Znana je slalomska ekipa za sezono 2013.

0
516

Obilno deževje, toča in previsok vodostaj Soče in Save so krojili letošnje izbirne tekme za sestavo slalomske reprezentance, ki je po današnji izbirni tekmi v Tacnu le dobila končno podobo. Na evropsko prvenstvo v Krakov, ki bo čez slaba dva tedna, bodo potovali tekmovalci, ki so v preteklosti že bili člani ekipe in imajo izkušnje s članskih prvenstev in svetovnih pokalov.

Po dveh izbirnih tekmah je bilo jasno, da bodo v letošnji sezoni slovenske barve branili kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, dvojec Luka Božič – Sašo Taljat, kanuist Benjamin Savšek ter kajakaša Peter Kauzer in Simon Brus. Do zadnje vožnje serije izbirnih tekem pa je bilo napeto v kajakaški in kanuistični konkurenci, kjer je za preostala mesta v ekipi potekal pravi boj med več odličnimi tekmovalci, ki so računali na preboj v ekipo.

Edino preostalo prosto mesto med kajakaši, ki bodo nastopali na evropskem prvenstvu, si je priveslal Janoš Peterlin. Hrastničan je bil po koncu izbirnih tekem zelo zadovoljen: »Sem srečen, ker je bilo zadnjih pet dni kar težko. Tekmoval sem pod pritiskom, sedaj pa sem se sprostil, tako da bo šlo na EP in skozi sezono lažje. To je še ena potrditev, da smo čez zimo delali dobro. Tudi v spomladanskem delu sem uspešno nastopil na več tekmah, tako da sem bil kar samozavesten, ampak na izbirnih tekmah je težje tekmovati, saj si pod večjim pritiskom.«

V seriji tekem svetovnega pokala pa bo imel možnost nastopa še Martin Albreht, ki je v razvrstitvi izbirnih tekem med kajakaši zasedel četrto mesto. Hudo razočaranje je doživel Jure Meglič, ki na izbirnih tekmah nikakor ni našel prave forme ter ostal brez nastopa na največjih tekmah letošnje sezone. Na zadnji izbirni tekmi je sicer zmagal Peter Kauzer, ki je veslal neverjetno in tekmece prehitel za pet sekund in pol: »Danes je bila luštna proga. Bila je tehnično zahtevna, vendar pa vrata niso bila postavljena tako, da bi bil preveč odvisen od vode. Med vožnjo sem zelo užival.« Drugi je bil Janoš Peterlin, tretji pa Dejan Kralj.

Poleg Benjamina Savška, ki je imel mesto v ekipi zagotovljeno že po dveh zmagah, je bil pred zadnjo preizkušnjo v dobrem položaju tudi Anže Berčič, ki ničesar ni prepustil naključju in z zmago na zadnji izbirni tekmi le še potrdil mesto v reprezentanci. »Izbirne tekme so bile kar stresne, še posebej zato, ker sem bil pred njimi sproščen in se nisem obremenjeval, ko so se začele, pa mi čoln ni stekel tako, kot bi mi moral, in je vse skupaj postalo stresno. Izteklo se je dobro. Vidi se, da smo čez zimo delali dobro in da smo dobro pripravljeni,« je po koncu povedal Berčič, ki je zadnjo izbirno tekmo dobil z dobro sekundo prednosti pred Savškom, tretji pa je bil Jure Lenarčič.

Precej bolj napeto je bilo v boju za preostalo mesto, za katerega so se potegovali štirje tekmovalci. Na koncu je bil najsrečnejši Luka Božič, ki po prvi izbirni tekmi ni bil v najboljšem položaju, a svojo nalogo opravil veliko bolje na preostalih dveh tekmah. »Nisem pričakoval, da bom že letos tako dobro tekmoval na izbirnih tekmah. Malo manj kot pred mesecem dni sem imel še velike težave, saj sem bil zelo izmučen, ampak na izbirnih tekmah sem se počutil dobro. Ničesar nisem imel izgubiti in uspelo mi je, tako da sem zelo vesel. Ta sezona bo najbolj naporna do sedaj, saj bom imel ogromno tekem,« je povedal Božič, ki ga čakajo nastopi na članskih prvenstvih in svetovnih pokalih v kanuju eno- in dvosedu, v kanuju enosedu tudi evropsko in svetovno prvenstvo za mlajše člane, v dvosedu pa bo junija nastopil še na domačem svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Solkanu.

Luka Božič in Sašo Taljat bosta edina slovenska predstavnika v kanuju dvosedu na največjih tekmovanjih, med kajakašicami pa bosta slovenske barve zastopali Urša Kragelj in Eva Terčelj. Slednji sta imeli na izbirnih tekmah vselej veliko prednost pred mlajšimi tekmovalkami. »Dobro je, da imaš tekme tako na kupu in se z vsako tekmo počutiš boljše, vsaj jaz, glede na to, da mi prejšnje tekme v tujini niso šle. V preteklih dveh mesecih sem imela težave z ramenom, ampak gre na boljše. Pred štirimi dnevi sem dobila tudi čoln, ki sem ga preizkusila dan pred izbirnimi tekmami. Zelo mi je všeč, tako da bom veslala z njim, kar me zelo veseli. Forma je dobra, počutim se dobro. Na vsaki tekmi je cilj medalja, saj drugače nima smisla hoditi na tekme, vendar pa jih ne želim napovedovati. Moja naloga je, da se v tem tednu pred prvenstvom dobro pripravim, na tekmi pa dam vse od sebe,« je povedala Kragljeva, ki je tudi na zadnji tekmi prehitela Evo Terčelj, tretje mesto pa si je priveslala Ajda Novak.

Na zadnji izbirni tekmi sta med dvojci veslala le Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, v konkurenci kanuistk pa je bila Alja Kozorog boljša od Nine Bizjak.

 

Slovenska reprezentanca:

K1m: Peter Kauzer, Simon Brus, Janoš Peterlin, Martin Albreht

C1m: Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič

K1ž: Urša Kragelj, Eva Terčelj

C2m: Luka Božič – Sašo Taljat