Zakrajšek pričakoval več

0
458

Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je na svetovno prvenstvo v maratonu, ki ga je gostil Singapur, odpotoval z visokimi cilji in željo po uvrstitvi med najboljšo petnajsterico. Zastavljeni cilj se ni izšel, saj je tekmovanje končal na 22. mestu. Jošt Zakrajšek je v Singapurju drugič v karieri nastopil na svetovnem prvenstvu v maratonu in tekmovanje sklenil na 22. mestu, kar je bilo nekoliko slabše od pričakovanj in želja.

undefined

Za zmagovalcem Hankom McGregorjem iz Južnoafriške republike pa je zaostal za več kot 15 minut. »S starta sem se pognal zelo dobro in suvereno. Na prvi obrat sem prišel kot tretji, potem pa se so začele težave. Čoln je slabo zavijal, tako da sem za popravljanje smeri za vožnjo na valu porabljal dodatno energijo, namesto, da bi z njo varčeval,« je sporočil Zakrajšek, ki je sicer imel kar nekaj težav s čolnom. Proizvajalec čolnov je njegovega poslal z ladjo v Singapur, vendar pa je ladja na poti naletela na težave, tako da bo čoln na cilj prišel šele en teden po zaključku prvenstva.

Zakrajšek si je tako čoln najprej nameraval sposoditi od organizatorjev, vendar so ti lahko zagotovili le čolne, s katerimi so tekmovali na lanskih olimpijskih igrah mladih, ki pa so drugačni in predvsem težji od čolnov za kajakaški maraton. Dan pred nastopom je Jošt naletel na tekmovalca v veteranski kategoriji, ki je z nastopi že končal, in je uporabljal prav tak čoln, s kakršnim sicer vesla Jošt. Lastnik čolna je Joštu odstopil svojo opremo, tako da je Zakrajšek na 30 kilometrski razdalji lahko nastopil v čolnu, kakršnega pozna, vendar tudi to ni prineslo boljšega rezultata. »Svoje je dodala še sopara, na katero se nisem uspel privaditi, tako da mi je iz metra v meter zmanjkovalo moči. Na prvi “portage” (del kroga, kjer je potrebno skupaj z vso opremo preteči določeno razdaljo – 250 metrov v našem primeru) sem prišel v dobrem položaju. Tudi skoki iz čolna in nazaj mi niso povzročali težav. Kljub vsemu pa se mi je ustavilo. Drugi tekmovalci so me začeli prehitevati, jaz pa sem jih le nemočno opazoval,« je še dodal Zakrajšek, ki se bo v nadaljevanju posvetil predvsem sprintu na mirnih vodah, saj si bo prihodnje leto v evropskih kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah poskušal priboriti mesto za nastop v Londonu.

S 30 kilometrsko preizkušnjo teka in veslanja je najbolje opravil Hank McGregor iz Južnoafriške republike, Čeh Petr Jambor je bil drugi, Madžar Mate Petrovics pa je bil tretji. Prihodnje svetovno prvenstvo v maratonu bo med 18. in 23. septembrom 2012 organizirano v Rimu.