je bila zadovoljna Ponomarenkova.


Slovenska tekmovalka se bo v naslednjih tednih pripravljala na nastop na svetovnem prvenstvu v Zagrebu. “Do SP se bom tako kot na to tekmovanje pripravljala na Madžarskem, kjer bom tri tedne vadila skupaj z olimpijsko prvakinjo in s še nekaterimi drugimi dobitniki olimpijskih kolajn, tako da verjamem, da se bo forma še povzpela in upam na dobre nastope tudi na Hrvaškem,” je še dodala Koprčanka.


Osebni cilj in cilj strokovnega vodstva je s finalom na 100 m izpolnil tudi Jernej Župančič Regent, ki je v soboto osvojil šesto mesto. “Cilj je bil finale in pa prav to šesto mesto, tako da sem zelo zadovoljen. S tem sem si odprl tudi upe na nastop v finalu SP, kjer bodo morda še trije kandidati več za nastop med najboljšo deveterico. Sicer pa so bili pogoji za veslanje težki, saj so nas ovirali veter in valovi. Tako je verjetno marsikdo veslal malce z rezervo. Tudi sam sem v prvih 500 metrih začel malce počasneje, nato pa v drugi polovici pospešil in pridobil mesto,” je po sobotni tekmi dejal Župančič Regent, ki se bo zdaj na svetovno prvenstvo vnovič pripravljal s Slovaki.


“Vsekakor je bilo to najboljše mirnovodaško EP doslej, kar zadeva slovensko ekipo. Dosegli smo več, kot smo si želeli in pričakovali. Upali smo na po en finalni nastop Jerneja in Špele, dosegli pa smo tri,” je nastope slovenske vrste ocenil direktor reprezentanc Andrej Jelenc in potrdil nadaljnje načrte Župančiča Regenta in Ponomarenkove: “Jernej bo vadil s Slovaki, najprej za teden dni v čeških Račicah, nato pa še teden dni na Slovaškem, Špela pa se spet odpravlja na Madžarsko, kjer bo med drugim trenirala tudi z Nataso Janics, olimpijsko prvakinjo iz Aten.”


Prihodnje leto bo EP v čeških Račicah.


Izidi:
– ženske, K-1:
– 500 m:
1. Nicole Reinhardt (Nem)                      1:51,946
2. Erzszebet Viski (Mad)                        +   0,192
3. Karolina Glazewska (Pol)                        0,540
..
7. Špela Ponomarenko (Slo)                       3,030


– 200 m:
1. Szilvia Szabo (Mad)                              41,892
2. Conny Wassmuth (Nem)   &nb