Zimske priprave slalomistov so v polnem teku.

0
523

Slalomisti na divjih vodah se že več tednov resno pripravljajo na sezono 2020. Letošnje izbirne tekme za uvrstitev v reprezentanco bodo še posebej pomembne, saj bodo del kvalifikacijskega procesa za uvrstitev v olimpijsko ekipo, na programu pa so predvidene za april.  Že marca bosta otvoritveni slalomski tekmovanji potekali v Tacnu in Solkanu.

Kot je to že običajno v zadnjih letih, so slovenski slalomisti na divjih vodah v zimskem obdobju razkropljeni po vsem svetu. Najdlje, tako po kilometrih kot časovno, se v tujini nahaja Peter Kauzer, ki je v Avstralijo skupaj z družino odpotoval že v zadnjih decembrskih dneh. Za njim je tako že dobršen del priprav, ob koncu tedna pa njega in ostale tekmovalce, ki se prav tako na novo sezono pripravljajo v Penrithu, čaka še tekmovanje za odprto prvenstvo Avstralije.

»Sem sem prišel na priprave, da se čim bolje pripravim na sezono. Tekma na koncu je samo še “pika na i” oziroma nek zaključek priprav,« je uvodoma povedal Kauzer, ki se mu je v zadnjem delu priprav pridružil tudi oče v vlogi trenerja. »Dejansko res ne želim ničesar prepustiti naključju. Ne glede na to, ali bi lani zmagal na svetovnem prvenstvu ali ne, bi se lotil letošnje sezone enako, korak za korakom, najprej do izbirnih tekem in nato do evropskega prvenstva in šele potem bi razmišljal o Tokiu,« je še sporočil Kauzer.

Poleg Hrastničana v deželi tam spodaj trenirajo tudi mladinski svetovni prvak Nejc Polenčič, Ajda Novak ter lanskoletni evropski prvak Benjamin Savšek. Slednji je v zadnjih letih praviloma treniral v Združenih arabskih emiratih, tokrat pa se je odločil za spremembo: »Letos sem se spet odločil za enomesečne priprave na divji vodi v Avstraliji na odlični olimpijski progi iz leta 2000. Zadnjih osem let sem se večinoma odločal za zimske priprave v Al Ainu, predvsem zaradi bližine in manjše časovne razlike. Kar se tiče pogojev za treninge pa so dobri tu in tam. Vendar sem želel letos zamenjati progo in se odločil zimske priprave na divji vodi opraviti v daljšem časovnem obdobju.  Zadnji vikend priprav tu bom nastopil tudi na OP Avstralije. Ugotovil sem, da bo zame dobro, če letos že v pripravljalnem obdobju opravim s kakšnim tekmovanjem, saj se nam letos tekmovalna sezona začne že zgodaj spomladi. Tekma bo zelo močna, saj je sem na trening prispelo veliko tujih reprezentanc. Nastopiti na močni tekmi je zame v tem časovnem obdobju še dodaten plus.«

Svetovna prvakinja Eva Terčelj je v družbi trenerja Jerneja Abramiča in Anžeta Berčiča, ki je po lanski sezoni tudi sklenil sodelovati z Abramičem, trenutno na pripravah v Al Ainu. »Pogoji za trening v Al Ainu so dobri, temperature pa ravno pravšnje. Priprave zaenkrat potekajo po načrtu, z opravljenim delom pa sem zadovoljna. Vesela sem, da se nama je pridružil Anže. Hitro smo se ujeli in dobro sodelujemo. Na treningu se mora sicer vsak koncentrirati na svojo nalogo, vendar je lažje s sparing partnerjem,« je povedala dobitnica Bloudkove nagrade, ki je januarja že trenirala na progi, ki bo maja gostila evropsko prvenstvo. V London oziroma v Ivreo se utegne znova podati po povratku v Evropo, kar bo predvsem odvisno od pogojev za trening.

Za razliko od Eve Terčelj, ki je imela lani najboljšo sezono v karieri, pa je Urša Kragelj večino leta tekmovanja spremljala od doma, saj je junija staknila hudo poškodbo. »Rama se zelo počasi izboljšuje in počasi lahko začenjam s treningi na divji vodi. Posledice so še precej vidne – slabša gibljivost, moč in prisotnost bolečine, ampak verjamem, da bodo v naslednjih dveh mesecih te težave že veliko milejše,« je dejala Kragljeva, ki bo ta teden odpotovala v francoski Pau, kjer se bo pripravljala na letošnja tekmovanja. »Seveda se veselim tekem, pred njimi pa imam še veliko dela, da dvignem nivo pripravljenosti in izboljšam posledice poškodbe.«

 

 

V Evropi je ostal tudi bronasti s svetovnega prvenstva Luka Božič, ki je bil januarja v Londonu, sedaj pa bo prav tako odpotoval v Pau, nato pa še v Ivreo. »Po svetovnem prvenstvu lansko leto sem začel razmišljati, kako zapeljati pripravljalno obdobje. Vedel sem, da bom odpotoval še v Tokio, kjer se je sezona že tako zamaknila za en mesec, kot drugo pa imamo letos izbirne tekme še en mesec prej kot v preteklih letih. Se pravi manj časa za treninge, za katere mislim, da jih bom potreboval.  Po navadi sem se po prihodu iz toplih krajev kar nekaj časa sestavljal, da sem lahko prikazal, česa sem sposoben, v lanski sezoni šele v drugem delu leta. Letos si želim drugače. Poleg tega pa sem si želel treninga na progah, kjer se bom boril za reprezentanco in OI. V Londonu je bilo zame popolno, pogoji so bili odlični. Nasploh sem do danes s pripravami zadovoljen. Mogoče sem se do novega leta malo slabše počutil na treningih, sicer ne vem zakaj, ampak pomembno je, da danes na poti, ki sem si jo začrtal, delam kvalitetne treninge. Res pa je tudi, da nam tudi doma topla zima omogoča treninga na divji vodi,« je povedal Božič.

Kot omenjeno se sezona domačih tekmovanj začenja v Tacnu z otvoritvenim vikendom 14. in 15. marca, en teden kasneje pa bo Solkan gostil še tekmovanje za točke ICF. Prvi izbirni tekmi za uvrstitev v člansko reprezentanco bosta potekali 11. in 12. aprila v Ivrei, preostali dve pa teden kasneje v Tacnu. Izbirne tekme bodo prinesle tudi točke v boju za olimpijske vozovnice. Prvi sklop izbirnih tekem za pot v Tokio je bilo lanskoletno svetovno prvenstvo v Španiji, drugi sklop točk prinaša razvrstitev v rangu izbirnih tekem, zadnja faza pa bodo uvrstitve na evropskem prvenstvu, ki ga bo sredi maja gostil London. Takrat bodo dokončno znani potniki na Japonsko.