Znani so organizatorji kajakaških svetovnih prvenstev v letu 2026

0
500

Mednarodna kajakaška zveza ICF je na nedavnem sestanku upravnega odbora odločala o kandidaturah za prihajajoča svetovna prvenstva v različnih kajakaških disciplinah, in sicer za sezono 2026.

Po letu 2014 se bodo slalomisti na divjih vodah za naslove članskih svetovnih prvakov znova potegovali v Združenih državah Amerike. Pred osmimi leti sta v Marylandu Luka Božič in Sašo Taljat postala svetovna prvaka v kanuističnem dvojcu, Benjamin Savšek je bil takrat drugi, ekipa kanuistov, kjer sta veslala še Božič in Anže Berčič, pa je bila tretja. Leta 2026 svetovno prvenstvo ne bo potekalo na istem prizorišču, temveč na umetni slalomski progi v Oklahomi.

To ne bo edino veliko kajakaško tekmovanje v ZDA v sezoni 2026. ICF jim je namreč zaupal tudi organizacijo prvega skupnega svetovnega prvenstva v kajakaškem maratonu in SUP-u, ki bo v Sarasoti. Na istem prizorišču na Floridi bodo leta 2026 organizirali tudi svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane, leta 2024 pa svetovno prvenstvo v SUP-u.

Člansko svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu bo leta 2026 potekalo v Poznanju, istega leta pa bo Poljska gostila tudi svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, in sicer v Krakovu. Leto prej bo Krakov organiziral veteransko svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah.

Svetovno prvenstvo v parakajakaštvu in paraolimpijske kvalifikacije za nastop na OI v Parizu leta 2024 bodo organizirani v Szegedu.

Svetovno prvenstvo v kajakaškem prostem slogu leta 2025 bo v nemškem Platlingu, SP v zmajskih čolnih leta 2026 pa v Kanadi, na jezeru Wascana. Organizacijo letošnjega SP v sprintu na mirnih vodah za veterane so zaupali Poljakom, ki ga bodo gostili v Bydgoszczu.