Zadnji dan EP v Pauju se ni izšel po slovenskih željah.

0
228

V francoskem Pauju se je s preizkušnjami kanuistk in kajakašev zaključilo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Peter Kauzer je v Pau prispel kot branilec naslova evropskega prvaka in z visokimi cilji, a po sporni sodniški odločitvi ostal brez finalnega nastopa na 30. mestu. Niko Testen je bil 20., Martin Srabotnik pa 25.

Peter Kauzer je bil v polfinalnem nastopu v Pauju zelo hiter, imel je tretji čas izmed vseh polfinalistov, a žal to na koncu ni pomenilo prav nič, saj so mu sodniki pripisali 100 kazenskih sekund, ki so ga potisnile na 30. mesto.

“Nekdo se je pritožil, da je napačno prevozil 15. vratca, nato so sodniki ugotovili, da je napako storil na 16. in še na 18. vratih. Vse je bilo zelo sumljivo,” je razložil slovenski trener Borut Javornik.

Po polfinalu je bil Kauzer razumljivo razočaran: “Očitno sem nekomu trn v peti. Zelo nerad iščem razloge za neuspehe drugod, sodniških odločitev vsaj v zadnjem času ne komentiram, toda tokrat jih moram, saj menim, da se mi je zgodila krivica. Motijo me dvojna merila. Vsi vozimo na meji, a kaznovali so le mene. Pa še zmotili so se v tipkanju, prisodili so mi napako na napačnih vratcih. Sodnik pri vratcih me ni kaznoval, nato pa so po pregledu videa našli dve napaki, čeprav so kamere povsem napačno postavljene. To je smešno, naš šport s takimi stvarmi izgublja in pridobiva črne pike.”

Nekoliko višje, a še vseeno brez finalnega nastopa sta prvenstvo končala Testen in Srabotnik. Niko Testen je bil na koncu 20., Martin Srabotnik pa 25.

Naslova evropskega prvaka se je veselil Čeh Vit Prindiš, drugi je bil Poljak Dariusz Popiela, tretji pa Francoz Quentin Burgi.

V konkurenci kanuistk so vse slovenske obstale v kvalifikacijah. Zmagala je Britanka Mallory Franklin, druga je bila Španka Nuria Vilarrubla, tretja pa še ena Britanka Kimberley Woods.

Kljub nekoliko grenkemu priokusu po nedeljskem kajakaškem razpletu je za slovensko ekipo zelo uspešno evropsko prvenstvo. Slovenija je na lestvici dobitnikov kolajn zasedla tretje mesto, spredaj so če Čehi in Britanci. Benjamin Savšek je v soboto postal evropski prvak, v petek pa so do zlata v ekipni tekmi priveslali kanuisti, kajakaši pa so osvojili srebro.

Za slalomiste ne bo veliko počitka, saj se že čez dva tedna začenja serija tekem za svetovni pokal. Karavana se bo med 28. in 30. junijem ustavila tudi v Ljubljani.