Žiga Lin Hočevar blestel na olimpijskih upih v Bratislavi

0
393

Za mladincem Žigo Linom Hočevarjem je enkratna premierna sezona v mladinski konkurenci, v kateri je osvojil kolajne tako na svetovnem kot evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v slalomu. Ob koncu sezone je bil odličen tudi na olimpijskih upih v Bratislavi, kjer so dobre rezultate zabeležili tudi ostali naši predstavniki.

Žiga Lin Hočevar je tekmovalni vikend na Slovaškem, kjer sta v soboto in nedeljo potekali dve tekmi za olimpijske upe, sklenil s skupno zmago tako v kajaku kot kanuju med kajakaši do 16 let. V obeh disciplinah sta mu največjo konkurenco predstavljala češka slalomista. V kajaku je bil skupno drugi Jachym Burger, tretji Michal Kopecek, v kanuju pa je bil drugi Michal Valek, tretji pa Vaclav Retek.

V sobotni preizkušnji kanuistov do 16 let je Žiga Lin Hočevar zmagal z več kot petimi sekundami in pol naskoka pred tekmeci. Za zmago je zadostoval rezultat prve vožnje. Drugi je bil Čeh Matej Indruch, tretji pa njegov rojak Vaclav Retek. V isti konkurenci je bil Andrej Jeklin šesti, Matej Trojanšek deseti, Aljaž Marko Golob pa 14.

Tudi v nedeljski preizkušnji kanuistov do 16 let je bil Hočevar brez prave konkurence, saj je bil od drugouvrščenega Čeha Vaclava Valeka hitrejši za natančno štiri sekunde, Vaclav Retek pa je bil znova tretji. Andrej Jeklin je bil šesti, Matej Trojanšek deveti, Aljaž Marko Golob pa 16.

Žiga Lin Hočevar je zmagal tudi v sobotni preizkušnji kajakašev do 16 let. Bil je skoraj sekundo hitrejši od Čeha Michala Kopeceka, na tretje mesto pa je prišel njegov reprezentančni kolega Jachym Burger. Atej Zobec Urbančič je priveslal na peto mesto, Rene Jeklin je bil šesti, Mark Jeklin deseti, Tjaš Velikonja pa 13.

V nedeljo je Hočevar priveslal na drugo mesto v kajaku, od še ene zmage ga je ločilo vsega 31 stotink. Boljši je bil Čeh Jachym Burger. Na tretje mesto se je uvrstil italijanski kajakaš Michele Giuseppe Pistoni. Rene Jeklin je bil šesti, Atej Zobec Urbančič sedmi, Mark Jeklin deseti, Tjaš Velikonja pa enajsti.

V konkurenci kanuistk do 16 let je slovenske barve zastopala Ema Lampič. V soboto je bila sedma. Za trojno zmago so poskrbele Čehinje Adriana Motlova, Natalie Erlova in Marie Vrbova. V nedeljo je Ema prikazala boljšo vožnjo in zasedla peto mesto. Prva tri mesta so v enakem vrstnem redu kot v soboto znova zasedle Čehinje.

Med kajakašicami do 16 let je v soboto Sara Globokar zasedla enajsto mesto, Ema Lampič pa je bila 13. V nedeljo je bila Ema Lampič deveta, Sara Globokar pa 12. V soboto se je zmage veselila Čehinja Veronika Tumova, druga je bila Klara Mrazkova, tretja pa Marketa Hojdova. V nedeljo je najboljšo vožnjo prikazala Mrazkova, druga je bila Hojdova, na tretjem mestu pa je pristala še ena Čehinja Anna Fabianova.

V Čunovem so organizirali tudi odprto kategorijo, kjer je med kajakaši veslal Niko Testen. Primorec je v sobotnem delu zaostal le za Švicarjem Manuelom Munschom, v nedeljo pa je bil Testen četrti, manj kot pol sekunde za tretjim mestom. Pred njim so se razvrstili Švicar Munsch, Šved Isak Ohrstrom in Slovak Filip Kubinec.

Vsi rezultati: https://kajak-zveza.si/rezultati/olimpijski-upi-slalom-na-divjih-vodah-bratislava-8-9-10-2022/

Foto: KK Simon