Žnidarčič, Urankar in Oven ekipni svetovni prvaki v sprintu na divjih vodah.

0
328

Svetovno prvenstvo v slalomu in sprintu na divjih vodah v La Seu d”Urgellu se je začelo z ekipnimi tekmami v obeh disciplinah. Kajakaši Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so v sprintu na divjih vodah postali svetovni prvaki! Žal pa tokrat ni uspelo slalomistom. Kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, ki so bili med glavnimi favoriti za kolajno, so bili na koncu šesti.

Naši spustaši na divjih vodah držijo primat v sprinterskih preizkušnjah in tudi tokrat so premagali vse konkurente ter se veselili naslova ekipnih svetovnih prvakov. Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so najbližje zasledovalce – Francoze – prehiteli za 40 stotink sekunde. Tretji so bili Čehi. To je drugi zaporedni naslov svetovnih prvakov za slovenske kajakaše, a prvi v tej zasedbi, saj je lani poleg Žnidarčiča in Urankarja veslal Vid Debeljak, ki pa je letos nastopal le na tekmah v sprintu na mirnih vodah.

“Ubranili smo naslov iz lanskega leta, kar je bil cilj. To je moja šesta zlata ekipna kolajna, z enajstimi različnimi sotekmovalci. Res sem vesel. Upam, da to ni zadnja medalja v tej postavi. V zadnjem času smo se s Francozi izmenjevali na vrhu, zdaj pa je nam uspelo drugič zapored,” je bil navdušen najizkušenejši v slovenski spustaški reprezentanci Nejc Žnidarčič.

Slovensko ekipo je do zlata vodil Simon Oven, ki je tokrat veslal na prvem položaju, sledila pa sta mu Anže Urankar in Nejc Žnidarčič. “Vsako mesto v moštveni tekmi je zahtevno, je pa težko, saj veš, da če boš naredil napako, bosta imela za tabo težave še dva. Malo sem bil nervozen, ampak je šlo.” Anže Urankar, tretji član zmagovalne ekipe, pa je dodal: “Vožnja je bila dobra, saj je ta proga res zahtevna za moštvene vožnje. Mi smo zadovoljni. Zmagali smo in to je to, po kar smo prišli.”

Dopoldne pa so v ekipnih tekmah veslali slalomisti. Prvi so se na progo podali kanuisti, kjer so slovenski predstavniki Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič veljali za ene glavnih favoritov za kolajno. Letošnji ekipni evropski prvaki in lani drugi s svetovnega prvenstva so s štirimi kazenskimi sekundami tekmovanje končali na šestem mestu. Luka Božič s prikazanim ni bil zadovoljen: “S tem rezultatom ne moremo biti zadovoljni. V zgornjem delu nam je še kar teklo, v srednjem delu pa so se začele večje težave. Zavedali smo se, da moramo danes zelo napadati, ker je enostavna postavitev, ampak smo v spodnjem delu, kjer bi morali napadati, delali napake.”

Anže Berčič pa je povedal: “Želeli smo si visoke uvrstitve, ker dobro veslamo, smo usklajeni in navajeni drug drugega. Je pa to šport, kjer je vpletena tudi narava, pa še vsi trije moramo biti dobro pripravljeni na določen dan. Žal je bila danes konkurenca boljša. Res so pokazali dobre vožnje, mi pa smo imeli nekaj smole v spodnjem delu, zgoraj pa je bilo kar dobro.”

Deveti zaporedni naslov ekipnih svetovnih prvakov so si priveslali Slovaki Michal Martikan, Alexander Slafkovsky in Matej Benuš, srebrno kolajno so osvojili Španci, bronasto pa Rusi. To je že 50. kolajna legendarnega Michala Martikana z največjih tekmovanj (svetovna in evropska prvenstva, olimpijske igre).

Sledile so kajakašice, kjer so slovenske barve zastopale Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak. Trojka je na ekipni tekmi skupaj nastopila prvič in bila 14. “Vožnja se nam ni najbolj posrečila, lahko bi šle boljše. Resnica je, da smo imele le en skupni trening. Zaradi Ajdinih zdravstvenih težav smo ostale morale odpovedati. Potrudile smo se najbolj, kot smo se lahko,” je povedala Eva Terčelj. Svetovne prvakinje so postale Britanke, druge so bile Čehinje, tretje pa Rusinje.

Visoke cilje in možnosti za odličen rezultat so imeli kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen. Bili so dobro na poti, a imeli v 14. protitočnih vratih neverjetno smolo. Martin Srabotnik je s špico čolna namreč nesrečno zadel veslo Petra Kauzerja, ki je pod silo udarca popustilo in se zlomilo. S tem je bilo možnosti za kolajno žal konec. Bili so 14. Zmagali so Španci, pred Čehi in Poljaki.

“Upal sem, da je veslo samo počilo, ampak ko sem naredil zavesljaj, sem videl, da je šla lopata. Škoda, vožnja ni bila slaba. To je nepredvidljivost oziroma čar moštvenih voženj, ko moraš spremljati tistega pred sabo in za sabo. Ko si malo pozen, se dogajajo takšne stvari,” je bil razočaran Kauzer.

Na koncu so nastopile še kanuistke. Za slovensko ekipo so veslale Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak, a se jim je po napaki v zgornjem delu vožnja kar hitro podrla. “Še preden smo dobro prišle v ritem, smo imele napako, tako da se je takoj podrl, verjetno tudi Evi Alini, ampak meni zagotovo. Potem sem poskušala oddelati tako, da bi bilo čim boljše, kljub napaki, ampak se mi zdi, da moramo v prihodnje še malo delati na tem,” je povedala Lea Novak po končnem enajstem mestu. Zmaga je odšla v Avstralijo, druge so bile Španke, tretje pa Čehinje.

V četrtek se bo svetovno prvenstvo nadaljevalo s kvalifikacijami kanuistov in kajakašic v slalomu ter kvalifikacijami kajakašev in kanuistov v sprintu na divjih vodah.