Za tekmovalkami in tekmovalci je še ena odlična sezona.

0
377

Ob izteku letošnjega leta se bomo z veseljem ozrli v pretekle mesece in se spominjali številnih uspehov, ki so jih dosegli naši športniki in športnice. Seveda je tu najprej srebrna olimpijska kolajna Petra Kauzerja, pa četrto mesto sprinterke Špele Ponomarenko Janić na igrah v Riu, dve srebrni kolajni s članskega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah, ki so ju priveslali Urša Kragelj ter Luka Božič in Sašo Taljat, ter tri kolajne z evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu, ki ga je gostil Solkan. Na Soči je Jakob Jež osvojil bron v mladinski konkurenci kajakašev, ekipa kajakašev do 23 let (Simon Brus, Žan Jakše, Martin Srabotnik) je priveslala do naslova evropskih prvakov, mladi kanuisti Tine Kancler, Jakob Jeklin in Urh Turnšek pa so bili tretji.

Do svoje prve kolajne na največjih parakajakaških tekmovanjih je priveslal Dejan Fabčič, ki so mu na evropskem prvenstvu v Moskvi okoli vratu nadeli bronasto odličje, enkratno pa je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu v Duisburgu in na paraolimpijskih igrah v Riu, kjer je zasedel peto oziroma šesto mesto.

Kot vselej so blesteli tudi spustaši na divjih vodah. Na svetovnem prvenstvu v Banjaluki je Vid Debeljak osvojil posamični bron v sprintu ter bil skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Anžetom Urankarjem še svetovni ekipni prvak, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta si v dvojcu priveslala srebro in bron, druga v klasičnem spustu pa je bila še ekipa kajakašev (v postavi Simon Oven, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar).

Ne gre pozabiti še na kolajne s tekem svetovnega pokala, ki so jih letos osvojili Špela Ponomarenko Janić, Peter Kauzer, Benjamin Savšek, Eva Terčelj, Vid Debeljak, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, Nejc Žnidarčič, Simon Oven ter Maks Frančeškin in Simon Hočevar.

Tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah so bili Slovenci in Slovenke med najboljšimi. Špela Ponomarenko Janić je sezono svetovnih pokalov v sprintu zaključila na tretjem mestu, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta spustaško sezono dvojcev kronala z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, Simon Oven je bil drugi med kajakaši, Nejc Žnidarčič četrti, Anže Urankar peti, peta sta bila tudi Maks Frančeškin in Simon Hočevar, slednji je bil tudi šesti v skupnem seštevku kanuistov, med najboljšo deseterico pa je sezono svetovnih pokalov zaključil še Maks Frančeškin, ki je bil deveti kajakaš serije. Tudi šesterica slalomistov je v skupnem seštevku svetovnega pokala sezono končala med najboljšo deseterico. Peter Kauzer je bil med kajakaši četrti, Janoš Peterlin sedmi, kajakašica Eva Terčelj je bila šesta, kanuist Anže Berčič peti, Benjamin Savšek šesti, Jure Lenarčič pa deveti.

Čestitke za dosežene rezultate v pretekli sezoni, v prihajajočem letu pa vsem tekmovalkam in tekmovalcem želimo veliko zdravja, sreče in uspehov!

DOBITNIKI KOLAJN NA NAJVEČJIH TEKMOVANJIH V SEZONI 2016

Peter Kauzer

2. mesto/ K1m slalom/ OI Rio de Janeiro

1. mesto/ K1m slalom/ Svetovni pokal pokal Tacen

3. mesto/ K1m slalom/ Svetovni pokal La Seu d”Urgell

Špela Ponomarenko Janić     

2. mesto/ K1ž 500m/ Svetovni pokal Montemor-o-Velho

3. mesto/ K1ž 200m/ Svetovni pokal Montemor-o-Velho

3. mesto/ Svetovni pokal skupno

Urša Kragelj

2. mesto/ K1ž slalom/ EP Liptovsky Mikulaš

Luka Božič-Sašo Taljat

2. mesto/ C2m slalom/ EP Liptovsky Mikulaš

Jakob Jež

3. mesto/ K1m slalom/ MEP Solkan

Simon Brus/Martin Srabotnik/Žan Jakše

1. mesto/ 3xK1m slalom/ EP U23 Solkan

Tine Kancler/Jakob Jeklin/Urh Turnšek

3. mesto/ 3xC1m slalom/ MEP Solkan

Benjamin Savšek

1. mesto/ C1m slalom/ Svetovni pokal Tacen

3. mesto/ C1m slalom/ Svetovni pokal Praga

Eva Terčelj

3. mesto/ K1ž slalom/ Svetovni pokal Praga

Dejan Fabčič

3. mesto/ K1 200m parakajakaštvo/ EP Moskva

Peter Žnidaršič-Luka Žganjar

2. mesto/ C2m spust sprint/ SP Banjaluka

3. mesto/ C2m spust klasika/ SP Banjaluka

1. mesto/ C2m spust klasika/  Svetovni pokal Celje

2. mesto/ C2m spust sprint/ Svetovni pokal Celje

1. mesto/ Svetovni pokal skupno

Vid Debeljak

3. mesto/ K1m spust sprint/ SP Banjaluka

3. mesto/ K1m spust sprint/ Svetovni pokal Celje

Nejc Žnidarčič/Vid Debeljak/Anže Urankar

1. mesto/ 3xK1m spust sprint/ SP Banjaluka

Nejc Žnidarčič/Simon Oven/Anže Urankar

2. mesto/ 3xK1m spust klasika/ SP Banjaluka

Nejc Žnidarčič

1. mesto/ K1m spust sprint/ Svetovni pokal Celje

1. mesto/ K1m spust sprint/ Svetovni pokal Pau

Simon Oven

1. mesto/ K1m spust klasika/ Svetovni pokal Pau

2. mesto/ K1m spust klasika/ Svetovni pokal Celje

2. mesto/ Svetovni pokal skupno

Maks Frančeškin-Simon Hočevar

3. mesto/ C2m spust klasika/ Svetovni pokal Celje